Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εβδομάδα καινοτομίας και δημιουργικότητας στην εκπαίδευσηΟλοκληρώθηκε με επιτυχία η εβδομάδα καινοτομίας και δημιουργικότητας στην εκπαίδευση

Διεθνές Συνέδριο «Ερευνώ και Ανακαλύπτω – Ανακαλυπτική Μάθηση και Δημιουργικότητα στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών» – Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, πάνω από 140 φοιτητές στα workshops

Με επιτυχία, σημαντικούς ομιλητές και εντυπωσιακή προσέλευση συμμετεχόντων, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου μια σημαντική εβδομάδα για την Παιδεία στην Ελλάδα, με έμφαση στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες άρχισαν στις 3 Οκτωβρίου, κορυφώθηκαν με το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ερευνώ και Ανακαλύπτω – Ανακαλυπτική Μάθηση και Δημιουργικότητα στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών», το οποίο παρακολούθησαν περισσότερα από 200 άτομα, ως επί το πλείστον μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπαιδευτικοί. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών SCIENTIX: Η ευρωπαϊκή πύλη για τη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και CREAT-IT: Δημιουργικότητα στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών από το ΙΤΥΕ «Διόφαντος», την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, τη Science View, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Στη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν καινοτόμα εκπαιδευτικά σενάρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιούν στα σχολεία τους, με επίκεντρο την ανακαλυπτική μάθηση και τη δημιουργικότητα. Ως ιδιαίτερα επιτυχημένα χαρακτηρίστηκαν τα δημιουργικά σενάρια και οι πρωτοπορακές δράσεις που αναδύθηκαν μέσα από το έργο CREAT-IT, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν νέες ιδέες και προσεγγίσεις , αναδεικνύοντας τη χρήση νέων τεχνολογικών εφαρμογών (εικονικά εργαστήρια, προσομοιώσεις, διαδραστικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, εφαρμογές ρομποτικής). Στο επίκεντρο βρέθηκαν δράσεις όπως το Skylight- A Global Science Opera, το έργο art@CMS από το CERN, οι πρωτοβουλίες μέσα από τα προγράμματα Scientix , Galileo και Ιnspiring Science Education, ενώ έμφαση δόθηκε στο νέο έργο CREATIONS, το οποίο αποτελεί φυσική συνέχεια του CREAT-IT.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών, ήταν σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της εκπαίδευσης, των φυσικών επιστημών, των τεχνών και της δημιουργίας, μεταξύ των οποίων οι:

 • Καθηγητής Χρήστος Κακλαμάνης, πρόεδρος ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», Εθνικό Σημείο Επαφής του έργου SCIENTIX

 • Lara Paoletti, Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, European Commission

 • Παναγιώτης Φιλντίσης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

 • Ιωάννα Λιονταράκη, EUN Partnership AISBL, Brussels

 • Βασίλειος Γαργανουράκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών

 • Καθηγητής Γεώργιος Θ. Καλκάνης (Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 • Καθηγήτρια Χριστίνα Κουρκουμέλη (Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 • Μick Storr (Μέλος της ομάδας επικοινωνίας της επιστήμης ART@CMS, CERN)

 • Καθηγητής Μαρίνος Κάβουρας (Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο)

 • Prof. Oded Ben Horin (Υπεύθυνος του προγράμματος της UNESCO Skylight Opera και συντονιστής του CREAT-IT)

 • Rosa Doran (Υπεύθυνη του προγράμματος Galileo Teachers Training Programme)

 • Επικ. Καθηγήτρια Ζαχαρούλα Σμυρναίου (Τμήμα Φ.Π.Ψ, Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Του συνεδρίου προηγήθηκε μία σειρά εκδηλώσεων και εργαστηρίων, ιδιαίτερα επιτυχημένων, τα οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 140 φοιτητές. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου παιδιά από 35 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο ένωσαν το τραγούδι τους, δημιουργώντας την πρωτοποριακή όπερα με τον τίτλο SkyLight – a Global Science Opera, η οποία μεταδόθηκε μέσω live streaming. Το Skylight είναι η πρώτη τεκμηριωμένη προσπάθεια δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού, παγκόσμιου παραστατικού δρωμένου με θέμα την Επιστήμη και συντελεστές μαθητές. Η όπερα Skylight εντάσσεται στη δραστηριότητα του ερευνητικού πρόγραμματος CREAT-IT που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ως μέλος της κοινοπραξίας έξι χωρών.

Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για τις δράσεις Write a Science Opera και Science Theater στο τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος, στις 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με θέμα «Διδακτική της Αστρονομίας», στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Galileo Teachers Training Programme.