Σία Αναγνωστοπούλου: Προχειρότητα στη δημιουργία τμημάτων ΑΕΙΣία Αναγνωστοπούλου: Προχειρότητα στη δημιουργία τμημάτων ΑΕΙ

Αναφορά στο άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ρητά τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, έκανε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, τοποθετούμενη για το θέμα των μεταπτυχιακών που τέθηκε μεταξύ των άλλων θεμάτων σε ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ιωάννη Μανιάτη.

«Για τα μεταπτυχιακά είναι άλλη ιστορία. Η θέση η δική μου είναι ότι στο άρθρο 16 υπάρχει ρητά δημόσια και δωρεάν παιδεία. Να τα συζητήσουμε όλα όσα φέρουμε, αλλά θα ξεκινάμε απ’ αυτό» δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου ενώ τοποθετούμενη στο θέμα της λειτουργίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο τόνισε ότι η δική της θέση είναι ότι δύσκολα πρέπει να ανοίγει ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλο τόσο δύσκολα πρέπει να κλείνει.

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά  στην προχειρότητα που χαρακτήρισε την δημιουργία τμημάτων ΑΕΙ κατά το παρελθόν, φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα αναφέρει η αξιολόγηση της ΑΔΙΠ για το τμήμα του Ναυπλίου:

Οι αρχικοί προγραμματικοί στόχοι του τμήματος, αποφασίστηκαν με προχειρότητα στη φάση της ίδρυσής του και σε κυβερνητικό και σε ακαδημαϊκό επίπεδο…

Η Σία Αναγνωστοπούλου επανέλαβε τη θέση της ότι δύσκολα πρέπει να κλείνουν τμήματα, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς με το ΑΘΗΝΑ είδαμε ένα πράγμα, να μπαίνουν και να βγαίνουν σαν πινέζες από τον χάρτη τα τμήματα, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο».

Δεν είμαστε αυτής της άποψης. Εμείς δεν θεωρούμε ότι το Τμήμα του Ναυπλίου πρέπει να το βγάλουμε από τον χάρτη, έτσι. Ίσα ίσα, το αντίθετο, τμήματα τέτοια πρέπει να ενδυναμωθούν και πρέπει να βρούμε τους τρόπους να ενδυναμωθούν» δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός 

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να τσακώνονται οι δήμαρχοι μεταξύ τους για το ποιος θα κρατήσει Τμήμα στην περιοχή του. Και εκεί οι πελατειακές σχέσεις, βέβαια, ανθούν και το ξέρετε πάρα πολύ καλά» επεσήμανε η Υπουργός ενώ αναφερόμενη στο μεταπτυχιακό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου  δήλωσε:

Ενώ εδώ η αξιολόγηση λέει ότι για να φτιαχτεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα, πρέπει να ενδυναμωθεί το προπτυχιακό, εγώ αυτό που διαπίστωσα είναι ότι υπάρχει μεταπτυχιακό και μάλιστα με υψηλά δίδακτρα, 1.400 ευρώ, περίπου, ο φοιτητής ανά εξάμηνο. Εδώ είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε. Δηλαδή, να το φτιάξουμε, να ενισχυθεί το προπτυχιακό, να ενισχυθεί και το μεταπτυχιακό, αλλά δεν φτιάχνεις μεταπτυχιακό στον αέρα και μάλιστα με δίδακτρα.