«Ο αγώνας ενάντια στην  αρχαιοκαπηλία...» εκδήλωση του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης«Ο αγώνας ενάντια στην αρχαιοκαπηλία…» εκδήλωση του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης οργανώνει την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 (11:00-13:00) εκδήλωση με θέμα «Ο αγώνας ενάντια στην αρχαιοκαπηλία. Μαγεμένες, Ηρακλειώτισσα, χρυσό μακεδονικό στεφάνι (από το Μουσείο Γκετί): τρεις ιστορίες παλιννόστησης μνημείων της Θεσσαλονίκης». Η εκδήλωση,που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 180 χρόνια από την ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (1836-2016).

Στην εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί σχετική εργασία μαθητών του Σχολείου καθώς και πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από αυτούς στο πλαίσιο του διαγωνισμού Γαλλοφωνίας και του e-twinningproject, έχουν προσκληθεί ως ομιλητές η κυρία Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, και ο κύριος Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Η εκδήλωση επιχειρεί να αναδείξει την κρισιμότητα του αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία μέσα από την αναφορά σε ένα τρίπτυχο εμβληματικών μνημείων (Μαγεμένες, Ηρακλειώτισσα, χρυσό μακεδονικό στεφάνι) που συνδέονται με τρεις διαφορετικές εποχές της πόλης μας (Τουρκοκρατία, Γερμανική Κατοχή και σημερινή). Οι αναφορές στα τρία μνημεία θα διανθιστούν από μικρά μουσικά αποσπάσματα (πιάνο και φωνή). Θα ακολουθήσει συζήτηση και δεξίωση.

BLOGS: Newsroom, Αρθρογραφία, Κοινωνία, Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Πανελλαδικές

Πρόσκληση: εκδήλωση του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης