Αδιόριστοι καθηγητές! Χιλιάδες  εκπαιδευτικοί πολλών ειδικοτήτων που περιμένουν τη σειρά τους – λέμε τώρα – για να δουλέψουν και να ζήσουν. Κάποιοι από αυτούς κάνουν μαθήματα είτε σε φροντιστήρια είτε ιδιαίτερα μαθήματα σε σπίτια είτε σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προκειμένου να μαζέψουν κάποια μόρια και αυτό μόνον αν είναι τυχεροί και ζητούν την ειδικότητά τους ειδάλλως… ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Κάποιοι άλλοι δουλεύουν σε παρεμφερή επαγγέλματα με το δικό τους πχ μεταφραστές αν έχουν τελειώσει κάποια ξένη φιλολογία ή αλλάζουν τελείως επάγγελμα και κάνουν όποια δουλειά βρουν! Από γκαρσόνια ως… δημοσιογράφοι! Αλλά και εκεί πλέον πρέπει να έχεις τις κατάλληλες γνωριμίες για να μπεις, ιδίως στη δημοσιογραφία!

Βέβαια κάποιοι συνεχίζουν τις σπουδές τους πάνω το ίδιο επάγγελμα (μεταπτυχιακά διδακτορικά) για μια θέση στον ήλιο… που δύσκολα ανατέλλει γι αυτούς ή σπουδάζουν από την αρχή, μήπως και έχουν καλύτερη τύχη σε εκείνον τον τομέα που θα επιλέξουν να σπουδάσουν!

Και κάθε χρόνο τα ίδια! Βροχή οι αιτήσεις και η αγωνία… να προλάβουν τις ημερομηνίες! Και μετά, τα αποτελέσματα της κατάταξή τους! Πότε θα βγουν, είναι άραγε σε καλή σειρά; Πόσα μόρια έχουν; Πώς απέκτησε ο άλλος τα μόρια και ανέβηκε; Άραγε έχει τόσα μόρια όσα λέει; Και γιατί δεν έχουν οι υπόλοιποι; Τι έκανε και τα απέκτησε σε έναν χρόνο; Θα τους πάρουν φέτος όπως τους υποσχέθηκαν ή θα τρέχουν πάλι για άλλες δουλειές;

Ερωτήματα που συνήθως μένουν αναπάντητα όπως και γιατί δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους τα κόμματα ότι θα τους προσλάβουν !

Και όταν βγουν τα αποτελέσματα και δεν δουν το όνομά τους, φτου και από την αρχή… ξανά στη γύρα με τα βιογραφικά ανά χείρας να ψάχνουν για φροντιστήρια, να βάζουν αγγελίες για μαθήματα, και να είναι με το τηλέφωνο στο χέρι μήπως χτυπήσει… και όταν δεν βρίσκουν δουλειά ν ‘ απογοητεύονται να ζητούν δανεικά από φίλους και συγγενείς, να ψάχνουν στις εφημερίδες για άλλη δουλειά για να μπορέσουν να ζήσουν!

Κάποιοι το έχουν αφήσει το άθλημα και έχουν φύγει στο εξωτερικό! Ψάχνουν για αγγελίες για θέσεις στο εξωτερικό ή μέσω κάποιων συγγενών ή φίλων που βρίσκονται εκεί, που θα τους βοηθήσουν να εγκατασταθούν μέχρι να μπορέσουν να ορθοποδήσουν!

Και η ιστορία συνεχίζεται ξανά και ξανά, κάθε χρόνο! Μόνο που στον επόμενο χρόνο θα έχουν βγει άλλοι 5000 και η αδικία συνεχίζεται…

Ναντίνα Χρηστίδου
Φιλόλογος

© schooltime.gr   Άρθρα αναγνωστών