Έρη Ναθαναήλ

Της Έρης Ναθαναήλ

Από την παιδική μας ηλικία, με την εισαγωγή στις πρώτες τάξεις του σχολείου μάθαμε τη σημασία των 4 πράξεων. Στην ενηλικίωσή μας μάθαμε μάλιστα και πώς αυτές πραγματώθηκαν στη ζωή μας:

Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Ανθρωπότητα, 21ος αιώνας:  ανοιχτές πολυπολιτισμικές κοινωνίες, μεγαλουπόλεις,  γιγαντουπόλεις, αστικά κέντρα που παρέχουν τα πάντα, έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε απαιτητική επιδίωξη.  Malls, «e-δικτύωση» διακλαδισμένη και πολλαπλασιαστική. Παντού η γιγάντωση, ο  πληθυντικός αριθμός. Παντού  αριθμοί, πολλαπλασιασμένοι δείκτες μέτρησης της οικονομίας, των χρηματιστηρίων… Παντού η πολλαπλασιασμένη επιθυμία για μέγιστο κέρδος. Πόλεις σαν μωσαϊκά,  φτιαγμένα από ατομικότητες που κουβαλούν αγωνίες, όνειρα, οράματα αλλά και κατά βάθος μια αυτόνομη μοναξιά, πολλαπλασιασμένη κι αυτή.

Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ

Κόσμος διαιρεμένος σε στρατόπεδα:  Δυτικοί και Ανατολικοί.  Εγχώριοι και «ξένοι». Έχοντες και μη έχοντες.  Οι «Καλοί», οι «κακοί»,  Εγώ και ο Άλλος.  Μια λίστα  χωρίς τελειωμό, μια διαίρεση χωρίς τέλος.

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ

Κλεινόμαστε ερμητικά στο μικρόκοσμό μας, αφαιρούμε από τον εαυτό μας τον καλό μας εαυτό, στιγμές ενδοσκόπησης, στιγμές ετερογνωσίας και αλληλεπίδρασης με ανθρώπους δικούς μας, στιγμές τόλμης, στιγμές ελευθερίας…

Η  ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Προσθέτουμε άγχος, ρυθμούς ταχύτητας, προσθέτουμε τα προσωπεία που διαλέξαμε να μας αντιπροσωπεύουν στον έξω κόσμο  αλλά και αυταπάτες. Εν τέλει, μια ζωή αθροιστική μα κατά βάθος τόσο αφαιρετική, τόσο ελλειπτική…

Πού  βρίσκεται η ευτυχία;  Πού βρίσκεται η ουσία; 

Φωλιάζει τελικά σε ένα μικρό τσουβάλι…

Το μικρό τσουβάλι -με μια προσεκτική επιλογή,  μια εκλεκτική αφαίρεση– χωράει τους λίγους και εκλεκτούς ανθρώπους, αυτούς τους αυθεντικούς, τους γνήσιους,  που ενεργοποιούν  μοναδικά όμορφες  πλευρές του εαυτού μας, αυτές  που είχαμε αφήσει ξεχασμένες. Αυτούς που ήρθαν εδώ,  για να μας τις θυμίσουν…

Χωράει πολλές στιγμές γνήσιας ένωσης και  ώσμωσης μαζί τους,  ενώσεις σκέψεων,  βιωμάτων και συναισθημάτων, εκεί ακριβώς όπου απαιτείται η πρόσθεση του Εσύ και του Εγώ.

Χωράει πολλαπλασιαστικά αξίες και αισθήματα αλληλεπίδρασης μαζί τους με έναν καθαρό πολλαπλασιασμό!

Χωράει και  μια διαίρεση. Ναι! Και έναν αποχωρισμό. Διαιρώ τη ζωή μου στα κομμάτια της και αποχωρίζομαι -όσο μπορώ- ό,τι με έφερε πίσω,  ό,τι με εμπόδισε να νιώσω άνθρωπος.

Από μικροί μάθαμε να ζούμε κάνοντας αριθμητικές πράξεις. Μάθαμε ότι έχουν μεγάλη σημασία.  Ναι, πράγματι: θέλει τόλμη και χρόνο πολύ, για να μάθουμε τι αξίζει να προσθέτουμε, τι να αφαιρούμε, τι να πολλαπλασιάζουμε και πώς να διαιρούμε!

Έρη Ναθαναήλ*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook