Του Γιώργου Β. Σκάθαρου*

Μια εικαστική έκθεση-περιήγηση στα μνημεία της Θεσσαλονίκης με τα μάτια των φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Γενί Τζαμί. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που φέρει τον τίτλο «Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη», έγιναν την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016.

Η έκθεση υποστηρίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στον εορτασμό για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  – θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016.

«Στην έκθεση αναζητείται ο διάλογος των νέων καλλιτεχνών με τα μνημεία της πόλης και αποτυπώνεται σε 170 πίνακες. Όλοι είναι έργα των φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος Θεωρίας του Χώρου – Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής. Μέσα από τα έργα αυτά οι φοιτητές του Τμήματος ανιχνεύουν και συνομιλούν εικαστικά με την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης από την ελληνιστική ως τη σύγχρονη εποχή.

Κάθε έργο αποτελεί την προσωπική ερμηνεία και την ελεύθερη απόκριση του νέου καλλιτέχνη στο μνημείο το οποίο ο ίδιος επέλεξε να αποδώσει, μια απόκριση που προήλθε μέσα από τη γνωριμία μαζί του και την βιωματική εμπειρία. Η πλαστικότητα των όγκων, η υφή των επιφανειών, ο χειρισμός του φωτός και η απόδοση του χρώματος είναι μερικές από τις ιδιότητες των μνημείων που απασχολούν τους καλλιτέχνες. Παράλληλα αναζητούνται και οι άυλες ιδιότητές τους. Η ιστορικότητα του κάθε μνημείου, η συναίσθηση του genius loci (πνεύματος του τόπου), η ατμόσφαιρα του χώρου εσωτερικού και εξωτερικού, η συνομιλία του κτιρίου με το περιβάλλον, οι μνήμες που γεννά είναι θέματα που αναδύονται μέσα από τα έργα τους. Πολλά έργα συνοδεύονται από μικρά δοκίμια που περιγράφουν και λεκτικά τη συνομιλία με το μνημείο.

Η έκθεση παρουσιάζει καινούργιες και πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις των μνημείων της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα διευρύνει τον τρόπο με το οποίο αντιλαμβανόμαστε τα μνημεία και το αστικό περιβάλλον. Μέσα από τα μάτια των νέων καλλιτεχνών αναδεικνύεται ο πλούτος της μνήμης που απλόχερα μας χάρισε η ιστορική πόλη μας, τον οποίο πολλές φορές προσπερνούμε αδιάφορα, αν και αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Η έκθεση αποσκοπεί να φέρει τόσο τους νέους καλλιτέχνες, όσο και την κοινωνία, εγγύτερα στην πολιτιστική κληρονομιά μας.»

Γενί Τζαμί

Πληροφορίες εκδήλωσης

Επιμέλεια: Θάλεια Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Χώρος: Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) Αρχ. Μουσείου 30

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Τρίτη, 14 Ιούνιος, 2016 (All day) εώς Παρασκευή, 1 Ιούλιος, 2016 (All day)

*εικ.1: Έργα της Έκθεσης, εικ.2: Το Γενί Τζαμί

Γιώργος Β. Σκάθαρος*

©schooltime.gr  Ροή Ειδήσεων