«Ο ελεύθερος χρόνος και η αναγκαιότητα του» της Ανδριάνας Μανίκα«Ο ελεύθερος χρόνος και η αναγκαιότητα του»

Η καθημερινότητά μας, γεμάτη από υποχρεώσεις και προβλήματα, δεν μας επιτρέπει να έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο. Οι στιγμές που θα έπρεπε να αφιερώσουμε σε αγαπημένους ανθρώπους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό είναι δυστυχώς μετρημένες.

Για τους περισσότερους ανθρώπους συνήθως ελεύθερος χρόνος είναι οι ώρες που κάποιος δεν εργάζεται, ενώ για τους μαθητές, όταν δεν έχουν σχολείο ή κάποια προσωπική εργασία. Για κάποιους άλλους είναι απλά ο χρόνος που περνούν αποφορτίζοντας τον εαυτό τους από τις καθημερινές έγνοιες. Ο καθένας λοιπόν βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία τα πράγματα και ορίζει την έννοια αυτή, με τον δικό του τρόπο. Όποια σημασία όμως κι αν δώσουμε, δεν θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητα που έχει στην ζωή μας. Η αναγκαιότητα του ελεύθερου χρόνου στην καθημερινότητά μας είναι φανερή από όλες τις απόψεις.

Ένας από τους τρόπους που οι ώρες περνούν όμορφα και χωρίς άγχος είναι οι δραστηριότητες ανάπαυσης ή και αναψυχής. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να πούμε ότι με αυτόν τον τρόπο το άτομο αποδεσμεύεται από στρεσογόνους παράγοντες και ανακτά δυνάμεις. Δημιουργικός θα είναι και χρόνος με ένα βιβλίο ή γενικότερα κάνοντας επιμορφωτικές δραστηριότητες  – καλλιέργεια του νου. Αξιοποιώντας σωστά τον ελεύθερο χρόνο μας, αναβαθμίζουμε τόσο την καθημερινότητα, όσο και την προσωπικότητα μας.

Χωρίς καμία αμφιβολία, ο ελεύθερος χρόνος συντελεί με πολυάριθμους τρόπους στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, βοηθώντας παράλληλα να κερδίζει όμορφες στιγμές. Ο ελεύθερος χρόνος που παραχωρείται στον καθέναν μας είναι θησαυρός πολύτιμος, εφόσον η ποιότητα της ζωής εξισορροπείται και αποκτά ενδιαφέρον. Μπορεί να συνδυάσει τόσο την ανάπτυξη του νου, όσο και την ψυχαγωγία. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να διεκδικείται από όλους μας και να αξιοποιείται σωστά και δημιουργικά.