Θink – Γκραφίτι: αρχαία και νέα ίχνη στην πόληΘink – Γκραφίτι: αρχαία και νέα ίχνη στην πόλη

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στην αυλή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134.

Στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που είναι αφιερωμένες στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με την ομάδα ST.A.CO. (Street Art Conservators) του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση με τίτλο ‘’Θink – Γκραφίτι: αρχαία και νέα ίχνη στην πόλη’’ και με θέμα τη σχέση του γκραφίτι με τα μνημεία και το ιστορικό τοπίο. Στη συζήτηση συμμετέχουν αρχαιολόγοι, συντηρητές και καλλιτέχνες.

Της συζήτησης θα προηγηθεί η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ζωντανοί μες στο τσιμέντο» του Γιώργου Γκουνέζου, η προβολή ντοκιμαντέρ της JumpCat Team αφιερωμένου στους ST.A.CO. από τη σειρά «Ακαδημαϊκό Τέταρτο» του καναλιού της Βουλής καθώς και προβολή οπτικού υλικού σχετικού με την παρουσία γκραφίτι σε μνημεία της πόλης.

«Το γκραφίτι, η πρακτική του γραψίματος στο δημόσιο χώρο, συνεχίζει την πορεία του στους τοίχους της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Χαράγματα στην αρχή και αργότερα, μπογιά, σπρέι και μαρκαδόροι, στένσιλ και πέιστ απ, αποτυπώνουν στον τοίχο ονόματα, συνθήματα, σκέψεις και πολύχρωμες τοιχογραφίες που συνθέτουν τον πολυδιάστατο καμβά των απρόσκλητων επεμβάσεων στο αστικό τοπίο.

Από τα αρχαία ακιδογραφήματα μέχρι τα σημερινά ταγκς, τα γκραφίτι επεμβαίνουν ποικιλοτρόπως στο δημόσιο χώρο και πολύ συχνά συνυπάρχουν με αρχαιότητες και μνημεία. Η συνύπαρξη αυτή πότε μοιάζει λογική και αναμενόμενη, πότε επιθετική και ανεπιθύμητη και βεβαίως καλεί αρχαιολόγους, συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, αρχιτέκτονες και άλλους επιστήμονες να προβληματιστούν πάνω σε αυτήν.

Πόσο δύσκολη και επίπονη είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των γκραφίτι από ιστορικά κτήρια και μνημεία; Αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο ένα αρχαίο όνομα γραμμένο σε έναν τοίχο από ένα σύγχρονο ταγκ; Μπορεί το αρχαίο τοπίο να συνυπάρξει ή και να συνδιαλαγεί με το σύγχρονο γκραφίτι;»

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.