Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Orange Water, και μέχρι τις 24 Ιουλίου, οι εικαστικοί καλλιτέχνες Nienke Brokke, Πάνος Μητσόπουλος και Severine Amsing παρουσιάζουν τη δουλειά τους πάνω στο θέμα Fata Morgana, στον Άγιο Ρόκκο, στα Χανιά.

Η Severine Amsing παρουσιάζει την οφθαλμαπάτη του τοπίου, πλεγμένη στο ύφασμα, ο Πάνος Μητσόπουλος δημιουργεί μια εγκατάσταση, όπου ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στον εκθεσιακό χώρο, και η Nienke Brokke μια ιστορία από εικόνες, μέσω της ιστορίας, σε μια video-installation. Οι καλλιτέχνες σπούδασαν στην σχολή καλών τεχνών Rietveld Academie, ζουν και εργάζονται στο Άμστερνταμ.

Το εικαστικό φεστιβάλ “Orange Water” ενοποιεί χώρους πολιτισμού της Αθήνας και των νησιών μέσα από εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις κυρίως Ελλήνων, Ολλανδών αλλά και διεθνών καλλιτεχνών.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας.

«Fata Morgana”, εννοιολογικό πλαίσιο:

Η Fata Morgana ήταν, σύμφωνα με την μυθολογία, αδελφή του βασιλιά Αρθούρου. Με τις μαγικές της δυνάμεις μπορούσε να εμφανίζει ψεύτικες εικόνες κάστρων που αιωρούνταν επάνω από τις ακτές. Από αυτήν δανείστηκαν το όνομά τους πληθώρα φαινομένων ανά τους αιώνες, που εξηγούνται μέσω της φυσικής επιστήμης με απλή ή σύνθετη μορφή: από την εμφάνιση νερόλακκων στην έρημο και «υγρού οδοστρώματος» σε δρόμους με αυξημένη θερμοκρασία, μέχρι την όρθωση κάστρων και πόλεων που πλέουν στα σύννεφα, Ο μύθος του Ιπτάμενου Ολλανδού, η βύθιση του Τιτανικού, η οροσειρά που είδαν οι πρώτοι εξερευνητές στον παγωμένο Βόρειο Πόλο, οι παρελαύνοντες Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης, η επιπλέουσα πόλη του πατέρα Domenica Giardina και πλήθος άλλων γεγονότων δύνανται να σχετισθούν με τις οπτικές ψευδαισθήσεις της Fata Morgana και τα αποτελέσματα αυτών.

Έκθεση: από 15 έως 24 Ιουλίου, καθημερινά από 20.00- 24.00.

ΆγιοςΡόκκος, Δασκαλογιάννη & πλατεία 1821, Σπλάντζια Παλιά Πόλη, Χανιά.

*Εικ.: paros municipal gallery

© schooltime.gr