Δράσεις για παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Φεβρουάριος 2016)Δράσεις για παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Φεβρουάριος 2016)

Πρόγραμμα δράσεων για παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Φεβρουάριος 2016)

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Δευτέρα 1, 8 & 15 Φεβρουαρίου 2016, 6.00 το απόγευμα

Πειράματα φυσικής

Συνεχίζεται το Εργαστήρι πειραμάτων φυσικής και χημείας 4 συναντήσεων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και λειτουργεί στη βιβλιοθήκη μας. Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους  ηλικίας  11 – 15 χρονών και πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 6.00 – 7.00 το απόγευμα.
Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο εθελοντής Δημήτρης Ντόλκερας, καθηγητής Φυσικής. Στο εργαστήρι πειραματιζόμαστε με απλά καθημερινά υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι και τα συνδυάζουμε με γνώση και έννοιες της φυσικής και της χημείας.  Συνδυάζουμε την αγωγιμότητα, την καύση, την αδράνεια, τον ηλεκτρισμό, την πίεση…  με το αυγό, το αλουμινόκουτο, το μπαλόνι, το νερό, το depon… σε μια σειρά πειραμάτων, κατασκευών και παιχνιδιών  που έχουν  σαν σκοπό να διασκεδάσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας. Αποφεύγουμε τύπους, υπολογισμούς  και με βιωματικό τρόπο, ομαδοσυνεργατικά,  διασκεδάζουμε και κάνουμε τις θετικές επιστήμες προσιτές και δημιουργικές.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

 

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Ιστορίες με Θεούς και ανθρώπους

Μύθοι, ιστορίες και παραμύθια γεννιούνται, ξυπνούν και ανασταίνονται, στα στόματα των παραμυθάδων και ταξιδεύουν τις ψυχές εκείνων που τα ακούν στα δαιδαλώδη μονοπάτια της φαντασίας. Κύκλος δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 6 – 10 ετών, με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία.

Οι παραμυθούδες Ζωή Καραγεωργίου και Ρία Φελεκίδου επιμελούνται το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει αφηγήσεις, δράσεις και παιχνίδια, πραγματοποιείται μία φορά το μήνα και θα διαρκέσει έως και το Μάιο 2016.

4η συνάντηση

Με προεγγραφή έως 15 παιδιά

 

Πέμπτη 4, Τετάρτη 10, Πέμπτη 18 & 25 Φεβρουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Θεατρικό παιχνίδι

Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού 4 συναντήσεων θα λειτουργήσει στο χώρο της βιβλιοθήκης μας. Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με το θεατρικό παιχνίδι, μέσω του οποίου μπορούν να  εκφραστούν, να διοχετεύσουν τη δημιουργική τους ενέργεια, να ευαισθητοποιηθούν και να επικοινωνήσουν. Το πρόγραμμα επιμελείται η νηπιαγωγός Βάγια Ντάνη.

Για παιδιά ηλικίας  από 5 ετών και πάνω. Με προεγγραφή έως 8 παιδιά

 

 

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Μύθοι και πραγματικότητα…

Συνεχίζεται ο επιτυχημένος κύκλος δραστηριοτήτων με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία.

Μέσα από αφηγήσεις, παιχνίδια, ζωγραφική, κολάζ και κατασκευές, τα παιδιά γνωρίζουν Θεούς και ημίθεους, ήρωες και τέρατα, αδυναμίες θεών και ανθρώπων, πρόσωπα και γεγονότα που συνδέονται.

Αφήγηση  Χρυσάνθη Αντωνίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών και θα διαρκέσει έως και το Μάιο 2016. Πραγματοποιείται μία φορά το μήνα στις 6.30 το απόγευμα και έχει διάρκεια μίας ώρας.

5η συνάντηση: Πάρις και Ωραία Ελένη

Με προεγγραφή έως 15 παιδιά

 

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε μια  δαχτυλόκουκλα καρδιά!

Διαβάζουμε το βιβλίο της Εύης Γεροκώστα «Ο βάτραχος και το φιλί» από τη σειρά «Μικρές καληνύχτες» και φτιάχνουμε μια  δαχτυλόκουκλα καρδιά!

Αφιέρωμα στην ημέρα της Αγάπης!

Κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 4η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης.

Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά. Η «μωρολέσχη» μας πραγματοποιείται μία φορά το μήνα στις 6.30 το απόγευμα, στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης.

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Χαρτόνι κανσόν Α4 σε χρώμα  άσπρο και κόκκινο, ματάκια  και κόλλα.

Mε προεγγραφή μόνο με την παρουσία σας στη βιβλιοθήκη, έως 10 παιδιά με τους γονείς τους

 

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, 5.00 – 6.00 το απόγευμα

Ο παραμυθένιος κόσμος των Αγγλικών

Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, με αφηγήσεις ιστοριών στην αγγλική γλώσσα πραγματοποιούνται στη βιβλιοθήκη μας. Το πρόγραμμα διεξάγεται με διαδραστικό τρόπο και στόχο έχει να ενθαρρύνει τα πρώτα βήματα των παιδιών, να τα φέρει σε επαφή με την αγγλική γλώσσα, να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν.

Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι καθηγητές της Αγγλικής γλώσσας Γεωργία Ψαρρά και Γεώργιος Ραπτόπουλος

Για παιδιά ηλικίας 5 – 7 ετών. Με προεγγραφή έως 12 παιδιά

 

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Μια φορά και έναν καιρό στη Θεσσαλονίκη… για να νοσταλγούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!

Οδοιπορικό στα μνημεία, στους ναούς, στις αγορές, στους δρόμους και στις πλατείες της παλιάς Θεσσαλονίκης.

Κύκλος 8 δραστηριοτήτων που απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους και έχει στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία και τη ζωή της πόλη τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και να αναδείξει τη διαχρονική χρήση ορισμένων μνημείων της, μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες, προβολές, συζητήσεις, παιχνίδια, κολάζ και ζωγραφική.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και πάνω και θα διαρκέσει έως και το Μάιο 2016. Πραγματοποιείται μία φορά το μήνα στις 6.30 το απόγευμα και έχει διάρκεια μιας ώρας.

5η συνάντηση: Πλατείες, δρόμοι  και γειτονιές της παλιάς Θεσσαλονίκης

Με προεγγραφή έως 15 παιδιά

                                                                                                          

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Μουσική και παραμύθια!

«Ο φεγγαροσκεπαστής» του Eric Puybaret  είναι ένα ποιητικό παραμύθι για την δύναμη της φιλίας και της αλληλεγγύης.

Παντρεύουμε τη μουσική με το παραμύθι μας και γινόμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας.

Το πρόγραμμα επιμελούνται οι νηπιαγωγοί – μουσικοί Ελπίδα Μποσταντζή και Ασημίνα Πασχάλη

Για παιδιά ηλικίας από 6 ετών. Με προεγγραφή έως 12 παιδιά

 

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Αγαπημένα λαϊκά παραμύθια!

Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται λαϊκά παραμύθια πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω, στηρίζεται στην προφορική αφήγηση παραμυθιών και στόχο έχει την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης.

Με προεγγραφή έως 20 παιδιά

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων

 

Τρίτη 2 & 9 Φεβρουαρίου 2016, 10.00 – 11.30 το πρωί

Βιωματικές συναντήσεις με τον «Σείριο»

Κύκλος βιωματικών συναντήσεων με θέμα «Ομάδες Πρόληψης Ενδοσχολικής Βίας,

για ένα χαρούμενο σχολείο με σεβασμό στο διαφορετικό!»

Από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος». Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού και στοχεύει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και καλλιέργειά τους.

 

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, 10.00 – 12.00 το πρωί

Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση
Σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν  οι μικροί μας φίλοι  πώς γίνεται η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων που μας βοηθάει να έχουμε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον. Πληροφορούνται  σχετικά με το ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και πως γίνεται η ανακύκλωσή τους. Επίσης πραγματοποιείται  παρουσίαση κατασκευής χαρτοπολτού στην οποία τα παιδιά έχουν ενεργή συμμετοχή. 

Απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του  δημοτικού.

 

Τετάρτη 10, 17, 24 Φεβρουαρίου 2016, 10.00 – 11.00 το πρωί

Ρεύματα και ζωγράφοι: από την Αφροδίτη του Botticelli ως τον Elvis Presley του Warhol. Μια ζωγραφική περιπέτεια

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ρεύματα και ζωγράφοι: από την Αφροδίτη του Botticelli ως τον Elvis Presley του Warhol. Μια ζωγραφική περιπέτεια», απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού και το παρουσιάζει η εκπαιδευτικός Ειρήνη Σκούντζου.

Σκοποί και στόχοι του προγράμματος:
Να γνωρίσουν οι μαθητές τα σημαντικότερα ρεύματα στη ζωγραφική, τους σπουδαιότερους εκφραστές των ρευμάτων αυτών και 2-3 από τα πιο γνωστά τους έργα.

Να εξοικειωθούν με την ορολογία, τα σύμβολα και τις μορφές που χρησιμοποιούν οι ζωγράφοι σε κάθε ρεύμα.
Να μπορούν να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές τεχνοτροπίες, τους διαφορετικούς τρόπους έκφρασης των καλλιτεχνών και τα στοιχεία εκείνα που διαμορφώνουν τα διάφορα ρεύματα στη ζωγραφική.
Να κατανοούν και να απολαμβάνουν την ζωγραφική ως μια καλλιτεχνική έκφραση και μια μορφή τέχνης,  η οποία  τρέφει τον νου και την ψυχή και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εθνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Να εκφράζονται δημιουργικά και με αφορμή τους πίνακες που θα δουν, να αναπτύξουν την δημιουργική τους φαντασία ώστε να φτιάξουν το δικό τους έργο.

Μέσα από 9 συνολικά παρουσιάσεις διάρκειας 1 ώρας η κάθε μία (10.00  – 11.00), σε μορφή Power Point,  θα προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις των παιδιών αναφορικά με τα ρεύματα ζωγραφικής, από την Αναγέννηση ως την Οπ Αρτ, και των κυριότερων εκπροσώπων από κάθε ρεύμα.

 

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων

Πραγματοποιούνται καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά, από την τρυφερή ηλικία των 4, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τις βιβλιοθήκες, να γίνουν σωστοί αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Τις ξεναγήσεις συνοδεύουν αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

 

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες  28/1/2016

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3

Τηλ. 2310 324666

E mail: [email protected]