Ορκωμοσία Α. Τσίπρα και τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Μέγαρο ΜαξίμουΟρκωμοσία Α. Τσίπρα και τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου

Ορκίστηκε χθες Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015 ο νέος Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ σήμερα το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα Κυβέρνηση.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της Προεδρίας της Κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΤΕΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε,

Σας συγχαίρω για τη νίκη του κόμματός σας και για την επανεκλογή σας στη θέση του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο λαός, σας περιέβαλε και πάλι με εμπιστοσύνη και σας αναθέτει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, μέσα σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού καλείσθε να αναλάβετε το δύσκολο έργο, δια της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν  ψηφισθεί, να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και στην οικονομική ανάπτυξη.

Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Ο λαός έχει ανάγκη από ενότητα και ομοψυχία, ώστε όλοι μαζί να πορευθούμε προς ένα καλύτερο μέλλον.

Η μικρή θητεία μου, ως Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού είναι για μένα μια μεγάλη εμπειρία, την οποία θα αξιοποιήσω, ως προς τη διοίκηση της Δικαιοσύνης, αμέσως από αύριο, μόλις επανέλθω και πάλι στη θέση μου της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί στέκονται πάντα στο ύψος τους, συμβάλλουν και θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν, για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων και ως προς την εξυγίανση της κατάστασης όπου αυτό απαιτείται και προς την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η κυβέρνησή σας αναλαμβάνει επίσης και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Τα μέλη της Υπηρεσιακής κυβέρνησής μας, στη διάρκεια της θητείας της οποίας το ζήτημα αυτό διογκώθηκε επικίνδυνα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, τόσο με τη βελτίωση και ενίσχυση των μέτρων, τα οποία είχαν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνησή σας, όσο και με τη λήψη νέων εκτάκτων μέτρων. Και επίσης να συμβάλαμε, ώστε να γίνει κατανοητό γενικότερα, ότι το πρόβλημα αυτό είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και επομένως απαιτείται να αντιμετωπισθεί συλλογικά. Αμέσως στη συνέχεια θα σας παραδώσω και όλα τα στοιχεία και το υλικό από τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία δραστηριοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, προς ενημέρωσή σας, ενόψει της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης στις Βρυξέλλες και της Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την επόμενη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

Κύριε Πρόεδρε, σας εκφράζω και πάλι θερμά συγχαρητήρια και σας εύχομαι εξ βάθους καρδίας υγεία, δύναμη και επιτυχία στο έργο σας.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:

Κυρία πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ, γιατί, παρά το γεγονός ότι ήταν σύντομη η θητεία σας ήταν ουσιαστική, αποτελεσματική και χειριστήκατε ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μια οξυμένη κατάσταση και στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά καταφέρατε να διαχειριστείτε ως Πρωθυπουργός της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης με άψογο τρόπο όλα τα τρέχοντα ζητήματα της διακυβέρνησης και κυρίως την προεκλογική περίοδο. Θα ήθελα να σας πω ότι, παρά το γεγονός ότι μείνατε για λίγο χρονικό διάστημα, φεύγετε καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά, καταγράφεται στην ιστορία ότι είστε η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός και αυτό είναι ένα μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει και στα αξιώματα της πολιτείας ίση συμμετοχή και των δύο φύλων. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να σας συγχαρώ και πάλι διότι το προσφυγικό ζήτημα, όπως πολύ σωστά είπατε, κατά την διάρκεια της θητείας σας βρέθηκε σε ένα τεντωμένο σκοινί και υπήρξε από την πλευρά σας η πρόνοια να πάρετε τις ορθότερες δυνατές αποφάσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, όπως είπατε και όχι ελληνικό. Όμως η Ελλάδα είναι η χώρα πρώτης υποδοχής και η Ευρώπη μέχρι σήμερα δυστυχώς, δεν είχε φροντίσει να προστατεύσει τις χώρες ης υποδοχής, από ένα κύμα το οποίο παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Θα βρεθώ, όπως είπατε, μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής, θα χαρώ πολύ να έχω τη δυνατότητα μαζί σας να συνεργαστούμε, να έχω πλήρη ενημέρωση για όλα τα τεκταινόμενα. Υπάρχει η ανάγκη της ευθυγράμμισης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται  πρώτες αντιμέτωπες με τα κύματα, τα μεγάλα κύματα, των προσφυγικών ροών, με βασικό κοινό αίτημα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με την αξία της αλληλεγγύης, πάνω απ’ όλα, ένα παγκόσμιο, διεθνές, ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και να μοιράσει την ευθύνη σε όλα τα κράτη μέλη, αλλιώς δεν έχει νόημα να μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ένωση, για ενωμένη Ευρώπη, ο καθένας αν κοιτάει τα του οίκου του και την αυλή του και δεν βλέπουμε ότι όλοι έχουμε ένα κοινό σπίτι και πρέπει σε αυτό το κοινό σπίτι να μοιράζουμε την ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι δυσοίωνα για την Ευρώπη. Θέλω να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα και όλοι συνειδητοποιούν ότι τα μεγάλα διακυβεύματα της σύγχρονης εποχής δεν είναι μόνον οικονομικά. Είναι διακυβεύματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό μας, με την ύπαρξή μας, την ανθρώπινη ύπαρξή μας, τον ουμανισμό που πρέπει να δείχνουμε και αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θέλω επίσης να σας πω ότι επιστρέφω μετά από λίγες μέρες, έναν μήνα σχεδόν, στο Μέγαρο το πρωθυπουργικό, στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας την ανάμνηση μιας δύσκολης εποχής πίσω μου, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και μαχών που δώσαμε σε αυτόν εδώ τον χώρο, έχοντας όμως και την αισιοδοξία και την πίστη ότι, όταν κάποια στιγμή και εγώ θα φεύγω από εδώ, οι αναμνήσεις αυτές θα έχουν ξεχαστεί και θα έχουν πάρει τη θέση τους καλύτερες αναμνήσεις, πιο δημιουργικές. Γιατί πιστεύω ότι ο τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη δυσκολία τη μεγάλη που έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Και αυτή είναι η δική μας δέσμευση και αφοσίωση: Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να μπορέσει να φύγει από αυτήν τη μεγάλη δυσκολία ο τόπος και ο λαός και να γίνει ξανά η χώρα μας ισχυρή χώρα, ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο λαός μας υπερήφανος και αξιοπρεπής.

ΤΕΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ:

Σας το εύχομαι ολόψυχα διότι η επιτυχία της κυβέρνησής σας θα είναι και επιτυχία ολόκληρου του ελληνικού λαού.