«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (25/02/2016), του Χρήστου Χαρακόπουλου«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (25/02/2016)

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις έως και τη Δευτέρα, 29  Φεβρουαρίου.

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την πρόσβαση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και Σχολές Αστυφυλάκων.

Με το παλαιό σύστημα εισαγωγής θα μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2016 οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ για την εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Τομέων Υγείας και Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών. 

Οι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των χιλιάδων κενών στα σχολεία, ο Εθνικός Διάλογος και το θέμα της Ειδικής Αγωγής συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη με τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. 

Την κοινή πρωτοβουλία για το θεσμό «Τετράδιο του μαθητή» παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής και ο  Ειδικός Γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου, Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος. Στόχος, όπως δήλωσαν,  είναι η αξιοποίηση αχρησιμοποίητου υλικού και της τεχνολογικής υποδομής του Τυπογραφείου για την παροχή γραφικής ύλης σε μαθητές που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Περισσότερα από 13 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας, καθώς αποφασίστηκε η ένταξη της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β΄επιπέδου Τ.Π.Ε.)» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Eρευνητές στη Βρετανία και στο Βέλγιο, με επικεφαλής έναν Έλληνα διδακτορικό φοιτητή-ερευνητή αστροφυσικής από την Δράμα, τον Άγγελο Τσιάρα, κατάφεραν να κάνουν την πρώτη επιτυχή ανάλυση και ανίχνευση αερίων στην ατμόσφαιρα μιας υπερ-Γης, ενός κοντινού εξωπλανήτη, παρόμοιου, αλλά οκτώ φορές μεγαλύτερου σε μάζα από τη Γη. Η είδηση, που έχει ήδη αρχίσει να κάνει το γύρο του κόσμου μέσα και από το ΒΒC, χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντικό εύρημα στην αστροφυσική.

Η τελετή βράβευσης για τον  4ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης», τον οποίο διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, σε συνεργασία με τον Επιστημονικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «eκπ@ιδευτικός κύκλος» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 στις 18.00 στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο «Little Emily» («Το κοτσάνι του πετροκέρασου») του Ευγένιου Τριβιζά κέρδισε το βραβείο καλύτερου διαδραστικού βιβλίου της χρονιάς για παιδιά προσχολικής ηλικίας στα KidscreenAwards, τον σημαντικότερο φορέα βράβευσης παιδικού τηλεοπτικού και διαδικτυακoύ περιεχομένου στις ΗΠΑ.

Δείτε το video