«Επαναληπτικές ασκήσεις στη θεωρία της Έκφρασης – Έκθεσης Γ’ λυκείου» της Γιούλης Φούρλα

1. Ποιοι τρόποι και ποια μέσα πειθούς επιστρατεύονται στις παρακάτω παραγράφους;

α. Η έκθεση αυτή δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο πόλεμος παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών: το δικαίωμα στη ζωή, στην οικογενειακή ενότητα, στην υγεία και την εκπαίδευση, στην προστασία από τη βία και την κακομεταχείριση και στο δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια. Τα παιδιά που ζουν σε χώρες ή περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις υποφέρουν τόσο από τις άμεσες συνέπειες των συρράξεων, όσο και από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ευημερία τους. Με τη μεταβαλλόμενη φύση των ένοπλων συρράξεων, οι επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά και τους νέους είναι πιο στυγνές από ποτέ.

β.Είμαι περήφανος που ανήκω στις περισσότερες από τις ΜΚΟ. Πιστεύω πως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενιαία και αδιαπραγμάτευτα, είναι η μόνη ιδεολογία που μας απόμεινε – αλλά και η μόνη που μας χρειάζεται.

γ. Μπορεί, άραγε, ένα έργο καμωμένο με τέτοια υστεροβουλία να είναι έργο τέχνης; Ο Άλαστερ Σουκ επικαλείται στην Daily Telegraph μία ρήση του Πικάσο: «Η τέχνη είναι ανατρεπτική. Αν έχει χάσει τη δύναμή της, αν έχει καταντήσει αδιάφορη, δεν αξίζει να την υποστηρίξεις». Ο ίδιος, ωστόσο, ο γνωστός Βρετανός τεχνοκριτικός θεωρεί ότι εξαιρέσεις υπάρχουν. Και αναφέρει «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» (και όχι «τα Ελγίνεια») ως την πιο τρανή απόδειξη.

δ. Η σωματική βία δικαιολογείται για το 36% των αγοριών και το 29% των κοριτσιών στην περίπτωση της ερωτικής απιστίας. Υψηλά είναι και τα ποσοστά ανοχής στη σεξουαλική βία. Σχεδόν ένα στα δύο αγόρια πιστεύει ότι «είναι εντάξει για ένα αγόρι να πιέσει ένα κορίτσι να έχουν ερωτική επαφή εάν βγαίνουν μαζί ή εάν εκείνη φλερτάρει μαζί του όλο το βράδυ».

ε. … Οι πόλεμοι της ανεξαρτησίας κατά τον 19ο αι. επαναβεβαιώνουν την ιδέα του πολέμου ως πάθους – που τώρα πυρακτώνεται μέσα στη συλλογική υψικάμινο του «έθνους». Ύστερα ήρθε το Βερντέν.

… Στο Βερντέν το 1916 ανακαλύφθηκε ο «ολικός» πόλεμος, όπου οι στόχοι της επίθεσης δεν ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και εργοστάσια παραγωγής πολεμικού υλικού[…] όχι μόνο η στρατιωτική μηχανή αλλά και ο ανθρώπινος ιστός ενός ολόκληρου έθνους.

2. Η Ελευθερία είναι φυσικό γνώρισμα. Δε γεννιόμαστε μόνο έχοντας μέσα μας την Ελευθερία, αλλά γεννιόμαστε έχοντας επίσης μέσα μας την ανάγκη να την διατηρήσουμε. Κι΄ αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους ανθρώπους. Συμβαίνει και στα ζώα. Κοιτάχτε τα πουλιά, κοιτάχτε τα άγρια θηρία. Αντιστέκονται όσο μπορούν, όταν επιχειρήσεις να τα σκλαβώσεις. Χτυπιούνται, ματώνουν, πληγώνονται πολεμώντας να αποκτήσουν την ελευθερία, που προσπαθούμε να τους αφαιρέσουμε. Με τα νύχια, με τα δόντια, με τα κέρατα, με ό,τι όπλο τους έδωσε η φύση, αγωνίζονται να σώσουν εκείνο που αγαπούν πάνω από καθετί, δηλαδή την Ελευθερία τους!

  • «Κοιτάχτε»: Γιατί ο συγγραφέας επιλέγει τη χρήση της προστακτικής στο συγκεκριμένο σημείο;
  • Να εντοπίσετε τα σημεία που χρησιμοποιείται το α΄ πληθυντικό και το β΄ πρόσωπο (ενικό και πληθυντικό) και να δικαιολογήσετε τη χρήση τους.
  • Πού αποσκοπεί η σχετικά εκτενής αναφορά στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν τα ζώα να διατηρήσουν την ελευθερία τους;

                                                                                                      1 Φεβρουαρίου 1962

Αγαπητέ κε  Μπεστ,

… Η πρότασή σας να πάρω μέρος σε μια απεργία πείνας ταυτόχρονα με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο με αίτημα τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών φοβάμαι πως δεν πρόκειται να έχει επιτυχία. […] Δεν νομίζω ότι μπορεί να προέλθει κάποια λύση στα προβλήματά μας από τα δράση λίγων ανθρώπων που ο κόσμος θέλει να τους αποκαλεί εξέχοντες. Μόνο η μεγάλη μάζα των λαών όλης της γης, που δεν θέλουν να θυσιαστούνε στον βωμό του εθνικού γοήτρου, έχει τη δύναμη να εξαναγκάσει τους παρανοϊκούς του Πενταγώνου και του Κρεμλίνου να ξαναρθούνε στα λογικά τους.[…]

                                                                                                     Ειλικρινά δικός σας,

                                                                                                         Μπέρτραντ Ράσελ

  • Ποια χαρακτηριστικά του κειμένου πιστοποιούν ότι πρόκειται για επιστολή; (Να μην περιοριστείτε μόνο στα εξωτερικά.)

Γιούλη Φούρλα*
Φιλόλογος

© schooltime.gr  Ροή Ειδήσεων