Παρέμβαση ΥΠΠΕΘ Νίκου Φίλη στη σύνοδο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικόΠαρέμβαση ΥΠΠΕΘ Νίκου Φίλη στη σύνοδο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό

Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος υπουργών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για θέματα Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού με κύριο αντικείμενο  την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη τον οποίον συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Σε παρέμβασή του στο συμβούλιο ο Υπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τη γαλλική αντιπροσωπία για τα γεγονότα του Παρισιού και τόνισε πως το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας αφορά το σύνολο της ΕΕ. Υπενθύμισε ότι οι δράστες είναι νέοι  που ασπάστηκαν ακραίες απόψεις των τζιχαντιστών, καθώς οι τελευταίοι βρίσκουν συνεχώς οδούς διείσδυσης στην  Ευρώπη.  Επισήμανε πως για ν’ αποφευχθεί αυτό, πρέπει αφενός να εξαλειφθούν οι ανισότητες εντός της Ευρώπης που  κάνουν τους ξένους να αισθάνονται ξένοι ακόμα κι όταν γίνονται Ευρωπαίοι πολίτες και αφετέρου ν’ αλλάξει η εικόνα που δίνει η Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή.

Σχετικά με τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σημείωσε πως δίνεται τεράστιος αγώνας εν μέσω μιας ιδιαίτερα δυσάρεστης και δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ισότιμη ένταξη των παιδιών στο σχολείο, στην εκμάθηση της γλώσσας και στον αθλητισμό ως μέσα κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και ιδιαίτερα των νέων.

 Στo πλαίσιo της συνόδου ο Γενικός Γραμματέας  θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με σκοπό την προώθηση των δράσεων καλών πρακτικών της Ελλάδας που σχετίζονται με την άτυπη εκπαίδευση και θα τονίσει στους εκπροσώπους των άλλων κρατών-μελών τη σημασία χρηματοδότησής τους.