Συνέντευξη: Γιώργος Σκάθαρος

Είστε ένα σύνολο καταξιωμένων μουσικών με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Αν επιχειρήσουμε μια αναδρομή, από πότε χρονολογείται αυτή η «μουσική σύμπραξη»;

Το σχήμα συστήθηκε το 1994 με την ονομασία «Σύνολο Νυκτών Εγχόρδων Αθηνών» και με διάφορες τροποποιήσεις στα μέλη που συμμετείχαν καταλήξαμε σήμερα να έχουμε ένα ενδεκαμελές σύνολο. Τα τελευταία χρόνια προσθέσαμε το όνομα «MandolinΑrte».

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που σας οδήγησαν στην επιλογή αυτού του ονόματος;

Το όνομα επιλέχτηκε ως πιο ευέλικτο, έτσι ώστε με σύντομο τρόπο να δηλώνει τη μουσική ταυτότητα του σχήματος, που στο βασικό του κορμό αποτελείται από μαντολίνα και μαντόλες. Βέβαια, στο σχήμα υπάρχουν και κιθάρες, βιολοντσέλα και ένα κοντραμπάσο.

Θα ήθελα να μου πείτε δύο λόγια για το ρεπερτόριο του σχήματος. Τι να περιμένει κάποιος σε μια «μουσική συνάντηση» με τους «MandolinΑrte»;

Προσπαθούμε περισσότερο να παρουσιάσουμε πρωτότυπα έργα γραμμένα για μαντολίνο ή άλλα από μεταγραφές. Το ρεπερτόριό μας περιλαμβάνει έργα κλασσικής μουσικής γραμμένα για μαντολίνο των A.Vivaldi, L.V.Beethoven, J.Kuwahara, C.Wolki, R.Calace, Δ.Νικολάου κ.α. αλλά και μεταγραφές σε έργα των J.S.Bach, W.A.Mozart, J.Brahms, A.Piazzola, N.Rota, G.Rossini, G.Verdi, Μ.Χατζηδάκι κ.α.

«MandolinΑrte»

Τους τελευταίους μήνες προέκυψε – σίγουρα όχι τυχαία – η συνεργασία σας με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτό το διάστημα;

Συνεργαζόμαστε εντατικά με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη από το τέλος Νοεμβρίου του 2015 μέχρι και σήμερα. Δώσαμε μέσα στο Φεβρουάριο του 2016 έξι sold out συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τώρα προετοιμαζόμαστε για δύο εμφανίσεις μαζί της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Για πότε έχουν οριστεί;

Οι συναυλίες έχουν οριστεί για την Παρασκευή 18, Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Μαρτίου. Η Θεσσαλονίκη για την Άλκηστη και για όλους μας είναι μια πολύ αγαπημένη πόλη και με μεγάλη χαρά θα εμφανιστούμε εκεί.

Αφού σας ευχαριστήσω για τη συζήτησή μας, θα κλείσω με ένα τελευταίο ερώτημα. Να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από τους «MandolinΑrte»; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Παράλληλα με την κυρία Πρωτοψάλτη προετοιμάζουμε το δικό μας ρεπερτόριο για εμφανίσεις που δρομολογούνται στους θερινούς μήνες. Για τις μελλοντικές μας συναυλίες ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται από την επίσημη σελίδα της μαντολινάτας στο facebook καθώς και από το site μας.

***

Δείτε ακόμα: «Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Παιχνίδι με τον χρόνο» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«MandolinΑrte» - «Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Παιχνίδι με τον χρόνο» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης