Καρναβάλι - Μπουρανί 2016 στον Τύρναβο - Το Πρόγραμμα ΕκδηλώσεωνΚαρναβάλι – Μπουρανί 2016 στον Τύρναβο 

Του Γιώργου Β. Σκάθαρου

Συνεχίζοντας μια παράδοση ετών, ο Δήμος Τυρνάβου ετοιμάζεται να γιορτάσει το φετινό Καρναβάλι – Μπουρανί με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη 09.03.2016

– Συνάντηση χορευτικών παραδοσιακών χορών στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου, 7.00μμ.

– Το Groupie και το γυμναστήριο Active διοργανώνουν για 6η συνεχόμενη χρονιά το πιο disco party των Αποκριών. Χορεύουμε σε ρυθμούς 70s, 80s, 90s.

– Disco Night στο Block 10. Γυρίζουμε το χρόνο πίσω σε άλλες δεκαετίες και παρτάρουμε σε ρυθμούς disco με τους μετρ του είδους Γιώργο Κατσίμπαρο και Μανώλη Φίλη!

Πέμπτη 10.03.2016

– Masque Party από το Φροντιστήριο Αγγλικών Παν. Μίγα – Αγλ. Λουλέ στο café Hangover, 5.00μμ.

– Μπαρμπαριά στα Δένδρα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δένδρων «Η ΑΡΓΙΣΣΑ», 6.00μμ.

– Party masque από τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΑΣΙΟΥ ΠΑΤΣΙΚΑ στο cafe Valentino, 6:30μ.μ.

– Μπαρμπαριά στο Αναψυκτήριο και live με τους Έλενα Γράβαλου, Δημήτρη Κατσαβάκη και Χρήστο Φουκαλά.

– 90s party στο Καφέ Τι; στις 10.00μμ.

– Μια ξεχωριστή βραδιά θα μας χαρίσει η μπάντα του Αστέριου Μαλάκου και του Φάνη Νικόπουλου στο café Εν Τυρνάβω, 10.30μμ.

– Διαγωνιστείτε στο X-FACTOR με τη φωνή σας στο καθιερωμένο karaoke party του Cucci κερδίζοντας πλούσια δώρα.

– Μουσική βραδιά στο café Αυλαία με τους Δημήτρη φωτίου (φωνή, κιθάρα), Βασίλη Μπάτσικα  (μπουζούκι, φωνή) και Χαμπίπη Γιώργο (πλήκτρα).

– Το Groupie παρουσιάζει τα ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ. Το απόλυτο live των Αποκριών με τους μοναδικούς ΗΜΙΖ… που μετρούν 20 χρόνια επιτυχίες και το γιορτάζουν μαζί μας.

– Υποχθόνιος και Dj The Boy στο Block 10. Τρεις μέρες πριν τη μεγάλη παρέλαση και το θερμόμετρο φτάνει στα ύψη με τον ένα και μοναδικό Υποχθόνιο παρέα με τον master Dj The Boy! Οι Colombianos καταφθάνουν!

Παρασκευή 11.03.2016

– Μπαλταφάν στους παιδικούς σταθμούς του Ο.Κ.Π.Δ.Τ.

– Party masque από τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΑΣΙΟΥ ΠΑΤΣΙΚΑ στον Τύρναβο, 3:30μ.μ.

– Μπαλταφάν με το 1ο Νηπιαγωγείο & 2ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου στο fun park ΤΟΥΜΠΑ, 5.30μμ.

– Party για τα παιδιά στην πλατεία Αμπελώνα από τη Δημοτική Κοινότητα Αμπελώνα.

– Μπαλταφάν για τα παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο Δένδρων, 5.00μμ.

– Masque Party από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ» Κική Εφραιμίδου-Μάικου & Κατερίνα Μπλάντα στο café Hangover, 5.00μμ.

– Φωτιά στην πλατεία Αργυροπουλίου, 7.00μμ.

– Ξενυχτάμε μαζί σας στο «Μακρή Σουβλάκι».

– ΧΧΧ Τα κορίτσια «ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ»!!! Τέσσερις καλλονές έρχονται από τη Θεσσαλονίκη με μοναδικό τους σκοπό να μας κολάσουν… Ακατάλληλο για ανηλίκους! café Εν Τυρνάβω, 11.00μμ.

– Βραδιά oriental στη ΓΙΑΦΚΑ με τη χορεύτρια Αρετή στον αισθησιακό χορό της κοιλιάς. Φορέστε τις στολές σας κι ελάτε να χορέψουμε μαζί. Η ορχήστρα μας θα είναι εκεί για εσάς: Βασ. Κουτσώνας, Βίκυ Νάσιου, Γεωργία Χρυσάφη και η Μυρτώ Λύτρα (φωνές), Φίλιππος Σιάφας (πλήκτρα), Ζήσης Μανίκας (μπουζούκι), Δημ. Μακροστέργιος (τύμπανα) και Κώστας Σεΐτος (μπάσο).

– Κλαρινολαϊκοκατάσταση: Ελάτε να διασκεδάσετε σε ρυθμούς λαϊκούς και παραδοσιακούς με τη μοναδική ορχήστρα των Σαμολαδαίων στο café Cucci.

– Το νησί των πειρατών. Οι πειρατές barκάρουνε στο Groupie. Ζούμε σαν πειρατές (talk like a pirate) παρτάρουμε, χορεύουμε, πίνουμε άφθονα ρούμια.

– Τελευταίο αποκριάτικο πάρτι πριν την παρέλαση και υποδεχόμαστε τον Dj Konstantinos Pilatos στο Block 10.

Σάββατο 12.03.2016

– Μοντέρνος χορός και παντομίμα στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου, 5.30μμ. Απονομή βραβείων του Διαγωνισμού Ζωγραφικής από το βιβλιοπωλείο ΙΔΕΕΣ του κ. Τάσου Ψύρρα

– Masque party από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δένδρων «Η ΑΡΓΙΣΣΑ» στο αναψυκτήριο Αργυρίου στα Δένδρα, 8.30μμ.

– «Μακρή Σουβλάκι». Ξενυχτάμε στο ρυθμό της πόλης.

– Karaoke party στο Αναψυκτήριο.

– Κομφετί στο Καφέ Τι; Latin party στις 10.00μμ.

– Όλοι καλά να είμαστε μόνο μια χάρη θέλω, πάμε ξανά να κάνουμε το μαγαζί ………. Τα λόγια είναι περιττά. café Εν Τυρνάβω, 11.00μμ.

– Ζωντανή μουσική με τους Βιβή Δημητρίου (φωνή), Βασίλη Τριανταφύλλου (μπουζούκι) και Σωτήρη Καλόγηρο (κιθάρα-φωνή) στην Οδό Ονείρων.

– Έχετε αντοχές. Ελάτε να ξεφαντώσετε στο Cucci με τον dj Nick Seinis και με τον dj Ntinos σε ρυθμούς καρναβαλιού μέχρι τελικής πτώσεως.

– Live βραδιά με έντεχνη και λαϊκή μουσική στην Ανδρομέδα (Προφήτης Ηλίας).

–  Μουσική βραδιά με δημοτικό τραγούδι με τους Βαγγέλη Κεντρούλη (κλαρίνο), Κώστας Πέρκας (κιθάρα), Βαλάντης Δέλιος (αρμόνιο), Χρήστος Πέρκας (τραγούδι) στο café Αυλαία.

– Ένα ξέφρενο τριήμερο ξεκινά… που αλλού??? Στο «ΓΙΑΦΚΑ live». Η ορχήστρα μας θα φροντίσει να σας μείνει αξέχαστο! Βασ. Κουτσώνας, Βίκυ Νάσιου, Γεωργία Χρυσάφη και η Μυρτώ Λύτρα (φωνές), Φίλιππος Σιάφας (πλήκτρα), Ζήσης Μανίκας (μπουζούκι), Δημ. Μακροστέργιος (τύμπανα) και Κώστας Σεΐτος (μπάσο).

– Οι πειρατές ξεφαντώνουν στο Groupie με culti-trash-carnival masque party. Guest dj Jimbo. Οι πειρατές ζωντανεύουν με μουσική.

Κυριακή 13.03.2016

– Μπαλταφάν για τα παιδιά στην πλατεία Αργυροπουλίου, 11.00πμ.

– Το μουσικό σχήμα PARANAUE μας ξεσηκώνει στους δρόμους της κεντρικής παρέλασης, 5.30μμ.

– Η Μεγάλη Παρέλαση στις 6.30μμ.

– Οι PARANAUE εμφανίζονται στην κεντρική εξέδρα στην πλατεία του Τυρνάβου, 9.30μμ…. και το κέφι συνεχίζεται με την Μπάντα του Μύλου. 

– Τα χάλκινα παίζουν στους δρόμους και στην πλατεία της πόλης μέχρι το πρωί!

– «Μακρή Σουβλάκι» από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Ξενυχτάμε γιατί η νύχτα είναι μεγάλη!

– Οι Cook Kings ξεκινάνε για τη Μεγάλη Παρέλαση και επιστρέφουν στο παλάτι για το πιο τρελό και μεγάλο ξεφάντωμα της πόλης. café Εν Τυρνάβω. The party is here!!!!

– Ζωντανή μουσική με τους Ελένη Μπαρδάνη (φωνή), Χρήστο Φουκαλά (μπουζούκι), Δημήτρη Κατσαβάκη (κιθάρα-φωνή) και Θέμη Σαμαντζή (πλήκτρα-φωνή) στην Οδό Ονείρων.

– Χορέψτε σε ρυθμούς καρναβαλιού και ξεφαντώστε μέχρι τελικής πτώσεως στο café bar Cucci στην Κεντρική πλατεία.

– «ΓΙΑΦΚΑ live». Όλη η πόλη καίγεται… ελάτε να το κάψουμε μαζί μέχρι το πρωί. Η ορχήστρα μας ανάβει τις φωτιές.

– Στο Groupie πριν και μετά τη Μεγάλη Παρέλαση ξεφαντώνουμε από νωρίς μέχρι αργά το βράδυ… Κλήρωση του τυχερού από το group των πειρατών για το τριήμερο ταξίδι 2 ατόμων στη Ρώμη.   

– Και μετά την παρέλαση όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Block 10. Αυστηρά πανικός και Colombiano καταστάσεις μέχρι το πρωί.

Καθαρή Δευτέρα 14.03.2016

– Το παραδοσιακό έθιμο του Μπουρανί αναβιώνει στον Προφήτη Ηλία με το Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου, 11:00πμ. Και από το μεσημέρι και μετά το Γαϊτανάκι Μπουρανί συνεχίζει στην πλατεία Αγοράς με δρώμενα και πειράγματα της ημέρας.

– Τυρναβίτικα έθιμα και το δρώμενο του Μπουρανί στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο,11:00πμ.

– Διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού στον Προφήτη Ηλία από τη Δ.Κ. Τυρνάβου, 10.00 – 12.00 το πρωί. 

– Οι PARANAUE στην Πλατεία Αγοράς στον Τύρναβο σε ένα ρυθμικό και χορευτικό show, 1.00μμ.

– Ορχήστρα με χάλκινα περιδιαβαίνει τους δρόμους της πόλης. Χορεύουμε σε παραδοσιακούς ρυθμούς και διασκεδάζουμε στο κλίμα της ημέρας.

– Κούλουμα, χοροί και τραγούδια στην Κεντρική πλατεία Αμπελώνα.

– Παραδοσιακά Κούλουμα – Γαϊτανάκι, χοροί και τραγούδια σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Τυρνάβου.

– Το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρβαντόβλαχων Αργυροπουλίου στις 12.00 το μεσημέρι στο Αργυροπούλι.

– «Μακρή Σουβλάκι» με τσιπουράκι και νηστήσιμα μεζεδάκια από τα χεράκια της μαμάς…

– Κλαρινοκατάσταση με το Γιάννη Ζιάκο στο Αναψυκτήριο.

– Και τώρα…??? Τι γίνεται τώρα…??? Τώρα μας σηκώθηκε την έχουμε μεγάλη… ΜΕΓΑΛΗ τη διάθεση για χορό και πάλι… Μπουρανί στο café Εν Τυρνάβω.

– Καθαρά Δευτέρα στην Ανδρομέδα (Προφήτης Ηλίας) με καφέ, τσίπουρο και φαγητό.

– Γιορτάστε τα κούλουμα και το μπουρανί στο café bar Cucci με τσίπουρο, κρασί, εκλεκτά μεζεδάκια και παραδοσιακά πειράγματα.

– Οδός Ονείρων με καλό φαγητό και τσίπουρο.

– Μπρε μπρε μπρε το μπουρανί και τι κλαρίνο θα καεί. «ΓΙΑΦΚΑ live» ανοιχτά από το μεσημέρι με την ορχήστρα μας.

– Afternoon party στο Groupie. Ison with Andrea Athinaio. Non Aesthetics Reworks Festival.

– Μπρε μπρε μπρε το Μπουρανί στο Block θα τη βγάλουμε πάλι από το πρωί! Ακραίες και πικάντικες καταστάσεις από νωρίς μόνο στο Block 10. 

Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι

Τυρναβίτικο Καρναβάλι

Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι είναι ένα έθιμο με απροσπέλαστες ρίζες στο χρόνο. Έχει μια ιστορία τουλάχιστον 100 ετών. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν καταγραφές για το Καρναβάλι του Τυρνάβου, παρά μόνο αναφορές σε κάποια σκόρπια κείμενα. Τα πρώτα στοιχεία για την τέλεση του εμφανίζονται το 1898, με την ίδρυση του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Ανάπλασις». Βέβαια, από τις αρχές του αιώνα έχει βρεθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία.

Στην μακρόχρονη πορεία του, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι γνώρισε αλλεπάλληλες επιθέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που θεωρούσαν ότι έβλαπτε τα χρηστά ήθη και έθιμα της εποχής. Όμως, οι απαγορεύσεις των εκδηλώσεων δεν πτοούσαν τους Τυρναβίτες, που το γιόρταζαν ακόμα και κρυφά, αφού γι’ αυτούς αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους παράδοσης. Μετά τον πόλεμο, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι ενσωματώθηκε ένα νέο στοιχείο, τα πεζοπόρα τμήματα καρναβαλιστών. Έρχεται, όμως, η δικτατορία και το απαγορεύει για ακόμα μια φορά. Το Καρναβάλι του Τυρνάβου ξαναβρήκε το δρόμο του από το 1980 και μετά.

Τα τελευταία χρόνια, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι θεωρείται το μεγαλύτερο και καλύτερο Καρναβάλι της Κεντρικής Ελλάδας και αποτελεί εκδήλωση Πανελλήνιας Εμβέλειας. Με την έναρξη του Τριωδίου ξεκινούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διαρκούν περίπου ένα μήνα.

Πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, διοργανώνονται θεατρικές βραδιές και βέβαια όλα αυτά πλαισιώνονται από άφθονη μουσική και χορό. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τη Μεγάλη Παρέλαση των αρμάτων, που, εμπνευσμένα από την παράδοση και την επικαιρότητα και κατασκευασμένα με φαντασία και μεράκι, προσδίδουν μια ξεχωριστή αίγλη στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι.

Την ψυχή, όμως, του Καρναβαλιού αποτελούν οι χιλιάδες καρναβαλιστές, που μασκαρεμένοι με πρωτότυπες στολές διαφόρων χρωμάτων, κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης, χορεύουν, διασκεδάζουν και ξεφαντώνουν μέχρι το πρωί στους ρυθμούς της Αποκριάς, κάτω από τον γεμάτο φως και χρώμα Τυρναβίτικο ουρανό!

Μπουρανί

Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο κλείνει τον κύκλο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων και έρχεται να αναταράξει τον μονότονο ρυθμό της καθημερινότητας στην πόλη. Το ονομαστό «Μπουρανί» που είναι λέξη τούρκικη και σημαίνει λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο είχε άλλον τρόπο παρασκευής από του Μπουρανίτες. Πριν φτάσουμε όμως εκεί καλό είναι να δούμε μερικά πράγματα όπως έχουν καταγραφεί στην μέχρι  τώρα πορεία του εθίμου.

