Πανελλαδικές 2016: Με το νέο σύστημα θα διαγωνιστεί η πλειονότητα των υποψηφίωνΠανελλαδικές 2016: Με το νέο σύστημα θα διαγωνιστεί η πλειονότητα των υποψηφίων

Με το νέο σύστημα εξετάσεων επέλεξαν να διαγωνιστούν οι περισσότεροι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΠΕΘ, το ποσοστό των υποψηφίων που θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα ανέρχεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό συνιστά μια απόδειξη ότι το σύστημα που νομοθετήθηκε πέρσι την άνοιξη, έχει επιλεγεί και από αποφοίτους προηγούμενων ετών.

Το ποσοστό αυτό αναφέρθηκε σε απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ενημερώνοντας ότι είναι μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό για τα ΕΠΑΛ, αλλά εκεί συμπεριλαμβάνεται και η τέταρτη χρονιά των εσπερινών λυκείων.

«Είναι λίγο διαφορετικά αυτό το θέμα των ΕΠΑΛ. Συνεπώς θα δούμε. Αυτά όμως είναι τα πρώτα στοιχεία, ποιοτικά δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση, αλλά ποσοτικά μπορεί να υπάρξει και συνεπώς να μην προκαταλάβουν ακριβώς ποια θα είναι η μοιρασιά, η διανομή των θέσεων» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Οι πανελλαδικές ξεκινούν στις 16 Μαΐου και ήδη ολοκληρώθηκαν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, απομένει μόνο ο προσδιορισμός των ποσοστών που αναλογούν για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις με το παλιό ή με το νέο σύστημα για πρώτη φορά φέτος.

Σε ό,τι αφορά αριθμούς για τους εισακτέους και την κατανομή τους δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια συγκεκριμένη τελική απόφαση. «Είμαστε στη φάση της διαμόρφωσης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Συνεπώς δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αποφάσεις» υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας.