Γιώργος Μέρκατας

Του Γιώργου Μέρκατα

Έχουμε ξεχάσει όλοι μας ότι το αγαθό της Δημοκρατίας δεν είναι ένα απλό κεκτημένο της σύγχρονης εποχής αλλά ένα αγαθό που χρειάζεται την συνεχόμενη πάλη για να το απολαμβάνουμε. Είναι συνεχής αγώνας...

 Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όχι απλά θεωρούμε τη Δημοκρατία ως δεδομένη αλλά την πληγώνουμε με κάθε τρόπο στον δημόσιο και τον ιδιωτικό μας βίο. Η απομάκρυνση μας θεωρώ από τις πραγματικά δημοκρατικές αξίες οφείλεται στην ψευδεπίγραφη ευμάρεια της Ελλάδας από την μεταπολίτευση και μετά και ιδιαίτερα την περίοδο από το 1981.

Ο έλληνας άρχισε να αποχαυνώνεται, η δημοκρατία του έγινε τηλεοπτική και αφέθηκε σε ένα πατερναλιστικό μοντέλο διακυβέρνησης που καμία σχέση δεν είχε με αυτό που ευαγγελιζόταν η μεταπολίτευση.

Η δημοκρατία από ουσία έγινε σύνθημα, ο αγώνας έγινε ζιβάγγο και ο πολιτικός λόγος έγινε συνθηματικός και πιασάρικος. Φυσικά η εποχή είχε και τα θετικά της αλλά η νοοτροπία μας ως λαός στρεβλώθηκε, γίναμε δημοκρατικοί πολίτες του καναπέ.

Αυτή, λοιπόν, η περίοδος ευμάρειας (μεγάλη και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εποχή, π.χ. φρενήρης άνοδος του χρηματιστηρίου, εκσυγχρονισμός, ολυμπιάδα, επανίδρυση του κράτους) τέλειωσε εδώ και κάποια χρόνια με την άφιξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα, η οποία εκτός από οικονομική κρίση έχει και κρίση αξιών εδώ και δεκαετίες.

Αν και η ευμάρεια όμως τελείωσε, κάποιοι επιμένουν να διατηρούν το ίδιο σκεπτικό του «ωχ-αδελφισμού» που τρώει σταδιακά και την τελευταία αίσθηση δημοκρατικού πνεύματος στην χώρα. Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα της συμμετοχής (ακόμα και όταν είναι αντιπροσωπευτική), η συμμετοχή των πολιτών όχι απλά χρειάζεται αλλά επιβάλλεται να υπάρχει.

Τη δημοκρατία δεν σου την χαρίζει κανένας ηγέτης, κανένα κόμμα, καμία ομάδα, τη δημοκρατία την κερδίζει ο πολίτης καθημερινά. Ο συμμετοχικός πολίτης, ο ενημερωμένος και με άποψη, αυτός που δεν παλεύει απλά για μία συντεχνία αλλά για το κοινωνικό σύνολο.

Τη δημοκρατία την κερδίζεις όταν απαιτείς, όταν παλεύεις, όταν προστατεύεις τον αδύναμο ακόμα και όταν κάποιος προσπαθεί να την στερήσει από τον ίδιο σου τον πολιτικό αντίπαλο και μπαίνεις μπροστά.

Η νέα γενιά πρέπει να το βάλει πολύ καλά στο μυαλό της άσχετα με τις πολιτικές διαφωνίες που μπορεί να έχει ο καθένας. Υπάρχουν αγαθά ανώτερα από εμάς και την μίζερη καθημερινότητά μας τα οποία πρέπει να προστατέψουμε, ένα από αυτά είναι η Δημοκρατία, μία Δημοκρατία που αφορά όλους και που βάλλεται καθημερινά από την εξουσία (πρωτίστως) αλλά και από εμάς τους απλούς πολίτες.

Κάποια στιγμή όλα θα αλλάξουν, ελπίζω προς το καλύτερο…

Μέρκατας Γιώργος*

Φιλόλογος, ΜSC Συστηματικής Φιλοσοφίας

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook