«Οι σταχανοβίτες της Καραγεώργη Σερβίας» του Αχιλλέα Ε. Αρχοντή«Οι σταχανοβίτες της Καραγεώργη Σερβίας»

horizontal-bar-posts-small
Αχιλλέας Ε. Αρχοντής Γράφει ο Αχιλλέας Ε. Αρχοντής
horizontal-bar-posts-small

Οι όροι «σταχανοβίτης» και «σταχανοβισμός» πήραν το όνομά τους από τον Σοβιετικό ανθρακωρύχο Αλεξέι Γκριγκόριεβιτς Σταχάνωφ (3 Ιανουαρίου 1906–5 Νοεμβρίου 1977) ο οποίος την 30η ή την 31η Αυγούστου του 1935 εξόρυξε 102 τόνους γαιάνθρακα μέσα σε διάστημα μικρότερο των 6 ωρών (ήτοι 14 φορές περισσότερες από την απαιτούμενη ποσοστιαία εργασία). Κατόρθωμα οπωσδήποτε πολύ μεγάλο και δικαίως τιμήθηκε σαν «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας».

«Σταχανοβισμός» λοιπόν είναι το σύστημα αυτό, που έχει ως σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής. Εφαρμόστηκε υποχρεωτικά και είχε σημαντική μεν επιτυχία στα ορυχεία και αργότερα σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας όπου προσαρμόστηκε κι επεκτάθηκε, αλλά ήταν εξοντωτικό για τους εργαζομένους. Αργότερα, ο όρος γενικεύθηκε και έφθασε να σημαίνει την αύξηση της παραγωγής (ακόμα και υπό καταναγκαστική εργασία) με μοναδικό σκοπό την κομματική επιβράβευση.

Χρόνια μετά και μακριά από την πρώην Σοβιετική Ένωση, μια άλλη κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει το σύστημα του σταχανοβισμού. Μια κυβέρνηση η οποία – ισχυρίζεται ότι – έχει κάποια – αχνή και αδιόρατη – ιδεολογική συγγένεια, την οποία όμως αποκηρύττει μετά βδελυγμίας, με μια έκφραση του συστήματος που δημιούργησε τον Σταχάνωφ. Ήταν, όπως λέει ο πολιτικός φορέας αυτής της κυβέρνησης, ένα σύστημα απάνθρωπο, αντιδημοκρατικό, αντικοινωνικό. Για λόγους οικονομίας της συζήτησης και μόνο, ας δεχτούμε την ορθότητα της παραπάνω άποψης. Κι ας δώσουμε κι εμείς στο σύστημα αυτό την ονομασία «σταλινισμός» τον οποίο αρέσκεται τόσο πολύ να καταγγέλλει ο –βασικός, τουλάχιστον – πολιτικός φορέας της κυβέρνησης για την οποία μιλάμε.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο Σταχάνωφ έκανε την εργασιακή υπέρβαση γιατί ο ίδιος το ήθελε, γιατί πίστευε στις αξίες του σοβιετικού σοσιαλισμού, γιατί ένιωθε την ανάγκη να βοηθήσει τη χώρα του και την κυβέρνησή της να αυξήσει την παραγωγή που τόσο είχε ανάγκη. Ο Σταχάνωφ ήταν εθελοντής. Έκανε αυτό που θεωρούσε σωστό. Το ίδιο και πολλοί, πάρα πολλοί, «σταχανοβίτες».

Αυτόν, λοιπόν, τον «σταχανοβισμό», ο οποίος ξεπήδησε μέσα από τον σταλινισμό, φαίνεται πως οραματίζεται η κυβέρνηση για την οποία μιλούσαμε προηγουμένως. (Βέβαια, υπάρχει και η άποψη περί «εργασιακού μεσαίωνα», αλλά δεν αναφερόμαστε σε χώρα που κυβερνάται από «στυγνούς εκφραστές του κεφαλαίου»). Έλα όμως, που είναι πολύ δύσκολο να βρεις σταχανοβίτες την σήμερον ημέρα… Κατά πρώτον ο σταχανοβίτης (φέρεται ότι) στηρίζει την κυβέρνησή του και κατά δεύτερον το παραμύθι της «κομματικής επιβράβευσης» έχει τελειώσει προ πολλού.

Άρα, είναι ένα σενάριο το οποίο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε καμία σοβαρή ευρωπαϊκή δημοκρατία. Σε καμία; Όχι! Μια μικρή ομάδα ανυπόταχτων και αμετανόητων νεοσταλινικών αντιστέκεται (για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει για να αντιστέκεται είναι κάτι που θα το δείξει το άμεσο μέλλον) σε κάθε προσπάθεια λογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιουργούν!

