Έκκληση για την  προστασία των παιδιών, καθώς η κλιμακούμενη σύγκρουση απειλεί τις ζωές τους

ΒΑΓΔΑΤΗ / ΑΜΜΑΝ, 30 Ιουνίου 2016 – Τρία εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες παιδιά στο Ιράκ – ένα στα πέντε στη χώρα – διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο θανάτου, τραυματισμού, σεξουαλικής βίας, απαγωγής και στρατολόγησης σε ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της UNICEF.

Η Έκθεση «Ένα Βαρύ Τίμημα για τα Παιδιά» αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των παιδιών που κινδυνεύουν από αυτές τις παραβιάσεις έχει αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια, μέσα σε 18 μήνες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι 4,7 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια – το ένα τρίτο όλων των παιδιών στο Ιράκ – ενώ πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σήμερα επιδείνωση της κατάστασής τους, μετά από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Φαλούτζα και γύρω από τη Μοσούλη.

«Τα παιδιά στο Ιράκ είναι στο στόχαστρο και γίνονται επανειλημμένα και επίμονα στόχος», δήλωσε ο Peter Hawkins, Εκπρόσωπος της UNICEF στο Ιράκ. «Κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σέβονται και να προστατεύουν τα παιδιά. Θα πρέπει να βοηθήσουν για να δώσουμε στα παιδιά την υποστήριξη που χρειάζονται για να ανακάμψουν από τη φρίκη του πολέμου και να συμβάλλουν σε ένα πιο ειρηνικό Ιράκ».

Η έκθεση της UNICEF τεκμηριώνει την κλίμακα και την πολυπλοκότητα της ανθρωπιστικής κρίσης, σε μια χώρα που παραπαίει μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες συγκρούσεων, ανασφάλειας και εγκατάλειψης και όπου η επίδραση όλων αυτών στα παιδιά χειροτερεύει κάθε μέρα που περνά.

Συνολικά 1.496 παιδιά έχουν απαχθεί στη χώρα κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Αυτό μεταφράζεται σε 50 παιδιά κάθε μήνα, με πολλά να εξαναγκάζονται να συμμετέχουν σε μάχες ή να κακοποιούνται σεξουαλικά.

«Η απαγωγή των παιδιών από τα σπίτια τους, τα σχολεία τους και από τους δρόμους είναι κάτι το τρομακτικό», δήλωσε ο Hawkins. «Αυτά τα παιδιά αρπάχθηκαν από τις οικογένειές τους και υποβάλλονται σε σκληρή κακοποίηση και εκμετάλλευση».

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι σχεδόν το 10% των παιδιών στο Ιράκ – πάνω από 1,5 εκατομμύρια – έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της βίας από τις αρχές του 2014, συχνά, πάνω από μία φορά. Σχεδόν ένα στα πέντε σχολεία είναι εκτός λειτουργίας λόγω των συγκρούσεων και σχεδόν 3,5 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας παραμένουν εκτός εκπαίδευσης.

Η UNICEF κάνει έκκληση για τη λήψη επείγουσας δράσης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στο Ιράκ. Υπάρχουν πέντε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα:

  • Να τερματιστούν οι δολοφονίες, οι ακρωτηριασμοί, οι απαγωγές, τα βασανιστήρια, οι φυλακίσεις, η σεξουαλική βία και η στρατολόγηση παιδιών. Να σταματήσουν οι επιθέσεις σε σχολεία, ιατρικές εγκαταστάσεις και προσωπικό.
  • Να υπάρξει απρόσκοπτη παροχή και άνευ όρων πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα παιδιά όπου κι αν βρίσκονται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που δεν είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Σε περιοχές με συνεχιζόμενη σύγκρουση, πρέπει να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των αμάχων που επιθυμούν να φύγουν και να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.
  • Να επεκταθεί και να βελτιωθεί η εκπαίδευση για τα παιδιά εκτός σχολείου, μέσα από τη δημιουργία προσωρινών τάξεων. Να υπάρξει αύξηση της πρόσβασης στη μάθηση και να εξοπλιστούν οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά με εκπαιδευτικό υλικό και την κατάλληλη κατάρτιση. Αυτά είναι τα παιδιά που θα ανοικοδομήσουν το Ιράκ και θα συμβάλλουν σε ένα πιο ειρηνικό και σταθερό μέλλον.
  • Να υπάρξει παροχή ψυχολογικής υποστήριξης για να βοηθηθούν τα παιδιά να θεραπευτούν και να επανασυνδεθούν με την παιδική τους ηλικία.
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση, καθώς οι πόροι εξαντλούνται, κάτι που οδηγεί ήδη σε περικοπές στη σωτήρια στήριξη για τα παιδιά. Η UNICEF χρειάζεται 100 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των προγραμμάτων της στο Ιράκ για το 2016.

© schooltime.gr