Ο Ν. Φίλης για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία

Ο Ν. Φίλης για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή και την εφημερίδα Realnews, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και τη διδασκαλία του μαθήματος τον θρησκευτικών στα σχολεία:

Έχουμε Απρίλιο και ακόμα δεν είδαμε τις προσλήψεις ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Τι να περιμένουμε;

Έχουμε καταρτίσει πρόγραμμα για διορισμούς 20.000 εκπαιδευτικών μέσα στην τριετία. Η απάντηση των θεσμών συναρτάται με την έκβαση της αξιολόγησης. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά, από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, με τις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών. Και η προετοιμασία για τον Σεπτέμβριο κρίνεται τώρα.

Τα θρησκευτικά στα σχολεία πώς θα διδάσκονται κ. υπουργέ;

Η αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών με κατάργηση του ομολογιακού του χαρακτήρα του αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές. Ήδη στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει συγκροτηθεί επιτροπή, όπου αξιολογείται η δίχρονη πιλοτική εφαρμογή των προγραμμάτων, που έχουν τη θετική γνώμη μεγάλου μέρους των εκπαιδευτικών θεολόγων. Η Εκκλησία, όπως και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος, θα διατυπώσει τις απόψεις, αλλά είναι συνταγματική ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας να αποφασίζει για τα θέματα της Εκπαίδευσης. Αυτό άλλωστε συνέβη κατά το παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν εγκρίθηκαν τα νέα βιβλία Θρησκευτικών, παρά την αντίδραση της Εκκλησίας.

◊ schooltime.gr  Ροή Ειδήσεων