Θεσσαλονίκη: εγκρίθηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 50ων «Δημητρίων» Θεσσαλονίκη: εγκρίθηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 50ων «Δημητρίων»

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 50ων «Δημητρίων» και τη μίσθωση χώρων για την πραγματοποίηση των δράσεων ενέκρινε, στη διάρκεια της 15ης τακτικής συνεδρίασής του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Το θεσμοθετημένο φεστιβάλ των «Δημήτριων» θα πραγματοποιηθεί φέτος, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου 2015.

Τo καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις θεάτρου, χορού, παραστατικών τεχνών, μουσικές συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικά εργαστήρια, αστικές δράσεις και συζητήσεις. Πρόκειται να συμμετάσχουν ελληνικά σχήματα, με ποικίλες καλλιτεχνικές  προσεγγίσεις, αλλά και καλλιτεχνικά σχήματα από την Αγγλία, την Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, στην εισήγησή της επισήμανε ότι τα Δημήτρια του 2015 σηματοδοτούν ένα φεστιβάλ -σταθμό, καθώς πρόκειται για την επετειακή 50η διοργάνωση. «Λόγω αυτής της χρονικής συγκυρίας, τα φετινά Δημήτρια μετατρέπονται σε μια ανοιχτή γιορτή της πόλης και των πολιτών της, οι οποίοι τα ανέδειξαν στο μακροβιότερο και κορυφαίο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης» τόνισε η Έ. Χρυσίδου και πρόσθεσε: «Τα φετινά Δημήτρια φιλοδοξούν να επιβεβαιώσουν και να ενισχύσουν την άποψη ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει μια ανοιχτή πολιτιστική σκηνή για νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και την Ευρώπη, για νέες καλλιτεχνικές τάσεις και πρωτοποριακά ρεύματα, για διαπολιτισμικά και συνεργατικά σχήματα. Ευελπιστούμε ότι η επετειακή φετινή διοργάνωση θα λειτουργήσει ως πεδίο μνήμης πολιτιστικών “κατακτήσεων” μισού αιώνα και θα χαράξει τον πολιτιστικό προσανατολισμό της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα χρόνια».

Ως σήμα των 50ων Δημητρίων επιλέχθηκε το υπερηχογράφημα ενός κυοφορούμενου εμβρύου, υποδηλώνοντας την αναγέννηση και το νέο σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να ανταποκρίνεται τόσο σε υψηλές καλλιτεχνικές και οργανωτικές προδιαγραφές, όσο και στο εξελισσόμενο περιβάλλον του Πολιτισμού. Το σύνθημα των φετινών Δημητρίων εκφράζεται μέσα από τη λέξη “Futureβαλ”.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει στον επανασχεδιασμό της διοργάνωσης ως ένα ευέλικτο φεστιβαλικό σχήμα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής και θέτει ως προτεραιότητα τις παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές:

  • Λειτουργία των Δημητρίων ως πεδίο ανάδειξης της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας
  • Υποβολή ουσιαστικής πρότασης μιας ευρύτερης πολιτιστικής πολιτικής
  • Δημιουργική αξιοποίηση του δημόσιου χώρου και ανασύνταξη του δυναμικού του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης
  • Αναζωογόνηση της εξωστρέφειας της πόλης και της συμμετοχικότητας των πολιτών στα πολιτιστικά της δρώμενα
  • Τόνωση της δημιουργικής οικονομίας της πόλης μέσα από τις δομές του Πολιτισμού

   Οι εκδηλώσεις των 50ών Δημήτριων πρόκειται να πραγματοποιηθούν, τόσο στις δημοτικές εγκαταστάσεις, όσο και στους ακόλουθους χώρους, κατόπιν μίσθωσης:

  • Θέατρο Αυλαία
  • Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
  • Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)
  • Χώρος Black Box
  • Αίθουσα Δοκιμών και Συναυλιών της Κ.Ο.Θ