Του Γιώργου Β. Σκάθαρου*

Ολοκληρώνονται σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας οι εργασίες της ΚΑ΄ Συνόδου (2015-2016) του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων».

Οι κοινοβουλευτικές εργασίες της ΚΑ΄ Συνόδου (2015-2016) άρχισαν στις 8 Ιουλίου με τη διαδικασία της ελεύθερης συζήτησης με βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 

Οι «έφηβοι βουλευτές», σε έναν δίωρο ουσιαστικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση, είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να εκφράσουν προβληματισμούς τους σε νέους βουλευτές και Προέδρους των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και να λάβουν απαντήσεις τόσο από τους παριστάμενους εκπροσώπους των κομμάτων, όσο και από τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος συμμετείχε καθ’ όλη  τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας και οι προοπτικές βελτίωσης, η ανεργία, η μετανάστευση των νέων, το εκπαιδευτικό και εξεταστικό σύστημα, το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, ο τουρισμός, οι κοινωνικές ανισότητες, η διαφθορά στο δημόσιο βίο, η αποχή των νέων από τα κοινά, το εκλογικό σύστημα, οι κοινοβουλευτικές λειτουργίες  κ.ά.  

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των ομάδων διαβούλευσης της «Βουλής των εφήβων», το Σαββατοκύριακο, οι «έφηβοι βουλευτές» προχώρησαν σε αναλυτική επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με την κατάθεση απόψεων και προτάσεων.

Οι «έφηβοι βουλευτές» που είχαν μελετήσει συστηματικά και σε βάθος τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο προετοιμάζεται αυτό το διάστημα από τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατέθεσαν την εμπειρία τους, τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν την παιδική και νεανική ηλικία.

Η ανεργία των νέων, το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, το εκπαιδευτικό σύστημα, η ψυχολογική στήριξη παιδιών και οικογενειών, οι συναισθηματικές και σεξουαλικές σχέσεις, η προστασία από το μπούλινγκ στο σχολείο αλλά και από την ενδοοικογενειακή και κοινωνική -σωματική και ψυχολογική- βία και κακοποίηση, η ανάπτυξη κοινωνικών δομών στήριξης των παιδιών, η αναβάθμιση του κράτους Πρόνοιας, οι σχέσεις του σχολείου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις κρατικές αρχές, η στήριξη μειονοτικών ομάδων παιδιών και των προσφυγόπουλων, η δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών στην Υγεία και την Παιδεία, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, ήταν μερικά από τα θέματα στα οποία οι «έφηβοι βουλευτές» ανέπτυξαν συγκεκριμένες προτάσεις. 

Με τη βοήθεια ειδικών, οι νέες και οι νέοι, μέλη της «Βουλής των εφήβων», κατέθεσαν τις προτάσεις τους στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες, όπως ακολουθούν:

  • Παιδική φτώχεια και οικονομική κρίση, συζήτηση στην οποία προέδρευσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημήτρης Καμμένος, ενώ ειδική παρέμβαση έκανε ο καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, κ. Νίκος Θεοχαράκης. 
  • Παιδική προστασία, όπου προέδρευσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σοφία Βούλτεψη, και επί του θέματος μίλησε ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, κ. Γιώργος Νικολαΐδης.
  • Υγεία, με  προεδρεύοντα τον Ε΄ αντιπρόεδρο της  Βουλής και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρη Κρεμαστινό και ειδική εισηγήτρια την καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Ελένη Πετρίδου.
  • Προσφυγική κρίση, με προεδρεύουσα τη βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μαρία Θελερίτη, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και ειδική εισηγήτρια την καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Αλεξάνδρα Ανδρούσου. 
  • Εκπαίδευση–Πολιτισμός, όπου προεδρεύων ήταν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς,  κ.  Δημήτρης Σεβαστάκης και εισηγητής επί του θέματος ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Γεράσιμος Κουζέλης.
  • Δικαιοσύνη, με  προεδρεύοντα τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αντώνη Συρίγο, και ειδική εισηγήτρια την εγκληματολόγο–επιμελήτρια ανηλίκων κ. Πάρη Ζαγούρα.

21η Σύνοδος της «Βουλής των Εφήβων
Η «Βουλή των Εφήβων» παραμένει ένα πρόγραμμα προσομοίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, το οποίο όμως έχει εμπλουτισθεί και ανανεωθεί. Έτσι στο πλαίσιο του προγράμματος:

  • έχει αλλάξει ο τρόπος συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα και ο τρόπος ανάδειξης των «εφήβων βουλευτών», με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και έμφαση στη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα
  • η διαβούλευση είναι πλέον μονοθεματική και αφορά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των εφήβων
  • κατά την εφετινή Σύνοδο, η «Βουλή των Εφήβων» ασχολείται με το ΕθνικόΣχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τη συνδρομή των συναρμόδιων υπουργείων. Οι «έφηβοι βουλευτές» συνεργάζονται μέσω κλειστού φόρουμ επικοινωνίας, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Οι προτάσεις αυτές θα αξιοποιηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως τμήμα της ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα
  • έχουν εισαχθεί στοιχεία κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την κατάθεση και συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας
  • διευρύνονται οι συνεργασίες με φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα νεολαίας, με ενεργό συμμετοχή ειδικών κατά τις εργασίες του προγράμματος στην Αθήνα
  • οι «έφηβοι βουλευτές» έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με νέους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
  • έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποικίλες δράσεις πολιτισμού, με στόχο την ανάδειξη της εφηβικής δημιουργικής έκφρασης

Επιμέλεια: Γιώργος Β. Σκάθαρος*

© schooltime.gr