Θωμάς Κοροβίνης: Ο αχθοφόρος του σεβντά στη ΖώγιαΘωμάς Κοροβίνης: Ο αχθοφόρος του σεβντά στη Ζώγια

Ένας πολυσχιδής δημιουργός, ένας άνθρωπος που βουτάει με τον ίδιο καημό και με το ίδιο μεράκι στις λέξεις και στις νότες, ένας καϊμακάμης στις υπηρεσίες του έρωτα και της πόλης (ή της Πόλης), έρχεται να στολίσει με την παρουσία του τη γιορτή για τα 30χρονα της Ζώγιας!

Ο Θωμάς Κοροβίνης, με την τέτοια και τόση μεγάλη διαδρομή στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου θα επιχειρήσει μια αυτοπαρουσίαση, με τη βοήθεια εκλεκτής παρέας, δημοσιογραφικής και μουσικής! Όσοι βρεθούν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, από τις 21:30, στη Ζώγια (Αλ. Σβώλου 54) θα έχουν τη διπλή ευκαιρία να απολαύσουν μια αφήγηση και μια περιπέτεια ζωής τόσο προσωπικής που να περικλείει και τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη, αλλά και μια μουσική ζωντανή περιπέτεια πάνω στο αιώνιο μουσικό παράπονο, με αχθοφόρο τον Κοροβίνη κι εκλεκτούς συνεπιβάτες τη Μαρία Φωτίου, τον Λάζαρο Χαριτίδη στο μπουζούκι, τον Σταύρο Κρομμύδα στην κιθάρα και τον Ηλία Κρομμύδα στο ακορντεόν.

Ο Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, έζησε για οχτώ χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους.

Έγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων «Τουρκικές παροιμίες», «Κανάλ ντ’ Αμούρ», «Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου», «Φαχισέ Τσίκα», «Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες», «Κωνσταντινούπολη – Λογοτεχνική ανθολογία: Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη», «Ο Μάρκος στο χαρέμι», «Το Αγγελόκρουσμα», «Ο γύρος του θανάτου» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011) «’55» (Βραβείο Νίκου Θέμελη 2013), «Τι πάθος ατελείωτο» κ.ά.

Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών κι έχει κυκλοφορήσει δίσκους όπως οι «Από έβενο κι αχάτη», «Φουζουλή: Λεϊλά και Μετζνούν», «Τακίμια», «Το κελί».