«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (25/03/2016), του Χρήστου Χαρακόπουλου«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (25/03/2016)

Αυξάνονται κατά 1.655 οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Περιγραφική αξιολόγηση στους μαθητές, αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια, μείωση της ύλης και ψηφιακό κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας σε έξι γλώσσες, είναι μερικές από τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

Καλύτερη δασκάλα του κόσμου ανακηρύχθηκε η Παλαιστίνια Χανάν Αλ Χρουμπ κερδίζοντας βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Τίτλοι τέλους για τα περισσότερα ΚΔΒΜ στην Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ΚΔΒΜ Δράμας. Το κέντρο έκλεισε τρία χρόνια λειτουργίας, δημιουργώντας 510 δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και επιμορφώνοντας περισσότερους από 8.000 δημότες. Το δικαίωμα της δωρεάν εκπαίδευσης ενηλίκων συνεχίζεται  μόνο για την Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα δυστυχώς τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης κλείνουν. 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εξαγγέλλοντας την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 με καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων την 9η Μαΐου 2016, ανακοινώνει παράλληλα τον εμπλουτισμό των ευέλικτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του με τα εξής τρία νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: Διεθνής Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τουρισμού, Ποινική Δικαιοσύνη και Cognitive Systems.

Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε το 4ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης, στον “5ο Διαγωνισμό Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης” που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας.

Παγκόσμια διάκριση κέρδισε η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νάντια Ανθούλη, η οποία διακρίθηκε στο Διαγωνισμό των Ηνωμένων Εθνών με «Αφίσα για την Ειρήνη».

Δεκαέξι μαθητές Β΄ Λυκείου έφτιαξαν εταιρία που θα παράγει μπάρες δημητριακών από ζέα. Οι μαθητές ίδρυσαν την επιχείρηση Project-Z, η οποία έχει στόχο την  ανάδειξη της Ελλάδας και την επαναφορά της ζέας στη διατροφή των Ελλήνων.

Χρήστος Χαρακόπουλος*
Φιλόλογος