«7 τρόποι για να νιώσετε περισσότερο ευτυχισμένοι στην εργασία σας» του ψυχολόγου Πάτροκλου Παπαδάκη«7 τρόποι για να νιώσετε περισσότερο ευτυχισμένοι στην εργασία σας»

Ο τρόπος για να είσαστε περισσότερο ευτυχισμένοι στην εργασία σας δεν είναι να είσαστε πιο παραγωγικοί, αλλά να δημιουργείτε και να συμμετέχετε σε καταστάσεις που σας δημιουργούν στιγμές χαράς και ικανοποίησης. Η πίεση και το στρες που βιώνετε στην εργασία σας συνήθως προέρχεται από την εργοδοσία, τη σχέση με τους συναδέρφους, τις οικονομικές δυσκολίες, την ανάγκη για παραγωγικότητα και έσοδα κ.ά. Επειδή δεν είναι όλα υπό τον έλεγχό σας είναι ακόμα δυσκολότερο να νιώσετε ικανοποιημένοι στην εργασία σας, όμως και τα μισά να αλλάξετε, θα δείτε διαφορά.

7 τρόποι για να νιώσετε περισσότερο ευτυχισμένοι στην εργασία σας

  1. Ξεκινήστε την ημέρα σας θετικά. Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα, αφιερώνοντας χρόνο στο πρωινό σας, προκειμένου να αρχίσετε τη μέρα σας ήρεμα και θετικά. Δημιουργήστε σκέψεις δυνατές και αισιόδοξες που θα σας ακολουθούν και θα σας γεμίζουν δύναμη και ενέργεια στον εργασιακό σας χώρο.
  2. Θέστε έναν χειροπιαστό στόχο. Δημιουργήστε προσωπικούς στόχους που θα μπορούν να υλοποιηθούν και θα σας προσφέρουν ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση όταν πραγματοποιηθούν. Σκεφτείτε απλά και δημιουργικά, π.χ. να μάθετε μια νέα δεξιότητα στην εργασία σας, να χαμογελάτε στους συναδέρφους σας, να ανανεώσετε τον χώρο εργασίας ώστε να νιώθετε πιο όμορφα κ.ά.
  3. Επικοινωνήστε με τους συναδέλφους σας ή τους πελάτες σας. Επιλέξτε να είστε κοινωνικοί με τους συναδέλφους σας στα διαλείμματα ή κατά τη διάρκεια της εργασίας σας. Έρευνες δείχνουν πως η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους αυξάνει τα επίπεδα ικανοποίησης και εκτονώνει το εργασιακό στρες.
  4. Κάντε διαλείμματα. Εκτιμήστε την ξεκούραση που σας προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα. Μικρές παύσεις ενόσω εργάζεστε θα σας βοηθήσουν να αποφορτιστείτε από την ένταση. Επιλέξτε σε αυτά να μιλήσετε με φίλους ή με τον/τη σύντροφό σας, να ακούσετε λίγη μουσική, να φάτε κάτι αργά και ήρεμα κ.ά.
  5. Κάντε χιούμορ. Δημιουργήστε στιγμές χαλάρωσης και χιούμορ μέσα στην ημέρα σας, αφού το γέλιο μπορεί να σας ηρεμήσει πραγματικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γέλιο μειώνει το άγχος και επαναφορτίζει τον εγκέφαλο.
  6. Συζητήστε με αγνώστους. Επικοινωνήστε με συναδέλφους που δεν γνωρίζετε ή μοιραστείτε χρόνο και διάλογο με πελάτες που εξυπηρετείτε. Οι νέες γνωριμίες και ο διάλογος με ανθρώπους που δεν έχουν το ίδιο στρες και δεν βιώνουν τον ίδιο φόβο με εσάς θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από την καθημερινή ρουτίνα που σας πιέζει.
  7. Κινηθείτε περισσότερο. Η άσκηση ακόμα κι αν είναι περπάτημα εντός του χώρου εργασίας μπορεί να βοηθήσει να εκτονώσετε σωματικά την ένταση από την εργασία σας. Επωφεληθείτε ενός διαλείμματος και φάτε το μεσημεριανό σας στο πάρκο αν έχει καλό καιρό ή πιείτε τον καφέ σας σε κοντινή καφετέρια. Η αλλαγή περιβάλλοντος και το περπάτημα μέχρι εκεί θα σας χαρίσουν στιγμές ανακούφισης.

*Επιμέλεια κειμένου: Φίλια Μητρομάρα – Δημοσιογράφος