«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (2/11/2015), του Χρήστου Χαρακόπουλου«Εκπαιδευτικά Νέα» με μία ματιά! (2/11/2015)

1. Οι απόφοιτοι Λυκείου που θα ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν  να επιλέξουν να εξεταστούν και με το νέο σύστημα που θα ισχύσει για πρώτη φορά το 2015-16 σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Ισχύει και για το 2016 η κατηγορία του 10% για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών.

2. Η κυβέρνηση εξετάζει ως ισοδύναμα για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των πολυτελών και μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων, καθώς και την καταβολή τελών για αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

3. Την αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας. O κ. Φίλης τόνισε ότι το μάθημα δεν πρέπει και δεν θα είναι μάθημα ομολογιακού, αλλά πολιτισμικού χαρακτήρα και θα έχει χαρακτήρα γνώσης των θρησκειών.

4. Οι πρυτανικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του ΑΠΘ. Με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η περαιτέρω μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης δεν συνάδει με τον στόχο της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτεί η ελληνική κοινωνία.

5. Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της κατάρρευσης βρίσκεται και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των υπάλληλων που εργάζονται με συμβάσεις έργου.

6. Δεύτερη θέση στον κόσμο κατέκτησε η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα  ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στους Παγκόσμιους Τελικούς του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος.

7. Τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ με την κοινωνία του Νομού Έβρου επιχειρεί η Περιφερειακή Ενότητα του Νομού μέσα από μια σειρά διαλέξεων υπό τον τίτλο «Ακαδημία Περιφερειακής Ενότητας Έβρου» που αναμένεται να υλοποιήσει σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα την περίοδο 2015-2016 σε συνεργασία με τις σχολές του ΔΠΘ, με στόχο τη Διά Βίου μάθηση και Εκπαίδευση και τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τους πολίτες.

8. Η Εθνική Τράπεζα, διοργανώνει τον 6ο Διαγωνισμό “Καινοτομίας & Τεχνολογίας” με στόχο να αναδείξει και να επιβραβεύσει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και να προωθήσει την καινοτομία στην Ελλάδα. Ο Διαγωνισμός αποτελεί δράση του προγράμματος NBG Business Seeds​. Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική με αντικείμενο που εντάσσεται σε μία από τις παρακάτω Θεματικές Ενότητες: Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον και Τεχνολογία, Πολιτισμός και Τεχνολογία.

9. Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργανώνει το «1ο Διεθνές Συνέδριο για την Eτυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας (Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας)» στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2015 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. 

10. Το Γραφείο Διασύνδεσης του Α.Π.Θ. διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Μεταπτυχιακά και Υποτροφίες στο εξωτερικό». Η εκδήλωση απευθύνεται σε φοιτητές και απoφοίτους και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 9:30-15:00, στο αμφιθέατρο ΙΙ του ΚΕΔΕΑ  (3ης Σεπτεμβρίου, κόκκινο κτίριο).