Και ναι, αναφερόμαστε στην Ελλάδα και στην, κατά δήλωση της ιδίας, αριστερή κυβέρνησή της. Εξάλλου, «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Αυτή, λοιπόν, η κυβέρνηση, αφού έψαξε καλά, αφού ερεύνησε με μεγάλη προσοχή τον περιβάλλοντα χώρο της, αφού τριγύρισε για μερικούς μήνες στας Ευρώπας για να επιδείξει το νέο της ενδυματολογικό στυλ, θυμήθηκε, εκεί, κατά τα τέλη Μαΐου, ότι μέχρι τις 30/6 πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις, πολιτών και επιχειρήσεων!

Και τώρα, τι γίνεται, σύντροφοι; Εγκύκλιοι με οδηγίες δεν βγήκαν, τα νέα έντυπα δεν ανέβηκαν στο taxis, σημαντικά φορολογικά προβλήματα, όπως αυτό των αγροτών, δεν διασαφηνίστηκαν, τι κάνουμε, ρε παιδιά; Για να δούμε, τι θα έκανε ο «πατερούλης»… Κατά πρώτον, αντιπερισπασμό! Ποιες δηλώσεις; Το ζήτημα των 100 δόσεων είναι αυτό που προέχει! Τρέξτε όλοι να κάνετε τις ρυθμίσεις εγκαίρως. Μα και πάλι προέκυψε πρόβλημα εργατικού δυναμικού, Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;

Και τότε, κάποιος – δεν ξέρουμε ποιος – θυμήθηκε τον Σταχάνωφ. «Κι αν δεν υπάρχουν σήμερα σταχανοβίτες εμείς θα τους φτιάξουμε» είπε κάποιος και κοίταξε προς τους λογιστές. «Μα θα αντιδράσουν», αντέτεινε κάποιος άλλος. «Και γιατί να αντιδράσουν; Εμείς δεν είμαστε σαν τους προηγούμενους που τους έπιναν το αίμα. Εμείς είμαστε αριστερή δύναμη. Θα τους κάνουμε σταχανοβίτες, όχι δούλους, όπως τους είχαν κάνει οι προηγούμενοι».

Βρήκαν, λοιπόν, τους λογιστές. Αμοιβή τους;

  1. Φόρος 26% από το πρώτο ευρώ
  2. Μη αναγνώριση δαπανών υγείας
  3. Μη αναγνώριση οικογενειακών δαπανών
  4. Μη αναγνώριση επιβάρυνσης των παιδιών
  5. Εξωπραγματικές και μη ανταποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (πώς αλλιώς θα «δομηθούν» τα τοξικά ομόλογα;)
  6. Ρετσινιά (δια στόματος του κ. Αλεξιάδη) ότι συνεννοούνται με τους «κακούς» επαγγελματίες για χρήση αδήλωτων ταμειακών μηχανών (Ναι! Τις ίδιες ακριβώς που είχε το Υπ. Πολιτισμού στην Κνωσσό!)
  7. Μη αναγνώριση του δικαιώματός τους στην απεργία. Ίσως δεν είναι πολύ γνωστό, αλλά ο λογιστής δεν έχει δικαίωμα να απεργήσει. Θεωρείται, βέβαια, συνυπεύθυνος για πράξεις ή παραλείψεις του πελάτη του, ακόμα κι αν δεν έχει ιδέα, δεν θεωρείται όμως αυτός ο μόνος αρμόδιος για την υποβολή οικονομικών στοιχείων, οπότε αν απεργήσει βεβαιώνεται πρόστιμο στον πελάτη του, οπότε ο πελάτης το απαιτεί από τον λογιστή, οπότε αντίο δικαίωμα απεργίας…

Αλήθεια, πού θα έβρισκαν καλύτερα θύματα για εκμετάλλευση ή μάλλον, μια και μιλάμε για «αριστερά», καλύτερους σταχανοβίτες;

Κι έτσι, οι λογιστές άρχισαν να παλεύουν να πραγματοποιήσουν το ακατόρθωτο πλάνο που έθεσε το Υπ. Οικονομικών: Να υποβάλλουν 6.000.000 δηλώσεις μέσα σε τριάντα μέρες. Λίγο πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου, συγγνώμην, τη λήξη της προθεσμίας, η μεγαλόψυχη κομισάριος Νάντια Βαλαβάνη, βλέποντας ότι λόγω των προβλημάτων, που το ίδιο το Υπουργείο του οποίου προΐστατο δημιούργησε, το πλάνο δεν περπατά, ανακοίνωσε παράταση ενός μηνός. Οι σταχανοβίτες μουρμούρισαν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, αλλά ποιος τους άκουσε;

