«Μεγαλώνεις μάτια μου...» της ψυχολόγου Μαρίνας Κρητικού

«Μεγαλώνεις μάτια μου…»

«Αγαπημένο μου παιδί,

Μεγαλώνεις μάτια μου! Μέρα με τη μέρα μεγαλώνεις και ανθίζεις. Πώς πέρασε τόσο γρήγορα ο καιρός; Σαν χθες θυμάμαι που κοιτούσαμε με τον μπαμπά σου με ανοιχτό το στόμα το χαρτί με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και δεν το πιστεύαμε ότι θα γίνουμε γονείς. Μέρα με τη μέρα η κοιλιά μου μεγάλωνε και μαζί της μεγάλωνες κι εσύ πλασματάκι μου. Και μια μέρα, εκεί που καθόμουν ένιωσα έναν μικρό κυματισμό! Από εκείνη την στιγμή και μετά η καρδιά μου χτυπούσε τόσο δυνατά που νόμιζα ότι θα σπάσει. Ήταν η πρώτη φορά που έκανες αισθητή την παρουσία σου στο σώμα μου. Μου έδωσες το πρώτο σου σημάδι ότι ήρθες στην ζωή μας.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που σε κράτησα για πρώτη φορά στην αγκαλιά μου. Δύο λεπτά αφού γεννήθηκες σε έβαλαν στην αγκαλιά μου και θήλασες. Είσαι το πιο όμορφο και πολύτιμο δώρο που μου έχει κάνει η ζωή. Ο καιρός περνάει τόσο γρήγορα και εσύ κάθε μέρα ανθίζεις και πιο πολύ. Ξεδιπλώνεις και ανοίγεις με αργά και σταθερά βήματα τα φτερά σου για να πετάξεις κάποια μέρα πολύ μακριά. Εγώ θα σε καμαρώνω πάντα και θα είμαι δίπλα σου να σε στηρίζω στις επιλογές σου. Η αγκαλιά μου θα είναι πάντα ανοιχτή για σένα, απλά και μόνο γιατί είσαι εσύ. Ένα πλάσμα μοναδικό και ξεχωριστό, με τα δικά του ταλέντα και την δική του προσωπικότητα.

Μην αλλάξεις ποτέ αν δεν το θέλεις πραγματικά εσύ και μόνο για να εξελίξεις και να δυναμώσεις πλευρές του εαυτού σου και τις προσωπικότητας σου. Μην αλλοτριωθείς ποτέ από τα θέλω και τις ανάγκες των άλλων. Έχε υψηλές αξίες και να αγαπάς τον εαυτό σου, γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί και αξίζουμε να αγαπηθούμε γι’ αυτό που είμαστε».

Γράμμα μιας μαμάς προς το παιδί της που βιώνει κάθε βήμα της ανάπτυξης του. Μόνο αν βάλουμε γερές βάσεις και γερά θεμέλια στα παιδιά μας τα πρώτα χρόνια της ζωής τους θα τους δώσουμε τα πραγματικά φτερά για να πετάξουν. Ο δρόμος προς την αυτονόμηση, περνάει από την εμπιστοσύνη και από την αίσθηση ασφάλειας που βιώσαμε ως παιδιά στον συναισθηματικό δεσμό με τους γονείς μας. Όσο πιο ασφαλή νιώθουν τα παιδιά μας τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τόσο πιο ανεξάρτητοι, ισορροπημένοι και με αυτοεκτίμηση ενήλικες θα εξελιχτούν. Αξίζει να τους δώσουμε αυτά τα εφόδια για το μέλλον τους!

Κρητικού Μαρίνα*
Ψυχολόγος Υγείας/Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος
Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas

© schooltime.gr 
Τμήμα ειδήσεων Ροή θεμάτων