Βιωματικό σεμινάριο στο Ρέθυμνο: «Βρίσκοντας μέσα από τους μύθους και τα παραμύθια τρόπους να χτίσουμε ασφαλείς δεσμούς με τα παιδιά μας»

Βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Βρίσκοντας μέσα από τους μύθους και τα παραμύθια τρόπους να χτίσουμε ασφαλείς δεσμούς με τα παιδιά μας» θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο Κρήτης, στις 30 Μαΐου 2016 (17:00 – 20:00). Συντονίστρια του σεμιναρίου θα είναι η ψυχολόγος Μαρίνα Κρητικού.

Στόχος του σεμιναρίου είναι μέσα από διδακτικές ιστορίες και μύθους να βρούμε νέους τρόπους, ώστε να χτίσουμε ασφαλείς δεσμούς με τα παιδιά μας. Το παιδί αναπτύσσει ασφαλή συναισθηματικό δεσμό, αν οι γονείς ανταποκρίνονταν πλήρως και άμεσα στις ανάγκες του. Αυτό σημαίνει ότι αργότερα ως νήπια, παιδιά και έφηβοι, οι γονείς θα είναι δίπλα του χωρίς κρίσεις, επικριτικά σχόλια και ενοχές, αλλά με άνευ όρων αποδοχή και ενσυναίσθηση. Τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα να θωρακίζεται το παιδί ως προσωπικότητα, να αναπτύσσει υψηλή αυτοπεποίθηση και να βιώνει τις δυσκολίες της ζωής ως εύκολα διαχειρίσιμες.

Το σεμινάριο δεν απευθύνεται μόνο σε όσους είναι τώρα γονείς ή σε όσους πρόκειται σε λίγους μήνες να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδάκι, αλλά και σε όσους θα γίνουν κάποια στιγμή γονείς και θέλουν να ενημερωθούν ή σε όσους θέλουν να δουλέψουν με παιδιά και γονείς! Όλο το σεμινάριο θα είναι βιωματικό (θα υπάρχουν ελάχιστα εισαγωγικά στοιχεία) και θα δουλέψουμε πολύ με τη ζωγραφική και άλλα μουσικοκινητικά παιχνίδια!!!

Το παραμύθι δεν έχει ιστορική και χωρική βάση: όλα εκτυλίσσονται σε ένα απροσδιόριστο μακρινό παρελθόν και σε έναν τόπο κοινό, ένα χωριό και ένα δάσος (Μια φορά και έναν καιρό σε ένα μακρινό βασίλειο….). Η ιστορία του παραμυθιού διηγείται τις εμπειρίες ενός απλοϊκού ήρωα, που λειτουργεί σε ένα διαφορετικό επίπεδο από τους άλλους, στην λογική της καρδιάς. Ως προς την ονοματοδοσία του, ο ήρωας είτε είναι ανώνυμος είτε φέρει ένα κοινότυπο όνομα (π.χ. Χανς) είτε ένα όνομα προσδιορισμού-ιδιότητας (π.χ. Σταχτοπούτα). Οι ήρωες των παραμυθιών είναι άτομα ταπεινά παραγνωρισμένα, αδικημένα από την φύση ή το περιβάλλον τους, συχνά με σωματικές αναπηρίες, ψυχικά ή σωματικά τραύματα. Το παραμύθι διέπεται από μια συγκινησιακή γοητεία, κινείται στο χώρο της φαντασίας και χρησιμοποιεί την μαγεία, χωρίς διαχωρισμό ανάμεσα στο υπερφυσικό και την πραγματικότητα. Παράλληλα επιτρέπει την ταύτιση με αρχέτυπες καταστάσεις, καθώς στερείται χαρακτηριστικών από συγκεκριμένα πολιτισμικά πλαίσια αναφοράς (Von Franz, 1996).

Μόνο αν βάλουμε γερές βάσεις και γερά θεμέλια στα παιδιά μας τα πρώτα χρόνια της ζωής τους θα τους δώσουμε τα πραγματικά φτερά για να πετάξουν. Ο δρόμος προς την αυτονόμηση, περνάει από την εμπιστοσύνη και από την αίσθηση ασφάλειας που βιώσαμε ως παιδιά στον συναισθηματικό δεσμό με τους γονείς μας. Όσο πιο ασφαλή νιώθουν τα παιδιά μας τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τόσο πιο ανεξάρτητοι, ισορροπημένοι και με αυτοεκτίμηση ενήλικες θα εξελιχτούν. Αξίζει να τους δώσουμε αυτά τα εφόδια για το μέλλον τους! Μέσα από τα παραμύθια θα οδηγηθούμε πιο εύκολα σε αυτό!

INFO

Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου: Ρέθυμνο Κρήτης
Ημερομηνία και ώρα: 30/5/2016 17:00 – 20:00
Συντονίστρια σεμιναρίου: Μαρίνα Κρητικού Ψυχολόγος Υγείας – Οικογενειακή/Συστημική Σύμβουλος – Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], 2831301368, 6942650506

◊ schooltime.gr  Ροή Ειδήσεων