«Συλλέγω Εμπειρίες» εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στη Βιβλιοθήκη Χαριλάου

«Συλλέγω Εμπειρίες» εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στη Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

Το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», έχει ως βασικό σκοπό την γνωριμία του κοινού με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και τη φιλοσοφία του. Το ΚΠΙΣΝ, που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της κατασκευής του στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου αποτελεί ένα έργο που θα περιλαμβάνει τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος συμβάλλοντας στην προαγωγή της Τέχνης, της Παιδείας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου, με αφορμή τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, φιλοξενεί στο χώρο της, από τις 4 έως τις 8 Απριλίου, τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά «Συλλέγω Εμπειρίες».

Το πρόγραμμα προτρέπει τα παιδιά να ανακαλύψουν με διαφορετικό τρόπο τη διοργάνωση στην πόλη μας ενός σύνθετου καλλιτεχνικού γεγονότος που καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, την ανάγνωση αλλά και το περιβάλλον.

Φέτος όλες οι δράσεις του προγράμματος εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και έχουν στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν αναγνωστικές συνήθειες, μέσα από διαφορετικές οπτικές, όπως τα υλικά, τη μαγεία, την κλίμακα, τη συλλογή, το φως, το πέρασμα, τη θέα.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το Future Library (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr).

Ακολουθούν αναλυτικά οι δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συλλέγω εμπειρίες» που θα πραγματοποιηθούν στη βιβλιοθήκη μας:

 

Δευτέρα 4 Απριλίου, 5.00 το απόγευμα

Συλλέγω εμπειρίες. Κλίμακα Μικραίνοντας και μεγαλώνοντας μέσα στα βιβλία

Η πτήση που μας προσφέρει το βιβλίο του Peter Sis «Ο πιλότος και ο μικρός πρίγκιπας» είναι η αφετηρία για ένα ταξίδι από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο. Η εικονογράφηση μας βοηθάει να τοποθετούμαστε μέσα στο χώρο της αφήγησης, είτε ως νάνοι είτε ως γίγαντες. Διαβάζουμε  το βιβλίο και κατόπιν τα παιδιά αναπαριστούν τη ζωή τους και  τη ζωή του Σαιντ Εξυπερύ ως μια κλίμακα.

Για παιδιά από 6 ετών. Με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

 

Τρίτη 5 Απριλίου 2016, 10.00 το πρωί

Συλλέγω εμπειρίες. Μαγεία Οι ιστορίες στην οθόνη

Ένα μεγάλο μέρος της παιδικής λογοτεχνίας έχει μεταφερθεί στην οθόνη. Στη βιβλιοθήκη γίνεται μια παρουσίαση βιβλίων που έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες και προβάλλεται η ταινία «Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Αχμέντ» που αναφέρεται στο βιβλίο του Frank Viva «H μικρή Σάρλοτ, σκηνοθέτις».

Κατόπιν αφού πρώτα διαβάσουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο «Αόρατες πόλεις» τα παιδιά ζωγραφίζουν εικόνες της πόλης Μοριάνα έτσι όπως τη φαντάζονται.

Με τη χημικό Αγγελική Φατίση

Για μαθητές Ε΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου

 

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, 5.00 το απόγευμα

Συλλέγω εμπειρίες. Υλικά Τα εικαστικά στη βιβλιοθήκη

Διαβάζουμε Το βιβλίο της Samantha Friedman «Ο κήπος του Ματίς» και κατόπιν τα παιδιά σε ένα εργαστήριο κολάζ με χαρτιά, ακολουθούν τη διαδρομή που ο ζωγράφος Ματίς ακολούθησε για να φτάσει στα διάσημα έργα του κολάζ.

Με την εικαστικό Στέλλα Παπαδοπούλου

Για παιδιά από 6 ετών. Με προεγγραφή έως 12 παιδιά.

 

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, 7.00 το απόγευμα

Συλλέγω εμπειρίες. Φως – Η απόλαυση να διαβάζεις μέσα στο σκοτάδι

Με τη βοήθεια ενός φακού διαβάζουμε στο σκοτάδι, το βιβλίο της Isol «Νοτούρνο – Συνταγές για όνειρα».

Κατόπιν με τη βοήθεια της αντίστοιχης κάρτας και με φακούς που θα φέρουν τα παιδιά μαζί τους, διαβάζει το κάθε παιδί το βιβλίο του στο σκοτάδι.

Με τη χημικό Αγγελική Φατίση

Για παιδιά από 7 ετών. Με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

 

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, 5.00 το απόγευμα

Συλλέγω εμπειρίες. Συλλογή Η ποίηση στη βιβλιοθήκη

Οι συλλογές παιχνιδιών που πια έχουν μεγαλώσει, σώζουν τον ήρωα της ιστορίας στο βιβλίο του Αλέξη Κυριτσόπουλου «Πηγαινέλα στα σύννεφα». Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί η ποίηση και ο τρόπος που αυτή μας συνδέει με την παιδική μας ηλικία.

Από μια συλλογή λέξεων από τα ποιήματα του Σαραντάρη που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου, τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν ποιήματα που να περιέχουν αυτές τις λέξεις.

Με την ηθοποιό – ποιήτρια Ιωάννα  Λιούτσια

Για παιδιά από 7 ετών. Με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

 

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

 

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες  30 /3/ 2016

 

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3

Τηλ. 2310 324666

◊ schooltime.gr – Ροή Ειδήσεων