Παλιά η εκδήλωση του «Mπoυραvί» ήταν πιο γνήσια, πιο περιεκτική και φυσικά πιο ξεδιάντροπη. Δεν γινόταν στον Προφήτη Ηλία αλλά σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πλατεία όπου οι χαροκόποι άναβαν φωτιά κι έφτιαχναν το μπουρανί. Τα υλικά είναι σπανάκι, ρύζι, τσουκνίδα και λίγος αντεράκος μαζί με ξύδι έτσι για νοστιμιά χωρίς  καθόλου λάδι.

Γύρω από την φωτιά, χόρευαν αλληλοπειράζονταν και πετούσαν βωμολοχίες.  Προβαίνανε σε πρόστυχα καμώματα και αδιάκριτες χειρονομίες προς τους άντρες  περαστικούς. Φυσικά δεν έλλειπαν και οι φαλλoί πήλινοι, ξύλινοι και άλλοι από καρότα. Τραγουδούσαν και άσεμνα τραγούδια τέτοια που αν τα ακούσει κανείς γράφει ο Αχιλλέας Τζάρτζανος μπορούσε να λάβει μια ιδέα τι ήταν τα φαλλικά και τα άλλα όμοια άσματα των αρχαίων Ελλήνων.

Υπάρχει καταγραφή του εθίμου από τον Γάλλο περιηγητή Λέον Εζέ γύρω στα 1858 που μιλάει για τον Βασιλιά που ανακηρύσσονταν από τους μπουρανίτες και ήταν όπως καταλαβαίνεται ο πιο μεθυσμένος.

Παράσταση άρματος με τον φαλλό επάνω, υπάρχει και σε αρχαίο αγγείο. Άλλο ομοίωμα ενεπίγραφο μαρμάρινου φαλλού μήκους 47 εκ σώζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι Τυρναβίτες ξέρουν να συνεχίζουν με καύχηση και με διάθεση ένα έθιμο με απροσπέλαστες ρίζες στον χρόνο. Ο προοδευτικός άνθρωπος το δέχεται, μια και σχετίζεται με την ιερότερη επιδίωξη της δημιουργίας, με την παράλληλη βέβαια ανάγκη ψυχαγωγίας. Τα πολιτιστικά ήθη και έθιμα ενός τόπου είναι τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και συνθέτουν τον τρόπο ζωής των πολιτών του. Ο Δήμος Τυρνάβου με την αναβίωση του «Τυρναβίτικου Καρναβαλιού» συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο το παρόν με το παρελθόν. Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι αποτελεί εκδήλωση Πανελλήνιας Εμβέλειας και αρχίζει ένα μήνα, περίπου πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και καταλήγει την Καθαρή Δευτέρα με το «Μπουρανί». Η γιορτή του «Μπουρανί» είναι μοναδική στην Ελλάδα και συνδέεται με την αρχή της Άνοιξης, τη γονιμότητα και την βλάστηση. Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο κλείνει τον κύκλο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων και έρχεται να αναταράξει τον μονότονο ρυθμό της καθημερινότητας στην πόλη.

Ο Τύρναβος

Ο Τύρναβος

Ο Δήμος Τυρνάβου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος Δήμος του Νομού Λάρισας. Συγκροτείται από τις Δημοτικές Κοινότητες Τυρνάβου (έδρα του Δήμου) και Αμπελώνα και τις Τοπικές Κοινότητες Αργυροπουλίου, Βρυοτόπου, Δαμασίου, Δελερίων, Δένδρων και Ροδιάς.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 12.700 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός του Δήμου είναι 24.790 κάτοικοι (απογραφή 2011). Η έκταση του Δήμου Τυρνάβου είναι 516.29 τ.χλμ.

Συνορεύει νοτιοανατολικά με το Δήμο Λάρισας και βορειοδυτικά με το Δήμο Ελασσόνας. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται ως πεδινή και οι κύριες ασχολίες των κατοίκων του είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Χρήσιμα

Δήμος Τυρνάβου: Σταύρου Καράσσου 1, Τ.Κ. 401 00
Τηλέφωνα: 24923 50100, e-mail: [email protected]
Γραφείο Δημάρχου: 24923 50100, e-mail: [email protected]
Γραφείο Πολιτισμού: 24923 50102, e-mail: [email protected]
ΚΕΠ Δήμου Τυρνάβου: 24923 50300-1

*Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Δήμου Τυρνάβου