Αγγαρεία είναι γενικώς κάθε υποχρεωτική εργασία, μη αμειβόμενη  και αποτελούσε  γενικά θεσμό των αρχαίων διοικητικών οργανώσεων. Με τη σημερινή έννοια η αγγαρεία θεσμοθετήθηκε στη Ρώμη, το Βυζάντιο και την Αίγυπτο. Για να φτάσουμε σήμερα στον αγγαρειομάχο (στρατιωτική αργκό), τον φαντάρο δηλαδή για όλες τις δουλειές…

Από πού προέρχεται όμως η λέξη;  Προέρχεται από το περσικό hangar (άγγαρος ή αγγαρήιος) που σήμαινε ‘βασιλικός  έφιππος ταχυδρόμος, αγγελιαφόρος ή γραμματοκομιστής’ (αγγαρεία < αγγαρεύω < άγγαρος < agru «μισθοφόρος»). Οι άγγαροι ή αγγαρήιοι βρίσκονταν σε διάφορους σταθμούς σε όλη τη χώρα και είχαν το δικαίωμα να επιβάλλουν καταναγκαστική εργασία, προκειμένου να μεταφερθούν οι βασιλικές παραγγελίες.

  Σύμφωνα με τον Ησύχιο σήμαινε και τους εκ διαδοχής βασιλικούς γραμματηφόρους, δηλαδή ταχυδρόμους με άλογο του δημοσίου που το αντικαθιστούσαν στους διαδοχικούς σταθμούς (Σουίδα, Φώτ.). Αλλά και ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι «αγγαρήιον» ονομαζόταν το ταχυδρομικό σύστημα των Περσών. Ο Αισχύλος (Αγ. 282) χρησιμοποιεί την έκφραση «άγγαρον πυρ» για τη μεταβίβαση μιας είδησης από έναν σταθμό σε άλλο με το άναμμα πυρσών. Με τον τρόπο αυτό ανακοινώθηκε στις Μυκήνες η άλωση της Τροίας.

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Βρείτε επιλεγμένα άρθρα και εκπαιδευτικό υλικό στην ομάδα μας schooltime – Εκπαιδευτικό υλικό 

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime