Τα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη παρουσιάζονται σε μια έκδοση, αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας του επιμελητή της έκδοσης Δημήτρη Δημηρούλη, καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Η έκδοση έχει δομηθεί ως εξής:

          -Στην εισαγωγή της έκδοσης συναντάμε μια εκτενή και δεόντως περιεκτική διαπραγμάτευση με κέντρο τον βίο και το έργο του ποιητή, απαραίτητο ξεκίνημα για την περαιτέρω ανάγνωση του έργου του. Σημαντικό σημείο της είναι η εισαγωγή στην “βιοτεχνία του Καβάφη῾

          -Ακολουθεί χρονολόγιο με λεπτομερή αφήγηση ανά έτος με άφθονες και πολύτιμες πληροφορίες για τον Καβάφη, τόσο για τη ζωή όσο και για το έργο του.

          -Τα ποιήματα συνοδεύονται από πραγματολογικό και λεξικολογικό σχολιασμό στην ίδια σελίδα, ένα εργαλείο που κάνει την ανάγνωση ευκολότερη

          -Στο παράρτημα περιέχονται μεταφράσεις, λογοτεχνικά πεζά και σημειώματα για την τέχνη που συνοδεύουν το ποιητικό έργο, έτσι ώστε ο αναγνώστης να σχηματίσει πληρέστερη εικόνα για τον Καβάφη.

          -Συστηματική εκλογή βιβλιογραφίας που περιλαμβάνει βιβλία, άρθρα, αφιερώματα περιοδικών, μελέτες, μελοποιήσεις και απαγγελίες.

          -Στα Περιεχόμενα και το Ευρετήριο, τέλος, ο αναγνώστης μπορεί να αναζητήσει: α) εκτενή περιεχόμενα με ένδειξη του έτους δημοσίευσης ή συγγραφής κάθε έργου, β) αλφαβητικό ευρετήριο όλων των ποιημάτων, γ) ευρετήριο όλων των κυρίων ονομάτων που απαντώνται στα ποιήματα και τα υπόλοιπα καβαφικά κείμενα, δ) ευρετήριο κυρίων ονομάτων που απαντώνται στην “Εισαγωγή”, στο “Χρονολόγιο”, στην “Ερμηνευτική Δοκιμή” και στα εισαγωγικά σημειώματα του επιμελητή.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Gutenberg”

Ο Δημήτρης Δημηρούλης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1980 έως το 1992 έζησε στο εξωτερικό (Αγγλία, Αυστραλία) όπου και σταδιοδρόμησε ως πανεπιστημιακός. Tο 1992 επέστρεψε στην Eλλάδα, όταν εξελέγη Kαθηγητής στο Tμήμα Eπικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Aπό το 1994 έως το 1998 υπήρξε Aντιπρόεδρος και από το 1998 έως το 2002 Πρόεδρος του Τμήματος. Διδάσκει τέχνη του λόγου, ρητορική, εισαγωγή στη λογοτεχνία, ιστορία της λογοτεχνίας, θεωρία της λογοτεχνίας και ιστορία του βιβλίου. Έχοντας ήδη εκδώσει το έργο του Σολωμού και του Κάλβου ετοιμάζεται να ολοκληρώσει και τον Καρυωτάκη, συμπληρώνοντας την παρουσίαση τεσσάρων ποιητών από τον κανόνα της ελληνικής λογοτεχνίας που τον ενδιαφέρουν προσωπικά.

Αχιλλέας Ε. Αρχοντής*
Οικονομολόγος

© schooltime.gr