Μέσα στον Ιούλιο, επιβλήθηκαν τα capital controls. Οι πολίτες έτρεχαν στα ΑΤΜ να πάρουν τ0 50άρι ή το 60άρι. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να κάνουν φυσιολογικά τις συναλλαγές τους. Η Ελλάδα ήταν στο χείλος ενός Grexit. Στη Βουλή ολονύχτιες συνεδριάσεις. Πού μυαλό για φορολογικές υποχρεώσεις… Το Υπουργείο, εξειδικευμένο πια στο μαρτύριο της σταγόνας, ανακοίνωσε άλλον ένα μήνα παράταση. Μάταια οι σταχανοβίτες έλεγαν, από τον Ιούνιο ακόμα, και με αριθμητικά επιχειρήματα, ότι αποκλείεται να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία υποβολής πριν την 30/9/2015. Μάταια έλεγαν και ξαναέλεγαν σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι μόνο οι φορολογικές δηλώσεις η δουλειά τους, αλλά και ενημέρωση των βιβλίων, ο ΦΠΑ, οι μισθοδοσίες, το ΙΚΑ, όλα όσα συνθέτουν τη λειτουργία ενός λογιστικού γραφείου. Πάνω απ’ όλα, ο «αριστερός» σουρεαλισμός της «δημιουργικής ασάφειας».

Και μπήκε ο Αύγουστος. Μήνας διακοπών για όλους, εκτός, φυσικά, από τους σταχανοβίτες. Η ηγεσία του Υπουργείου άλλαξε. Νέοι κομισάριοι, οι σ.σ. Τσακαλώτος και Αλεξιάδης, ανέλαβαν να διατηρήσουν ζωντανό το σταχανοβικό όραμα του «πατερούλη». Οι σταχανοβίτες έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Κουρασμένοι, ξενύχτηδες, όχι από γλέντια διακοπών αλλά από νύχτες και μέρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, με νεύρα τσακισμένα. Και δεν είναι όλοι και στην πρώτη νιότη τους. Οι μισοί και παραπάνω είναι σε ηλικία επικίνδυνη για εμφράγματα και εγκεφαλικά. Αλλά το όραμα του Σταχάνωφ μένει πάντα ζωντανό! Ο κομισάριος Αλεξιάδης δήλωσε, ορθά κοφτά, ότι δεν προβλέπεται καμία απολύτως παράταση! Και προς επίρρωση της ισχύος του, «υπενθύμισε» και ποιες είναι οι ποινές για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους. Στο κάτω κάτω, είπε, δεν μένει παρά το 15% των δηλώσεων για υποβολή. Δηλαδή, περίπου 1.000.000 δηλώσεις. Βέβαια, αγνοεί, προφανώς, ότι λόγω της κατάστασης που το ίδιο το Υπουργείο του δημιούργησε, υπάρχουν δηλώσεις οι οποίες χρειάζονται ώρες για να συμπληρωθούν σωστά, όπως αυτές εκείνων που δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα. Α, ναι! Μεσούσης της υποβολής (28/7/201) ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανήρτησε πρόσθετα στοιχεία για τα γεωργικά εισοδήματα, οπότε στο βρόντο όσες είχαν μέχρι τότε υποβληθεί… Πιθανόν να έχουν στο νου τους, όταν εννοούν «φορολογική δήλωση», εκείνες τις απλές, προσυμπληρωμένες δηλώσεις των μισθωτών.

Δεν μπορώ να ξέρω τι άλλο έχουν στο νου τους οι αυτόκλητοι επίγονοι του «πατερούλη». Αυτό που ξέρω είναι ότι αύριο, 20/8, λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Νομικών Προσώπων και έγραψα αυτό το κείμενο, κατά τη διάρκεια προσπάθειας υποβολής μιας τέτοιας δήλωσης. Και δεν είναι ότι δεν ήθελα να την στείλω. Είναι ότι δεν μπορώ. Ναι, καλά το καταλάβατε: Το Taxisnet δεν άντεξε, και ούτε θα αντέξει. Ίσως αυτό, ως άψυχη υπόσταση, να μην εμφορείται από τις αρχές και τα ιδεώδη του σταλινικού σταχανοβισμού, τον οποίο, εκόντες – άκοντες, καλούμαστε όλοι οι λογιστές να εφαρμόσουμε, χωρίς ανάπαυση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ακόμα και της νύχτας. Τα δε δημοκρατικά δικαιώματα των διακοπών και της απεργίας δεν ισχύουν για τους σταχανοβίτες του κολχόζ της Καραγεώργη Σερβίας.