Βρισκόμαστε στον 15ο αιώνα, σ’ ένα χωριουδάκι της Ουγγαρίας, το Kocs. Σ’ αυτόν τον τόπο  οι περισσότεροι τεχνίτες είχαν εξειδικευτεί στην αμαξοποιία. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με την ιστορία ένας Γάλλος έμπορος στη διάρκεια ενός ταξιδιού κατευθύνθηκε στο συγκεκριμένο χωριό για να δοκιμάσει αυτά τα άνετα ουγγαρέζικα αμαξίδια.

Οι άμαξες αυτές έγιναν γνωστές ως Kosci  szekér και σιγάσιγά η λέξη πέρασε και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η λέξη coach είναι από τις ελάχιστες που έχει δανειστεί η αγγλική από την ουγγρική γλώσσα.

Φαίνεται, λοιπόν, πως γύρω στα 1840 οι εύποροι φοιτητές σε κάποια βρετανικά πανεπιστήμια, προσλάμβαναν προγυμναστές και τους παρομοίαζαν σαν μια «άμαξα= coach» που θα τους διευκολύνει στην επιτυχία των εξετάσεων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα «πήγαιναν με τα πόδια»

Πέρα όμως από την παραπάνω ιστορία είναι άξιο να θυμηθούμε και να συμβουλευτούμε τον ορισμό που δίνεται από τον δικό μας καθηγητή Μπαμπινιώτη στο Ετυμολογικό Λεξικό του.

Coaching: προέρχεται από το ρήμα «to coach» που αρχικά σήμαινε: το να εκπαιδεύω άλογα για να ζέψουν μια άμαξα.

Ακόμη και μέχρι σήμερα έχει διάφορες ερμηνείες. Ο όρος coaching και coach έχει επικρατήσει κυρίως στη χώρα μας στον τομέα του αθλητισμού. Ο coach είναι ο προπονητής που έχει ως κύριο μέλημα του την κατάρτιση ενός ατόμου ή ομάδας σε συγκεκριμένο άθλημα. Είναι το άτομο που δίνει οδηγίες, που καθοδηγεί και ορίζει το πρόγραμμα για την επίτευξη των στόχων των αθλητών.

Από εκεί και πέρα, ο όρος coach είναι διαδεδομένος και στον τομέα των επιχειρήσεων με την έννοια ενός ειδικού που είναι υπεύθυνος για την «εκπαίδευση» του προσωπικού της επιχείρησης ώστε ο κάθε οργανισμός να είναι αποτελεσματικός, να λειτουργεί εύρυθμα και να πετυχαίνει τους στόχους του.

Και σιγά –σιγά το coaching εισέρχεται στην καθημερινότητα μας και μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε άνθρωπο σε σχεδόν κάθε τομέα της ζωής του.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Coaching!!!

Αλεξάνδρα Στογιούδη
Εκπαιδευτικός- Coach
e-mail: [email protected]

© schooltime.gr