«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (18/03/2016), του Χρήστου Χαρακόπουλου«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (18/03/2016)

1.Το στίγμα των επικείμενων αλλαγών στην εκπαίδευση έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που διεξήχθη στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, με προσκεκλημένους τους Μορφωτικούς Ακόλουθους Πρεσβειών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο παιδείας για τις εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές, κατά τις οποίες η διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες συμπεριλαμβανομένων και των δύο αργιών. Αυτό επισημαίνεται σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα σχολεία της χώρας.

3. Πρωτοβουλία αλληλεγγύης με τη μορφή μιας παιδαγωγικής παρέμβασης πήρε το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα.

4. Σημαντικής επιστημονικής εμβέλειας και άκρως επίκαιρο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (Bullying) στις 6 Μαρτίου, διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τίτλο «BULLYING – ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ψυχοκοινωνικές, Εκπαιδευτικές Συνέπειες και η Αντιμετώπισή τους».

5. Ο Τομέας Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: Επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα της Επιστήμης της Αγωγής.

6. Τέσσερα (4) νέα δωρεάν μεταπτυχιακά θα λειτουργήσουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στα γνωστικά αντικείμενα των Επιστημών της Αγωγής, Ψυχολογίας, Επιστημών Υγείας και Βιοπληροφορικής.

7. Στη λίστα με τα κορυφαία 200 Πανεπιστήμια της Ευρώπης κατατάσσουν οι Βρετανικοί Times το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

8. Ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ διοργάνωσε ημερίδα για το φύλο και τη σεξουαλικότητα στη νεοελληνική λογοτεχνία με τίτλο «Το φύλο της λογοτεχνίας» την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ.

9. Στις 6-9 Οκτωβρίου 2016 ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα διοργανώσει το 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Λατινικών Σπουδών με θέμα: Θρησκεία και Μυθολογία στον Ρωμαϊκό Κόσμο.

10. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Δράμας, σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της 8ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Δράμας, διοργανώνουν Κύκλο Σεμιναρίων – Βιωματικών Εργαστηρίων πάνω σε θέματα Ψυχοκοινωνικής Υγείας παιδιών και εφήβων, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Συμπερίληψης. Τα σεμινάρια – βιωματικά εργαστήρια θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 έως και τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016. Απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και γονείς και θα υλοποιηθούν σε ομάδες των δεκαπέντε με είκοσι ατόμων.

Χρήστος Χαρακόπουλος*
Φιλόλογος

BLOGS: Newsroom, Αρθρογραφία, Κοινωνία, Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Πανελλαδικές