«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΝΑΣΚΑΦΗ 1» Αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της από το ΚΘΒΕ«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΝΑΣΚΑΦΗ 1» Αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της από το ΚΘΒΕ

Τρεις παραστάσεις θα δώσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Ζώγια, στο πλαίσιο της γιορτής που διοργανώνεται για τα 30χρονα της, με τη νέα δράση του «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Ανασκαφή 1». Πρόκειται για ένα ταξίδι μνήμης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης με «όχημα» τα κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών της πόλης, το οποίο παρουσιάζεται με τη μορφή αναλογίου.

Η πρώτη παράσταση στη Ζώγια θα δοθεί την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, στις 21:30.

Όπως στην αρχαιολογική ανασκαφή αφαιρούνται στρώματα εδάφους με μηχανικό ή χειρωνακτικό τρόπο, τα ευρήματα εξετάζονται, καταγράφονται, ταξινομούνται και εκτίθενται…, κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στο αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της. Ένα τεράστιο υλικό σπουδαίων λογοτεχνικών κειμένων ζητούσε αφαίρεση γιατί τα θραύσματα ήταν ανεκτίμητα.

Ο Γ. Θέμελης, Γ. Τζανής, Ν. Καββαδίας, Φ. Μακρής, Ν. Κοκκαλίδου- Ναχμία, Γ. Βαφόπουλος, Δ. Μίγγας, Ζ. Καρέλλη, Θ. Γρηγοριάδης, Γ. Γκόζης, Α. Ναρ, Κ. Μοσκώφ, Ν. Χριστιανόπουλος, Κ. Ταχτσής, Χ. Μίσσιος, Γ. Σκαμπαρδώνης και Ρ. Θόρντον αποτελούν δείγματα του μεγάλου στρώματος μιας ανασκαφής την πόλης της Θεσσαλονίκης με κοινωνικό και λογοτεχνικό  περιεχόμενο.

Τα κείμενα διανθισμένα, με μουσική και τραγούδια, αποτελούν έναν ολόκληρο κόσμο που φωτίζει την παλιά αλλά και τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Θα θυμηθούμε τις ιστορίες για το Καπάνι, τα παιδιά στην κατοχή, το Μεμετάκι που πουλάει τσιγάρα στου Παύλου Μελά, τη Σμαρώ από την Καλαμαριά, τον Μίμη τον Αρούκατο -τον ποδοσφαιριστή του Κορδελιού, τον Στέφανο Καρακώτα- τον εισαγγελέα που τρώει κρυφά μαλλί της γριάς στην παραλία, τον Σαλονικάι Τζάκο Σουλέμα, που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη -τη γενέθλια πόλη- μετά από σαράντα χρόνια.

Το ΚΘΒΕ αναλαμβάνει μια πρώτη σωστική ανασκαφή στο πεδίο που έχει διαταραχθεί από τη διάβρωση. Ο ρόλος του είναι να περιορίσει την καταστροφή της μνήμης. Να μην επέλθει η λήθη. Και θα ακολουθήσουν κι άλλες ανασκαφές κατά τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου.

Στις παραστάσεις συμμετέχουν δύο τετραμελείς ομάδες ηθοποιών του ΚΘΒΕ που αποτελούνται από τους: Απόλλωνα Δρικούδη, Νίκο Κολοβό, Ρούλα Παντελίδου, Γιώργο Σφυρίδη, Νάσια Γεωργίου, Κώστα ‘Ιτσιο, Αλέξανδρο Μούκανο, Νίκος Πολοζιάνη.

Η γιορτή για τα 30 χρόνια της Ζώγιας περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τα εικαστικά, το θέατρο και το παιδί που απλώνονται από το Νοέμβριο 2015 έως τον Φεβρουάριο 2016. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο και γίνονται στη Ζώγια, Αλ. Σβώλου 54, τηλ.: 2310 243459.