Ελένη Καζαντζή

Της Ελένης Καζαντζή

(Προσοχή, ο όρος φέρει μεταφορική έννοια για όσους αγνοούν την πρόσθετη χρήση του)

Γνώρισμα 1ο

Υπερφίαλος τύπος, αλλιώς αλαζόνας, ματαιόδοξος. Μιλάει συχνότερα για τον υπέροχο εαυτό του από ότι ένας ήπιων τόνων άνθρωπος. Συχνά ανάμεσα στις λέξεις του παρεμβάλλεται η πρωτοπρόσωπη προσωπική αντωνυμία. Σύμφωνα με γραμματικούς κανόνες που ο ίδιος έχει εφεύρει, το β’ πρόσωπο της αντωνυμίας χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο χρειάζεται για να νιώσει την πλήρη ικανοποίηση του δικού του εγώ, υποβαθμίζοντας το δικό σου.

Γνώρισμα 2ο

Χρησιμοποιεί πέντε- δέκα στάνταρ εκφράσεις τις οποίες έχει αποστηθίσει για εγγυώμενη επιτυχία και κατάκτηση της προσοχής άλλων «τενεκέδων» του περίγυρού του. Από ένα σημείο και έπειτα γίνεται προβλέψιμος. Φυσικά αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την παντελή έλλειψη αυθεντικότητας του.

Γνώρισμα 3ο

Η μαμά και ο μπαμπάς του συγκεκριμένου τύπου, του έχουν εμφυσήσει ορισμένες αν όχι διαστρεβλωμένες, λανθασμένες εικόνες της πραγματικότητας. Κανείς άλλωστε δεν γίνεται γονέας με πτυχίο (δυστυχώς..), τις οποίες ακολουθεί κατά γράμμα, χωρίς καμία κριτική σκέψη. Δεν έχει άλλωστε την απορία. Να το δεχτώ ως αυταπόδεικτο, μην κουράσω κιόλας το ανύπαρκτό μου μυαλό ή μήπως να αγχωθώ λιγάκι.? Αναπαράγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ίδιο λανθασμένο οικογενειακό πρότυπο. (Αθάνατη ελληνική οικογένεια) . Κοινώς είναι ο τύπος που δεν «σκαλίζει» τον εαυτό του, δεν αναλύει σκέψεις, πράξεις και συμπεριφορές. Ως εκ τούτου δε διορθώνεται και δεν αυτό-βελτιώνεται.

Γνώρισμα 4ο

Όπως και να το κάνουμε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του «τενεκέ» παίζει η χαμηλού επιπέδου μόρφωση-παιδεία. Αυτομάτως, οποιαδήποτε συζήτηση γενικού χαρακτήρα με τον εν λόγω ισοπεδώνει το είναι σου. Η κριτική άποψη πάνω σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος είναι άκρως περιορισμένη εφόσον το ίδιο περιορισμένη είναι η ποικιλία και η ποιότητα των γνώσεών του.

Γνώρισμα 5ο

Είναι ο υπέρτατος τύπος «τενεκέ», ο απόλυτος, ο ένας και μοναδικός ΑΔΕΙΟΣ τενεκές. Δεν αφήνει τίποτα να «πέσει κάτω», έχει άποψη για όλα και η φωνή του για κάποιο ανεξήγητο λόγο, (να πεις ότι ρητορεύει.., άλλωστε αδυνατεί εκ των πραγμάτων), αυξάνει ντεσιμπέλ ενόσω αυτοθαυμάζεται και περιαυτολογεί. Το γέλιο του συνήθως είναι εξίσου τρομαχτικά έντονο, προσποιητό και αποκρουστικό. Είναι αυτός ο τύπος που αν τον κλωτσήσεις, (όπως θα του άξιζε), θα έκανε και τον περισσότερο θόρυβο…

Ελένη Καζαντζή*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook