Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου: «Τρόποι ανάπτυξης παραγράφου – παραδείγματα»

Του Άρη Ιωαννίδη

Παράγραφος με παραδείγματα

Έτσι αναπτύσσεται μια θεματική περίοδος ή πρόταση, στην περίπτωση που το περιεχόμενό της χρειάζεται διευκρίνιση. Συγκεκριμένα, στη θεματική περίοδο διατυπώνεται μια άποψη και στη συνέχεια στις λεπτομέρειες – σχόλια διασαφηνίζεται με τη βοήθεια παραδειγμάτων, τα οποία αντλούνται συνήθως από την καθημερινότητα, την προσωπική εμπειρία, την ιστορία κ.ά.

Βέβαια, τα παράδειγμα περισσότερο επιβεβαιώνουν παρά αποδεικνύουν τη θεματική περίοδο και ουσιαστικά πρόκειται για (συγκεκριμένες) περιπτώσεις που διαπιστώνουν το κύρος ενός κανόνα, μιας άποψης.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και φειδωλοί στη χρήση των παραδειγμάτων και να είναι εύστοχα και εύληπτα.

Επομένως:

Θεματική περίοδος : διατύπωση του θέματος – θέσης του συγγραφέα.

Σχόλια – λεπτομέρειες : παράθεση των παραδειγμάτων (αρκετά συχνά μάλιστα υπάρχουν (διαρθρωτικές) λέξεις – φράσεις που μας βοηθούν να εντοπίσουμε εύκολα ότι πρόκειται για ανάπτυξη με παραδείγματα , όπως « π.χ. , για παράδειγμα , λ.χ. …»).

Κατακλείδα : συγκεφαλαίωση – σύνοψη  

Επισήμανση : Στην ανάπτυξη με παραδείγματα επισημαίνουμε σε ποιο σημείο ο συγγραφέας τα αναφέρει, από πού τα αντλεί και ποιος ο ρόλος τους στη συγκεκριμένη παράγραφο. 

Παράδειγμα:

Α. «Η πληρότητα της πληροφόρησης είναι μια από τις μορφές της ακρίβειάς της. Μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια ψεύτικη είδηση με την ίδια ευκολία, είτε ακρωτηριάζοντας την αφήγηση ενός γεγονότος είτε κατασκευάζοντάς το από την αρχή ως το τέλος. Το καλύτερο παράδειγμα για τη σημασία που έχει η πληρότητα μιας είδησης είναι το τηλεγράφημα του Εμς. Πρόκειται για το τηλεγράφημα που έστειλε από το Εμς, το 1870, ο βασιλιάς της Πρωσσίας Γουλιέλμος ο Α΄ στον υπουργό εξωτερικών της χώρας, Βίσμαρκ, για να τον κατατοπίσει σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με το Γάλλο πρεσβευτή Μπενεντέτι. Ο Βίσμαρκ δημοσίευσε το τηλεγράφημα, αφού όμως το ανέπτυξε και το αλλοίωσε, ώστε να έχει έναν προσβλητικό τόνο για τη Γαλλία. Λέγεται ότι το τηλεγράφημα αυτό υπήρξε η αφορμή, για να κηρύξει η Γαλλία τον πόλεμο εναντίον της Πρωσσίας. Ο γαλλοπρωσσικός πόλεμος του 1870-71 θα είχε ίσως βρει μια άλλη αφορμή, για να ξεσπάσει, και ίσως να κατέληγε πάλι στην πρωσσική νίκη. Με τις συνθήκες όμως που διαδραματίστηκε το κεφαλαιώδες αυτό γεγονός της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας δεν είναι απίθανο να το προκάλεσε μια ελλιπής και πλαστογραφημένη πληροφόρηση».

Β. «H νευρικότητα και η αμηχανία της ήταν φανερές. H κοπέλα στο λεωφορείο είχε αγωνία για το πού θα κατέβει, για το κάθε πότε περνάει το λεωφορείο, για το πόσο κόσμο έχει… Ρωτούσε συνεχώς τους διπλανούς της και είχε την αγωνία ενός ταξιδιώτη σε ξένη χώρα που φοβάται ότι θα χάσει τη σωστή στάση.Ήταν, βεβαίως, φανερό ότι δεν έμπαινε συχνά σε κάποιο από τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς…» Ο. Σελλά, Καθημερινή

Γ. «Η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή του ανθρώπου. Ο έγκαιρα κι έγκυρα ενημερωμένος άνθρωπος μπορεί να διευθετεί μια σειρά από πρακτικά αλλά σημαντικά ζητήματα, όπως η αγορά χρήσιμων προϊόντων, τα ψυχαγωγικά του προγράμματα και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών του στις τακτές προθεσμίες. Η πληροφόρηση είναι πολλαπλά χρήσιμη και για σοβαρότερα ζητήματα, λ.χ. για την εκπλήρωση υποχρεώσεων και την άσκηση δικαιωμάτων που έχει ο άνθρωπος ως πολίτης. Εξάλλου, εφόσον ο άνθρωπος είναι καλά ενημερωμένος για σύγχρονα θέματα, μπορεί ευκολότερα και καλύτερα να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, με την άλλη γενιά ή με πολίτες άλλων χωρών, για παράδειγμα. Γι’ αυτό ο άνθρωπος είναι τόσο πιο συνεπής στις υποχρεώσεις του και τόσο πιο ουσιαστικά παρεμβαίνει στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, όσο πιο έγκυρα και έγκαιρα πληροφορημένος είναι.»

Δ. Όσο πιο κοντά μας διαδραματίζεται ένα γεγονός, τόσο πιο ενδιαφέρον είναι. Για την αθηναϊκή εφημερίδα η διακοπή του ρεύματος στην Αθήνα είναι η πρώτη είδηση, για τους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» δεν είναι ούτε μονόστηλο.

Οι δέκα πρόσκοποι που χάθηκαν στην Πάρνηθα είναι για μας σπουδαίο θέμα, ενώ οι εκατό Ινδοί στρατιώτες που χάθηκαν στα Ιμαλάια πάνε κατευθείαν στο καλάθι. Η έδρα της εφημερίδας ή του πρακτορείου ειδήσεων παίζει αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή και την ιεράρχηση των ειδήσεων. Για την τοπική εφημερίδα της Καλλιθέας πρώτο θέμα είναι ο θάνατος του δημάρχου της και όχι ο θάνατος του Μπρέζνιεφ. Το δεύτερο, λοιπόν, αστέρι της είδησης είναι η εγγύτητα. (Έκφραση – Έκθεση, Β’ Λυκείου, σ. 27 – Χ. Πασαλλάρης, Μια Ζωή Τίτλοι)

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Πλήρες εκπαιδευτικό υλικό για την Έκφραση – Έκθεση Λυκείου

Κατεβάστε δωρεάν 200+ σχολικά βοηθήματα από το schooltime.gr

1. Έκφραση-Έκθεση Α’ Λυκείου, 2. Έκφραση-Έκθεση Β’ Λυκείου, 3. Έκφραση-Έκθεση Γ’ Λυκείου, 4. Υποστηρικτικό υλικό, 5. Σχεδιαγράμματα, 6. Γραμματική-Συντακτικό

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook