«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (9/11/2015), του Χρήστου Χαρακόπουλου«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (9/11/2015)

Νέα παράταση μέχρι τις 16 Νοεμβρίου δόθηκε για την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.  Η κυβέρνηση προωθεί αύξηση κατά 5 λεπτά σε όλες τις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ ως ισοδύναμο προσδοκώντας έσοδα 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την εισαγωγή του μαθήματος Φορολογικής Συνείδησης στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο του 2016 έκανε λόγο σε συνέντευξή του o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών ΑΕΙ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου 2015.

Στον προϋπολογισμό του ΙΚΥ για το έτος 2015 δεν ενεγράφησαν πιστώσεις για την προκήρυξη Προγραμμάτων Υποτροφιών και βραβείων σε φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που διακρίθηκαν στις εξετάσεις εισαγωγής και στις επιδόσεις τους στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τα έτη 2013 – 2015.

Τον Έλληνα Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΜΙΤ, πρόκειται να τιμήσουν τα Διεθνή Βραβεία “Giuseppe Sciacca” με το βραβείο Επιστήμης και Έρευνας 2015.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας, οργανώνει το 10ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία. Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες» του Τμήματος Ιστορίας και του Τμήματος Πληροφορικής, δέχεται έως 40 φοιτητές ανά ακαδημαϊκό κύκλο. Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει κατόπιν προφορικής συνέντευξης και γραπτής εξέτασης.

Συμφωνία Επιστημονικής Συνεργασίας με το μεγαλύτερο οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Κίνας «Shanghai Finance University» υπέγραψε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας. Η Συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση της ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, καθώς και των ανταλλαγών μελών ΔΕΠ και φοιτητών, σε τμήματα που είναι κοινά στα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας, το «Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ) συνδιοργανώνουν το 6ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα τις στρατηγικές και τις διδακτικές μεθοδολογίες όλων των διδακτικών αντικειμένων εντάσσοντας τις τέχνες στην εκπαιδευτική διαδικασία, το Νοέμβριο του 2015, στο PIERCE – The American College of Greece, στην Αγία Παρασκευή, Αθήνα.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διοργανώνει τον  26ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου 2016. Ο διαγωνισμός αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων (Α΄, Β΄ και Γ΄) των Γενικών Λυκείων της χώρας και θα διενεργηθεί το Σάββατο, 05 Μαρτίου 2016 (09:30-12:30) σε εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. 

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) προκηρύσσει τον 12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ) 2016 για μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και Γ΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ. της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016. Η δήλωση συμμετοχής γίνεται από κάθε μαθητή χωριστά μόνο για την τάξη φοίτησής του, με τη συμπλήρωση και υποβολή της σχετικής φόρμας – δήλωσης στην ιστοσελίδα του ΠΔΒ (www.pdbio.gr ).