Ψηφίστηκε προχτές ένα ακόμα νομοσχέδιο (το ασφαλιστικό-φορολογικό) το οποίο από το σύνολο της αντιπολίτευσης και από την μεγάλη πλειοψηφία των κοινωνικών ομάδων χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως επαχθέστατο. Η έγκρισή του έγινε με 153 ψήφους, δηλαδή αυτές των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Άλλη μια συμπαγής υπερψήφιση από κυβερνητικούς βουλευτές. Χωρίς καμία απολύτως διαφωνία, με εξαίρεση αυτή του βουλευτή Σερρών Χρήστου Καραγιαννίδη, ο οποίος, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν ακολούθησε συζήτηση, παρά μόνον συνεδρίασαν για να “ενημερωθεί το σώμα από τον πρωθυπουργό”.
Η ετυμολογία της λέξης “βουλευτής” δεν είναι ούτε άγνωστη, ούτε κρυφή. Προέρχεται από τη λέξη “βουλή” που σημαίνει θέληση, απόφαση, γνώμη. Βουλευτής είναι αυτός που αποφασίζει, αυτός που, ως μέλος του νομοθετικού Σώματος, εκφράζει γνώμη.
Την εκφράζει, όμως; Κι αυτό που εκφράζει, έστω και σιωπηλά δια της -θετικής ή αρνητικής, κατά περίπτωση- ψήφου του είναι η δική του, προσωπική γνώμη; Η σύγχρονη πολιτική μας Ιστορία δείχνει το αντίθετο. Ακούσαμε βουλευτές να λένε ότι “ψηφίζουν με βαριά καρδιά”, ότι “δεν διάβασαν αυτό που ψήφισαν”, ότι “δεν ήξεραν τι ήταν αυτό που υπέγραφαν” και άλλα παρόμοια. Είδαμε βουλευτές να διαγράφονται από το κόμμα τους γιατί εξέφρασαν την αντίθεσή τους με νομοσχέδια ή άλλες επιλογές της ηγεσίας τους. Ακούσαμε δε, πολλές φορές, το απίστευτο για μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία “οι βουλευτές ας ψηφίσουν κατά συνείδηση”, συνήθως σε ανώδυνες ψηφοφορίες, όπου δεν διακυβεύονταν ισχνές κυβερνητικές πλειοψηφίες.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κατά συνείδηση ψήφο. Δυστυχώς, αυτό στην πράξη έχει καταργηθεί με τη λεγόμενη “κομματική πειθαρχία”, με την οποία οι βουλευτές, από εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού μετατρέπονται σε άβουλα όργανα των κομματικών ηγεσιών. Στηρίζουν τις αποφάσεις της ηγεσίας και όχι – πολλές φορές, μάλιστα, ειδικά τα τελευταία χρόνια – την εκπεφρασμένη βούληση αυτών που τους εξέλεξαν.
Παράδειγμα: Οι τελευταίοι πρωθυπουργοί εκλέχτηκαν με σημαία τον αντιμνημονιακό αγώνα. Το ίδιο και οι βουλευτές τους. Γι’ αυτό τους έστειλε ο λαός στη Βουλή, αυτή ήταν η βούλησή του. Αποτέλεσμα; Όλα τα μνημόνια ψηφίστηκαν. Πού είναι η βούληση του λαού, λοιπόν; Και πού είναι αυτή του βουλευτή; Αποτέλεσμα η συνεχής απαξίωση, στα μάτια του λαού, της Βουλής και του κοινοβουλευτικού έργου. Βούτυρο στο ψωμί του φασισμού και της εκτροπής από τη Δημοκρατία. Αν διαβάσουμε την πολιτική μας Ιστορία, θα δούμε σαφείς ομοιότητες με την περίοδο πριν το πραξικόπημα του 1967.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος του 1985 περιόρισε σημαντικά τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας κάνοντας ταυτόχρονα πανίσχυρο τον ρόλο του Πρωθυπουργού. Στην συνέχεια, και για ενίσχυση αυτού του ρόλου και την μετατροπή των αντιπροσώπων του λαού σε άβουλους ψηφοφόρους, θεσπίστηκε, αρχικά, το 1985 (μετά την συνταγματική αναθεώρηση) αλλά δεν είχε πολύ μέλλον, η εκλογή με λίστα προτίμησης η οποία καταρτίζονταν από τα κόμματα. Είναι φανερό ότι ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να εκλεγεί βουλευτής κάποιος που δεν είχε διαπιστευτήρια “κομματικότητας”. Το 1989 επανήλθε πάλι η σταυροδοσία για να έχουμε ξανά το 2015 εκλογές με λίστα.
Στη λίστα, λοιπόν, αποφασίζει ο αρχηγός και το επιτελείο του ποιος θα είναι ο “εκλεκτός”, και όχι ο κυρίαρχος λαός. Δεν θα κρίνουμε, αυτή τη στιγμή, αν ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του με σωστά ή όχι κριτήρια. Θα κρίνουμε, όμως, την αποψίλωση ενός ακόμα δικαιώματος: Αυτό του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Οι εκλεκτοί των κομματικών επιτελείων γίνονται, πολλές φορές σε αντίθεση με την επιθυμία των ψηφοφόρων, μέλη του Κοινοβουλίου. Εκεί, θρονιασμένοι, πια, στα έδρανα, γαντζωμένοι από τα προνόμια που τους παρέχει η θέση τους, σύρονται σε ψηφοφορίες (όλοι θυμόμαστε τις κωμικοτραγικές εικόνες κοιμώμενων και χασμώμενων βουλευτών ενώ συζητιόταν ένα ακόμα μνημόνιο) και ψηφίζουν αυτό που θα τους υποδείξει η ηγεσία του κόμματος εξευτελίζοντας τον ρόλο τους, τη Δημοκρατία, το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης, τους ίδιους τους εαυτούς τους ως προσωπικότητες. Τόσο απλά…
Αχιλλέας Ε. Αρχοντής*
Οικονομολόγος
© schooltime.gr – Ροή Ειδήσεων