Αφιερωμένος στα Παιδιά-Πρόσφυγες ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης UNICEF 2015Αφιερωμένος στα Παιδιά-Πρόσφυγες ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης UNICEF 2015

Με την ευκαιρία της Ημέρας του Παιδιού (11 Δεκεμβρίου, γενέθλια της UNICEF) παρουσιάζεται σε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ, ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης UNICEF της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου που είναι αφιερωμένος στα Παιδιά-Πρόσφυγες και διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ. Ο Τηλεμαραθώνιος της UNICEF συμπληρώνει φέτος 27 χρόνια ανθρωπιστικής παρουσίας και προσφοράς.

Στην παρουσίαση συμμετέχουν, η Αντιπρόεδρος της UNICEF Ελλάδος Σοφία Τζιτζίκου, ο Γενικός Διευθυντής της UNICEF Ελλάδος Ηλίας Λυμπέρης, ο αναπληρωτής Υπουργός Αρμόδιος για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο φωτοειδησεογράφος του Reuters Γιάννης Μπεχράκης. Οι παίκτες του Ολυμπιακού Τάσος Αυλωνίτης και Ανδρέας Μπουχαλάκης στέλνουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς καθώς και τα παιδιά από το 1ο Γενικό Λύκειο Βριλησσίων, τα Εκπαιδευτήρια «Παιδαγωγική», τα Εκπαιδευτήρια «Αυγουλέα-Λιναρδάτου» και από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης.

Μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων που παρουσιάστηκαν από τη UNICEF Ελλάδος στη συνέντευξη τύπου:

  • Από τους 921.713* πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν ως σήμερα μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη το 2015 πάνω από ο 1 στους 5 είναι παιδί.
  • Μέχρι στιγμής τη χρονιά αυτή, τα παιδιά εκτιμάται ότι αποτελούν το ένα τέταρτο των 768.916** αφίξεων μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα.
  • Εκτιμάται ότι μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016, θα μπορούσαν να υπάρχουν κατά μέσο όρο 5.000 επιπρόσθετες αφίξεις την ημέρα, με αποτέλεσμα μέχρι και 700.000*** νέες αφίξεις που θα περάσουν μέσω Ελλάδας, FYROM, Σερβίας, Κροατίας και Σλοβενίας.

Ο Τηλεμαραθώνιος, που έχει στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες ανακούφισης των παιδιών προσφύγων-μεταναστών και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 (ενώ ένα μέρος του θα αναμεταδοθεί και από την ΕΡΤ3) θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και θα συνεχισθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την παρουσίαση της εκπομπής θα έχουν η Μαριλένα Κατσίμη, ο Σεραφείμ Σίλας, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Γιώργος Λιανός, η Βίκυ Χατζηβασιλείου, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, ο Κώστας Φραγκολιάς, ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Τζένη Μπαλατσινού, όλοι τους θα υποδεχθούν προσωπικότητες από όλους τους χώρους, σε μια προσφορά αλληλεγγύης στο έργο της UNICEF.

Συμμετέχουν και στηρίζουν τον Τηλεμαραθώνιο δεκάδες ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί από όλη τη χώρα. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν πολλοί δήμοι της Αττικής και επαρχίας με κουμπαράδες και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης ενώ δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα δραστηριοποιηθούν για την επιτυχία της προσπάθειας. Μηνύματα θα στείλουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Η UNICEF εστιάζει στις πιο ευάλωτες κατηγορίες παιδιών και καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές σε όλες τις χώρες διέλευσης και προορισμού να σκύψουν προσεκτικά στις παρακάτω κατηγορίες παιδιών:

Βρέφη και μικρά παιδιά – Με το χειμώνα να πλησιάζει ολοταχώς, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτά τα παιδιά να πεθάνουν στη θάλασσα ή στην ξηρά, ή ν’ αρρωστήσουν σοβαρά με πνευμονία ή υποθερμία.

Παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες – Είτε η αναπηρία τους είναι σωματική, είτε ψυχολογική, τα παιδιά με αναπηρίες έρχονται αντιμέτωπα με ιδιαίτερα δύσκολα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, κάποια μεταφερόμενα σε όλη τη διαδρομή από τους γονείς τους, με πολύ λίγες ή καθόλου εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ολόκληρη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.                               ./..

Χαμένα παιδιά – Τα παιδιά που χωρίζονται από την οικογένεια ή τους κηδεμόνες τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κυρίως κατά την ανεξέλεγκτη κίνηση του πλήθους κατά τη διάρκεια της διέλευσης των συνόρων ή κατά την επιβίβαση στα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα και ταξί).

Παιδιά που έμειναν πίσω – Τα παιδιά που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, τις επαφές ή την υποστήριξη δικτύων για να βρουν τα χρήματα ή τους πόρους που χρειάζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

Ασυνόδευτοι έφηβοι σε κίνηση – Κυρίως αγόρια ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών, πολλά από το Αφγανιστάν, που δεν επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως ασυνόδευτα ή χωρισμένα παιδιά και αποφεύγουν την ταυτοποίηση των στοιχείων τους, ή προσποιούνται ότι είναι ενήλικες για να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά μέτρα προστασίας που θα τα κρατήσουν πίσω. Συνήθως ταξιδεύουν με ομάδες άλλων εφήβων, μερικές φορές με έναν ενήλικα, μερικές φορές όχι.

Η UNICEF έχει απευθύνει έκκληση για 14 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη των αναγκών των παιδιών και των γυναικών που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2016. Συνοπτικά, εντός του πλαισίου των παρεμβάσεων που καλύπτονται από την έκκληση της UNICEF για τους επόμενους 12 μήνες είναι:

  • υποστήριξη για υπηρεσίες όπως οι φιλικοί προς τα παιδιά χώροι στα κέντρα υποδοχής,
  • παροχή πληροφοριών σχετικά με την υγεία και τη διατροφή των παιδιών στις οικογένειες, υποστήριξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και μάθησης,
  • τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση προς κυβερνητικούς και άλλους εταίρους, σε τομείς όπως τα δικαιώματα του παιδιού και η παιδική προστασία, η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας η προστασία κατά του trafficking, και
  • υποστήριξη και προστασία για τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά.

Στη χώρα μας η UNICEF πραγματοποιεί επιτόπιες αξιολογήσεις για τις υπάρχουσες ανάγκες των προσφυγόπουλων και είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη σε τεχνικό και επιχειρησιακό επίπεδο, στην Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συνεργαζόμενους φορείς.

Εν όψει του επερχόμενου χειμώνα, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των παιδιών προσφύγων-μεταναστών, η UNICEF παρέχει ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, είδη υγιεινής και εξοπλισμό για τους χώρους φιλικούς προς τα παιδιά που υποστηρίζει σε FYROM, Σερβία και Κροατία ενώ γίνονται προετοιμασίες για επέκταση της βοήθειας και σε άλλες χώρες κατά μήκος της διαδρομής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Σλοβενίας.

Το κοινό μπορεί να στηρίξει τον Τηλεμαραθώνιο της UNICEF για τα παιδιά-πρόσφυγες:

Στο Τηλεφωνικό Κέντρο του Τηλεμαραθώνιου: 210 77 61 500

ισχύει μόνο για τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου από τις 6 το απόγευμα και μετά

Δωρεές με SMS: Στείλτε μήνυμα με τη λέξη “ΠΑΙΔΙ” στο 19059, ισχύει από την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου έως και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, αυτόματη χρέωση 1,23 ευρώ (με το ΦΠΑ).

Στο τηλέφωνο δωρεών της UNICEF 801 500 12345

(μόνο από σταθερό τηλέφωνο 24 ώρες το 24ωρο)

Μέσω INTERNET: στο www.unicef.gr

Επίσης από σταθερό ΟΤΕ: Καλέστε 901 11 17 17 17 αυτόματη χρέωση 3,68 ευρώ (με το ΦΠΑ) ανά κλήση.

Δωρεές στα ταμεία των υποκαταστημάτων των ΤΡΑΠΕΖΩΝ:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:  169 / 480020-64         

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049-022842-011

ALPHA BANK: 115 00 2002 017649             

EUROBANK: 0026-0102-14-0100540998

ATTICA BANK: 069 / 54799691                    

HSBC: 002-066694-130           

Για δωρεές μέσω διαδικτύου – Internet Banking – από την ιστοσελίδα  της κάθε τράπεζας στο μενού πληρωμών/συναλλαγών.

* UNHCR, Refugees/Migrants Emergency Response http://data.unhcr.org/mediterranean/regional.php

** UNHCR, Refugees/Migrants Emergency Response http://data.unhcr.org/mediterranean/regional.php

*** “UNICEF Refugee and Migrant Crisis Winterization”