«Παιδιά και κατοικίδια - Η πιο δυνατή φιλία» της Ανδριάνας Μανίκα«Παιδιά και κατοικίδια – Η πιο δυνατή φιλία»

Ο γρήγορος ρυθμός της καθημερινότητας δεν μας αφήνει να χαρούμε όμορφες στιγμές ή να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με την οικογένεια μας. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι σημασία έχουν τα ”μικρά πράγματα” που γεμίζουν τη ζωή χαρά και ζεστασιά. Όμορφες αναμνήσεις, οπωσδήποτε, δημιουργούνται σε μικρούς και μεγάλους με την άφιξη ενός τετράποδου φίλου στην οικογένεια.

Ένα γλυκό χάδι ή ένα ζωηρό παιχνίδι με το κατοικίδιό μας σίγουρα προξενεί πολύ γλυκά και όμορφα συναισθήματα. Ξεχνάμε τα προβλήματά μας και αφιερωνόμαστε στη μαγεία της στιγμής. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί γονείς έχουν τις επιφυλάξεις τους, ως προς αυτό το θέμα.

Στην ερώτηση λοιπόν εάν πρέπει να πάρουμε κατοικίδιο σε ένα παιδί, η απάντηση είναι πολύ εύκολη…

ΝΑΙ, για τους παρακάτω λόγους…

  • Το παιδί μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, καθώς ένα ζώο έχει και τις ανάλογες ευθύνες για να μεγαλώσει. Κατανοεί τόσο τις ευθύνες του όσο και τις συνέπειες των πράξεων του.
  • Παίρνει πρωτοβουλίες και γίνεται ολοένα και πιο κοινωνικό. Μαθαίνει τόσο να σέβεται τις ανάγκες των ζώων, όσο και των άλλων ανθρώπων γύρω του.
  • Με τον ερχομό του τετράποδου φίλου στην οικογένεια οι δεσμοί μεταξύ των μελών γίνονται όλο και πιο στενοί. Η ομαδικότητα και η συνεργασία είναι αναμενόμενη.
  • Σαφώς, ένα χαριτωμένο ζωάκι αποτελεί την καλύτερη παρέα. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές, που η ίδια η πραγματικότητα έχει δείξει πως ένα ζώο καταλαβαίνει καλύτερα τον άνθρωπο και είναι πάντα εκεί για αυτόν.
  • Χτίζονται ισχυρά θεμέλια εμπιστοσύνης για την υπόλοιπη ζωή του παιδιού. Μαθαίνει τι σημαίνει πραγματική φιλία, αναγνωρίζει πως πρέπει να είναι δοτικό και να μοιράζεται.

Αναμφίβολα τα οφέλη από μια τέτοια συμβίωση είναι πάρα πολλά, αλλά σίγουρα πρέπει να προσέχουμε τις κινήσεις τόσο των παιδιών μας, όσο και του κατοικίδιου που θα επιλέξουμε να έχουν για συντροφιά. Μία τέτοια σχέση, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έχει το εφόδιο να διδάξει μικρούς και μεγάλους και να μας κάνει καλύτερους…