Τα social media είναι πλέον ένα κομμάτι της ζωής μας για εκατομμύρια ανθρώπους. Μέσα από αυτά μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τους φίλους του, να προβάλει τη δουλειά του, να βγει ραντεβού, να ερωτευτεί ή να γνωρίσει ενδιαφέροντες ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο. Πώς θα είστε σίγουροι όμως ότι ο άνθρωπος με τον οποίο μιλάτε είναι πραγματικός ή σας λέει την αλήθεια; Πολλές φορές μπορεί να δίνει ψεύτικα στοιχεία, όπως η φωτογραφία, η ηλικία, η εργασία, η οικογενειακή του κατάσταση κ.ά. Πώς θα αναγνωρίσετε λοιπόν ότι λέει ψέματα στο προφίλ του;

10 σημάδια για να εντοπίσετε έναν online ψεύτη

  1. Η εικόνα του προφίλ ή η περιγραφή του ατόμου φαίνεται “πολύ καλή για να είναι αληθινή”.
  2. Η εικόνα μοιάζει παλιά από τα ρούχα ή το φόντο.
  3. Σπάνια θα κάνει σχόλια για την εμφάνισή του.
  4. Περιγράφει με πολύ λίγα λόγια τον εαυτό του.
  5. Σας προσέγγισε παρά το γεγονός ότι ζει πολύ μακριά.
  6. Ο τρόπος γραφής του δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή το μορφωτικό του επίπεδο.
  7. Αρνείται να εμφανιστεί στην web κάμερα και να σας δώσει ένα τηλέφωνο επικοινωνίας ή αποφεύγει να συναντηθείτε από κοντά.
  8. Μοιράζεται μαζί σας προσωπικές φωτογραφίες, συνήθως προκλητικές ή με σεξουαλικό περιεχόμενο και σας ζητάει να κάνετε το ίδιο.
  9. Σας λέει ότι είναι ερωτευμένος μαζί σας ή ότι σας αγαπάει πολύ σύντομα και χωρίς να έχετε μοιραστεί σημαντικές στιγμές.
  10. Σας ζητάει να συναντηθείτε πρώτη φορά από κοντά σε δωμάτιο ξενοδοχείου, στο σπίτι σας ή στο δικό του χώρο.

Πώς να προστατευθείτε

  • Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά σας στοιχεία και δεδομένα, όπως το προσωπικό σας τηλέφωνο και τη διεύθυνση του σπιτιού σας.
  • Μη στέλνετε προσωπικές σας φωτογραφίες ή βίντεο σε αγνώστους.
  • Εμπιστευθείτε την κρίση σας και μην ενδώσετε σε υπερβολικά κοπλιμέντα που δε συνάδουν με τον χρόνο που μιλάτε και τις στιγμές που μοιραστήκατε online.
  • Αποφύγετε τα ραντεβού με έναν άγνωστο, ιδιαίτερα σε χώρους που θα είστε μόνοι σας (σπίτι του, ερημική τοποθεσία κ.λπ.).
  • Αν κάποιος σας παρενοχλήσει, σας απειλήσει ή προβεί σε cyber bullying τότε ενημερώστε τους δικούς σας ανθρώπους και απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

*Επιμέλεια κειμένου: Φίλια Μητρομάρα – Δημοσιογράφος

Πάτροκλος Παπαδάκης*
Ψυχολόγος

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime