«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (25/11/2015), του Χρήστου Χαρακόπουλου«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (25/11/2015)

Τη συμβολή των σχολικών συμβούλων στον εθνικό διάλογο για την παιδεία ζήτησε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης κατά τη συνάντησή του με τα μέλη της «Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων» (Π.Ε.Σ.Σ.). Ο Υπουργός Παιδείας ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις για την αναμόρφωση του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου. Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε, αποφασίστηκε η παράταση της θητείας των 600 σχολικών συμβούλων έως 31 Αυγούστου 2016, θητεία που έληγε στις  31 Δεκεμβρίου 2015.

  • Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καλεί τους ενδιαφερόμενους φοιτητές που πρόκειται να κάνουν χρήση δικαιώματος αμοιβαίας μετεγγραφής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, να υποβάλλουνκοινή αίτηση στις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως  τις 30  Νοεμβρίου 2015. Η διαδικασία της αμοιβαίας μετεγγραφής ολοκληρώνεται  στις 15  Δεκεμβρίου  2015 με την ανακοίνωση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος του Α.Ε.Ι. ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου/ Διοικούσας Επιτροπής της Α.Ε.Α.  
  • Οι κάτοχοι πτυχίου Μηχανολόγου ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα) δύνανται να αποκτήσουν Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας ως Αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού (Μηχανικοί και Ηλεκτρολόγοι Ε.Ν.), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο Προεδρικό διάταγμα 141/2014.
  • Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία του U.S. News and World Report, κατέχει την 4η θέση ανάμεσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια και την 526η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 1.000 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από 57 χώρες, που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση.
  • Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει έναν κύκλο μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας με τίτλο:  «Δεκαέξι μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο». Τα μαθήματα αυτά, προσφέρονται από την κ. Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η έναρξή τους θα γίνει την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ. στην αίθουσα «Ανδρόγεω» και η παρακολούθησή τους είναι δωρεάν. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν εγγραφεί, μπορούν να τα παρακολουθήσουν μέσω του διαδικτύου στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/user/cityofheraklion/videos?view=2&flow=grid
  • Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας,  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2015–2016 δεκαπέντε (15) θέσεις για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας».
  • 62 φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ θα στελεχώσουν και θα παρέχουν βοήθεια στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νίκη 2015 – Νέοι Γιατροί κατέχουν τα ηνία 2015». Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Παράρτημα Θεσσαλονίκης) με έδρα το ΑΠΘ και θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2015 συμπληρώνοντας συνολικά 461 ώρες εθελοντικής προσφοράς.
  • Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, ως εκπρόσωπος του φιλολογικού κόσμου της χώρας διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει εμφατικά τις βεβιασμένες, άστοχες και εμβαλωματικές αποφάσεις, που έχουν εξαγγελθεί πρόσφατα και ήδη εφαρμόζονται από το Υπουργείο Παιδείας και οι οποίες συνεχίζουν την επί διετία υποβάθμιση και συρρίκνωση όλων των φιλολογικών μαθημάτων (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία) στο πρόγραμμα σπουδών του Γυμνασίου και του Λυκείου.
  • Ο Τομέας Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Λεβέντη διοργανώνει Συμπόσιο με θέμα «Πολιτισμός και προοπτική: Κρατικές δομές, ιδιωτική πρωτοβουλία και ο δημόσιος χαρακτήρας της πολιτισμικής κληρονομιάς». Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο John Carman του Πανεπιστημίου του Μπίρμινγχαμ. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου στις 10:00  π.μ. στο  Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Πρόγραμμα: http://www.leventis-scholars.gr/
  • Από την Παρασκευή, 27/11/2015 έως και την Κυριακή, 29/11/2015 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής. «Καινοτόμες Εφαρμογές στη Διδακτική Πράξη». Η τελετής έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου και ώρα 19:30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στο site του Συνεδρίου: http://www.educircle.gr/synedrio/
  • Η Εταιρεία Επιστημών Αγωγής Δράμας και το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων συνδιοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση των παιδιών με ακουστικά προβλήματα». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, στις 18:00 μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες.