UNICEF: Έκκληση για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα UNICEF: Έκκληση για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα

Η UNICEF ζητά $13,82 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών των παιδιών και των οικογενειών που πλήττονται από τον ιό Ζίκα. Οι ανάγκες θα πρέπει να αξιολογούνται τακτικά καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. Χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση η UNICEF δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει την ανταπόκριση στις χώρες που αντιμετωπίζουν εκρηκτική εξάπλωση του Ζίκα.

Πρόκειται για μια παγκόσμια έκκληση με το κύριο βάρος στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Παγκόσμιες δραστηριότητες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία ετοιμότητας και την έρευνα και ανάπτυξη.

Οι στόχοι του προγράμματος της UNICEF:

– 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να προσεγγισθούν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το 2016 ως μέρος της κοινωνικής κινητοποίησης και ενημέρωσης για πρόληψη και προστασία.

Έρευνα και ανάπτυξη

– Να είναι διαθέσιμες τουλάχιστον 2 ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις.

– Τουλάχιστον 2 υποψήφια εμβόλια

Λόγω της πολυπλοκότητας της επιδημίας με πολλές χώρες και διαφορετικές ανάγκες, η ευελιξία στους πόρους σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας ώστε να υπάρχει ανταπόκριση εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και να προσεγγισθούν οι πιο ευάλωτες κοινότητες.

Επηρεάζοντας τουλάχιστον 26 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, και εξαπλωνόμενος στην Ασία, την Αφρική και τον Ειρηνικό, ο ιός Ζίκα και η ύποπτη σύνδεσή του με γενετικές ανωμαλίες, ανακηρύχθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Κρίση Δημόσιας Υγείας, την 1η Φεβρουαρίου 2016. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για την ασθένεια.

Από το ξέσπασμα του Ζίκα τον Οκτώβριο, έχει υπάρξει αύξηση στη Βραζιλία περιστατικών μικροκεφαλίας – μια δυσπλασία, όπου τα μωρά γεννιούνται με μικρότερο από το κανονικό μέγεθος κεφαλιού και υπανάπτυκτους εγκεφάλους που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές. Ενώ δεν υπάρχει καμία οριστική απόδειξη που να συνδέει τον ιό και τη μικροκεφαλία, υπήρξε μια ανώμαλη αύξηση των γενετικών ανωμαλιών, με περίπου 4.800 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας που αναφέρθηκαν από το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας από τον Οκτώβριο του 2015, έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2016. Η ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η ιός θα μπορούσε να μολύνει 3 έως 4 εκατομμύρια άτομα μέσα σε 12 μήνες σε Βόρεια και Νότια Αμερική.

Η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο που ξεκίνησε από την ΠΟΥ βασίζεται σε επιτήρηση, δραστηριότητες αντιμετώπισης, και έρευνα.

Η UNICEF αναβαθμίζει την ετοιμότητα και ανταπόκριση σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην υποστήριξη των κρατών για την κινητοποίηση των κοινοτήτων ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου και να μετριαστούν οι συνέπειες για τις οικογένειες. Η UNICEF έχει υποστηρίξει την κυβέρνηση της Βραζιλίας από τις αρχές της επιδημίας μέσω επικοινωνιακών δράσεων, παρακολούθηση και τεχνική υποστήριξη. Η UNICEF υποστηρίζει την κοινωνική κινητοποίηση σε όλες τις πληγείσες χώρες και δημιουργεί ομάδες ανταπόκρισης πολλαπλών τομέων για την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές.