Στο πλαίσιο του 5ου Εκπαιδευτικού Συμποσίου TeAch του Κολλεγίου Ανατόλια στις 18 Μαΐου 2016, στο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ανοιχτής συζήτησης με θέμα «Η Εκπαίδευση ως Χώρος Καινοτομίας» Τάσεις και Προκλήσεις στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης. Η κύρια συζήτηση επικεντρώθηκε στις προοπτικές και τις προκλήσεις που ανακύπτουν στα σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης, όπως και τη σημασία και το περιεχόμενο της καινοτομίας στην εκπαίδευση.

Οι κεντρικοί ομιλητές περιέγραψαν τις σύγχρονες τάσεις και τα ζητούμενα των παιδαγωγικών προσεγγίσεων και τις συνέδεσαν με τους διαχρονικούς στόχους της εκπαίδευσης. Παρουσίασαν καινοτομίες που υλοποιούνται εντός και εκτός των σχολικών αιθουσών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναδεικνύοντας τη βελτίωση που επιφέρει στη διδακτική και μαθησιακή εμπειρία η διάθεση των εκπαιδευτικών να πειραματιστούν και να εφαρμόσουν διαφορετικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό και να προσεγγίσουν με νέο πνεύμα τους μαθητές. Το πολυπληθές κοινό, αποτελούμενο από εκπαιδευτικούς, φοιτητές και γονείς, καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος επισημαίνοντας την ανάγκη της διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Το IEEE Greece Section ήταν ένας από τους υποστηρικτές της εκδήλωσης και εκπροσωπήθηκε από τον  κ.Δραγουμάνο Σταμάτη – Πρόεδρο των Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης έθεσε το ερώτημα «αν η κοινωνία και οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τον καθηγητή ως συνοδοιπόρο στον δρόμο της γνώσης μαζί με τους μαθητές του και όχι παντογνώστη. Ο ρόλος της καινοτομίας είναι να το διερευνήσει».  Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο κ.Δραγουμάνος γνώρισε στους παρευρισκόμενους το IEEE και το IEEE Greece Section, και ποιες είναι οι δράσεις με τις οποίες ασχολούνται, ενώ παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα IEEE TISP (Teacher In-Service Program) και τα οφέλη που προκύπτουν τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές. Τέλος, ανακοίνωσε την ερχόμενη μεγάλη εκπαιδευτική εκδήλωση – IEEE TISP Week – που πρόκειται να λάβει χώρα σε όλο το IEEE Region 8 (Ευρώπη – Αφρική – Μέση Ανατολή) τον Οκτώβριο του 2016. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τα Pre-University Activities μέρος της Education Activities Committee του IEEE Region 8. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την εκδήλωση μέσω του IEEE Greece Section και συγκεκριμένα των Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων. (Αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες)

Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ελληνικό Τμήμα του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE Greece Section), ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΧΑΝΘ.

♦schooltime.gr  Ροή Ειδήσεων