«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (18/11/2015), του Χρήστου Χαρακόπουλου«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (18/11/2015)

Αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις στις Γραμματείες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ για το εκπαιδευτικό έτος 2015 – 2016 στους προπτυχιακούς φοιτητές που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Κλειστά παραμένουν τα δημόσια ΙΕΚ, καθώς δεν έχουν προσληφθεί οι περίπου 7.000-8.000 εκπαιδευτές που θα διδάξουν σ’ αυτά. Τα ΙΕΚ έπρεπε ήδη να λειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου και παραμένουν κλειστά για πρώτη φορά εδώ και μία 20ετία λόγω έλλειψης κονδυλίων. Η αγωνία των παιδιών που περιμένουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα μεγαλώνει, ενώ το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι τα μαθήματα αναμένεται να αρχίσουν μέσα στον Νοέμβριο.

Νέο άνοιγμα πραγματοποιεί το ΕΑΠ σε νέα επιστημονικά πεδία, με ανοικτή πρόσβαση όσων επιθυμούν να φοιτήσουν χωρίς σύστημα κλήρωσης, με ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού και την είσοδο νέων επιστημόνων που σήμερα υποαπασχολούνται ή είναι άνεργοι, με ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, αύξηση των υποτροφιών και περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Αργυρό μετάλλιο και τη δεύτερη θέση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που έγινε στο Κατάρ, κατέκτησαν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους παγκόσμιους αγώνες.

Σφαλερή χαρακτήρισαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), Αναστάσιος Στέφος και   η επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Χριστίνα Βέικου-σε ειδική εκδήλωση της ΠΕΦ- την αφαίρεση της διδασκαλίας του «Επιταφίου» λόγου του Περικλή από την Γ΄ Λυκείου όχι μόνον, όπως τονίστηκε, επειδή πρόκειται για ένα μνημειώδες κείμενο του αρχαιοελληνικού λόγου, αλλά και γιατί προσφέρεται ιδιαίτερα για την καλλιέργεια του δημοκρατικού πολιτικού ιδεώδους.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ “Φιλόλογος” διοργανώνει ημερίδα με θέμα: Νέα Προγράμματα Σπουδών Γυμνασίου για τα φιλολογικά μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία. Η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015 (ώρες 9.30 – 14.30), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν στην ιστοσελίδα: http://www.philologos.gr/