«Καλοκαιρινό Εργαστήρι Δημοκρατίας» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων«Καλοκαιρινό Εργαστήρι Δημοκρατίας» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το «Καλοκαιρινό Εργαστήρι Δημοκρατίας» που οργάνωσε εφέτος για δεύτερη χρονιά το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Έλαβαν μέρος 107 μαθητές από 8 Γυμνάσια του Περιστερίου.

Πραγματοποιήθηκαν 4 τριήμερα προγράμματα, στα οποία οι μαθητές που συμμετείχαν ενημερώθηκαν και προβληματίστηκαν γύρω από τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, λαμβάνοντας μέρος σε ποικίλες μορφωτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες: παιδαγωγικά εργαστήρια, υπαίθρια μαθήματα και παιχνίδια, θεατρικές δραστηριότητες, επισκέψεις στην Αρχαία Αγορά, την Πνύκα, την Παλαιά Βουλή και τη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και σε ξεναγήσεις και αθλοπαιδιές. H συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν δωρεάν και το Ίδρυμα της Βουλής κάλυψε πλήρως όλα τα έξοδα της μετακίνησης και της σίτισης των μαθητών.

Ένα μέρος των δραστηριοτήτων του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σε χώρους του Εθνικού Κήπου, προσφέροντας έτσι στους μαθητές την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την ιστορική σχέση του Κήπου με το κτίριο της Βουλής και τη νεότερη ελληνική ιστορία, να ψυχαγωγηθούν, αλλά και να καλλιεργήσουν την περιβαλλοντική και οικολογική τους συνείδηση. Κάθε τριήμερο πρόγραμμα ολοκληρωνόταν με βραδινή παρουσίαση της θεατρικής παράστασης για εφήβους «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» από την ομάδα 4Frontal μέσα στον Εθνικό Κήπο, ιδανικό σκηνικό χώρο για τις απαιτήσεις του σαιξπηρικού έργου.

Κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου οργανώθηκε πειραματικά ένα παράλληλο εργαστήρι οπτικοακουστικής παιδείας, στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες προβληματίστηκαν για τις έννοιες της διαμεσολαβούμενης πληροφόρησης και της “αντικειμενικής καταγραφής” της πραγματικότητας, ενημερώθηκαν για τα μέσα και τις τεχνικές της οπτικο-ακουστικής αφήγησης και δημιούργησαν πρωτότυπο σχετικό υλικό (φωτο-ιστορίες και βίντεο animation).

Το «Καλοκαιρινό Εργαστήρι Δημοκρατίας» σημείωσε και εφέτος μεγάλη επιτυχία, η οποία αποτυπώθηκε στην αξιολόγηση και τα γενικότερα σχόλια των μαθητών αλλά και των καθηγητών που προαιρετικά παρακολούθησαν το πρόγραμμα, καθώς και αρκετών γονέων.