«Έξι τρόποι για να αποφύγουμε το άγχος» της Ανδριάνας Μανίκα«Έξι τρόποι για να αποφύγουμε το άγχος»

Η ζωή είναι πολύτιμη, για να την ξοδεύουμε άσκοπα… πόσο μάλλον να μην την ευχαριστιόμαστε καν. Κάθε στιγμή που περνάει πρέπει να μένει ως κάτι όμορφο. Τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν πρέπει να μας επηρρεάζουν, αλλά να μας δραστηριοποιούν για να βγαίνουμε γρήγορα σώοι και αβλαβείς απο τις τρικυμίες που καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε.

Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός χαρακτήρας, άρα αντιμετωπίζουμε και διαφορετικά κάθε κατάσταση που μας «δυσκολεύει». Άγχος είναι αδύνατον να μην έχουμε, αλλά τουλάχιστον αυτό που βιώνουμε να είναι μέσα στα όρια του επιτρεπτού. 

Ας δούμε έξι τρόπους αντιμετώπισης του άγχους που μπορούν να επιφέρουν μακροπρόθεσμα και βέβαια αποτελέσματα:

  • Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα μας: Είναι σωτήρια λύση να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν βάλουμε σε μια σειρά τις σκέψεις μας, αποφεύγουμε τη χαοτική συμπεριφορά και νιώθουμε πιο αισιόδοξοι.
  • Μπαίνουμε σε διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων που μας απασχολούν: Όταν ο εγκέφαλος μας ξεκινά να παράγει πιθανές λύσεις, αυτομάτως και εμείς οι ίδιοι νιώθουμε πιο «ανάλαφροι».
  • Συζητούμε τα προβλήματά μας: Οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ γρήγοροι, αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει η αιτία για να αποξενωθούμε. Ένας από τους κυριότερους βοηθητικούς παράγοντες επίλυσης του άγχους είναι η συζήτηση με κάποιο κοντινό πρόσωπο.
  • Επιλέγουμε ασχολίες που να μας παρέχουν ξεκούραστες και ξέγνοιαστες στιγμές: Οι ασκήσεις χαλάρωσης και η ήπιων τόνων γυμναστική απελευθερώνουν το μυαλό, απομακρύνουν τις ανησυχίες και ουσιαστικά μας βοηθούν να πάρουμε μια ανάσα.
  • Προλαμβάνουμε: Η πρόληψη για κάθε ζήτημα είναι το παν. Πριν αρχίσουμε να απελπιζόμαστε και να είμαστε απαισιόδοξοι, παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για τη ζωή μας. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε καν στο σημείο εκείνο να αγχωθούμε υπερβολικά.
  • Δεν ρίχνουμε ευθύνες στον εαυτό μας, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.