Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών μια από τις σημαντικότερες μορφές της λογοτεχνίας και του θεάτρου, ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1997 Ντάριο Φο.

Ο Ντάριο Φο γεννήθηκε το 1926 στο Σαν Τζιάνκο, κοντά στο Βαρέζε της Ιταλίας. Μεταξύ άλλων ήταν θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και σκηνογράφος. Σπούδασε αρχιτεκτονική, την οποία όμως εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με το θέατρο, αρχικά ως σκηνογράφος, ύστερα ως ηθοποιός και, φυσικά, ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ο ίδιος ερμήνευσε αρκετά από τα έργα του, ενώ έγραψε πολλά για την Ιταλική Ραδιοφωνία και τον κινηματογράφο.

Τα έργα του χαρακτηρίζονται από τον αντικομφορμισμό και τη δυνατή σάτιρα απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική, την εκκλησία και την ηθική, που βαραίνουν την καθημερινή μας ζωή διαιωνίζοντας τον ιδιόμορφο κοινωνικό μεσαίωνα που διανύουμε. Παγκόσμια φήμη έχουν τα έργα του: “Μυστήριος μπούφος”, “Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού”, “Κλέβε λιγότερο”, “Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!”, “Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ” και πολλά άλλα. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί και έχουν ανέβει σε θέατρα όλου του κόσμου.

Έργα του που μεταφράστηκαν στα ελληνικά:

Υπάρχει ένας τρελός βασιλιάς στη Δανιμαρκία
Κλάξον, τρομπέτες και πλάκες
Ο έρωτας και η ειρωνεία
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω
Εναντίον των αθυρόστομων γελωτοποιών
Εναντίον των γελωτοποιών
Ο Τζοάν Παντάν
Κατσάνος Είχε δύο πιστόλια
Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά
Η μεγάλη παντομίμα
Κλέψε λιγότερο
Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού και μερικών άλλων ανατρεπτικών
Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ

*Με πληροφορίες από τη βάση της βιβλιονετ

© schooltime.gr