«Εκείνο που μας σώζει» του Αχιλλέα Ε. Αρχοντή«Εκείνο που μας σώζει»

horizontal-bar-posts-small
Αχιλλέας Ε. Αρχοντής

 

Του Αχιλλέα Ε. Αρχοντή
horizontal-bar-posts-small

Μέσα στη δίνη των γεγονότων των τελευταίων ημερών είχα την ευτυχία να είμαι παρών σε μια νησίδα αγαλλίασης και υψηλής ψυχικής ανάτασης. Κάτι που άγγιξε τόσο τη δική μου ψυχή, όσο και όσων ήταν παρόντες εκείνες τις δυο βραδιές.

Δεν ήταν συναυλία ή εμφάνιση κάποιου σημαντικού προσώπου. Ήταν μια παιδική παράσταση. Μια παιδική παράσταση, όμως, που έδινε λόγο στα παιδιά, τα έκανε να αισθάνονται χαρούμενα που συμμετείχαν, που αυτοσχεδίαζαν, που πειράζανε τους θεατές, που ζούσαν την κάθε στιγμή  που βρίσκονταν είτε επάνω στη σκηνή είτε πίσω, στα παρασκήνια. Ο τίτλος της: “Εκείνο που μας σώζει”.

Δεν ήταν κάποιο έργο του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου, ούτε κάποιο σύγχρονο παραμύθι γραμμένο για παιδιά. Ήταν μια ελληνική παράσταση που απευθύνονταν σε ενήλικες. Με καθαρά ελληνικό χρώμα, χυμώδη και ζωντανή γλώσσα, και εικόνες βγαλμένες μέσα από την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση. Ο ήρωάς της; Ένα πολύ αγαπημένο σε όλους τους Νεοέλληνες πρόσωπο: Ο Καραγκιόζης! Αυτός ο λατρεμένος σε μικρούς και μεγάλους καμπούρης, με τα Κολλητήρια του, την Αγλαϊα, τον Χατζηαβάτη, τον Πασά, τον Μπάρμπα Γιώργο, τον σιορ Διονύσιο, τον Σταύρακα, τον Μορφονιό, τις Βεζυροπούλες, τη Γοργόνα. Αυτά που αγαπήσαμε όλοι μας, αυτά ακριβώς που ονειρευτήκαμε και παίξαμε, είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικες.

Ήρθε και ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μας μέσα από ένα δροσερό και τρυφερό κείμενο της Δέσποινας Μπουνίτση, που είχε και την συνολική ευθύνη της πανέμορφης αυτής παράστασης. Τα παιδιά, αυτοί οι μικροί ήρωες του έργου, χάρηκαν κάθε λεπτό της συμμετοχής τους. Στη χαρά αυτή παρέσυραν και τους – ενήλικες, κι εδώ είναι το σημαντικό – θεατές. Κι αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της Δέσποινας και της σχολής χορού «Έκφραση» την οποία διευθύνει: Θέατρο από παιδιά για ενήλικες, χωρίς αμηχανία, χωρίς κόμπιασμα, χωρίς κούμπωμα. Εδώ, στην παράσταση αυτή, τα παιδιά έπαιξαν! Δεν υποδύθηκαν ρόλους μεγαλίστικους που τους τους αγνοούσαν. Έπαιξαν με τον τρόπο που μιμούνται τα παιδιά τους ενήλικες στα παιδικά τους παιχνίδια. Ενσάρκωσαν τους ήρωες των παιδικών τους ονείρων, εκφράστηκαν άνετα και ελεύθερα και πήραν στα τρυφερά τους χέρια την ευθύνη να οδηγήσουν όλο το κοινό σε ένα υπέροχο ταξίδι, όπως αυτό που περιγράφει η Γοργόνα στον Καραγκιόζη.

Ήταν κάτι το διαφορετικό απ’ αυτά που βλέπουμε συνήθως σε παιδικές παραστάσεις. Αυτή τη φορά, η σκηνή ανήκε στα παιδιά και οι εξέδρες στους μεγάλους. Και οι μικροί ηθοποιοί κέρδισαν το χειροκρότημα των μεγάλων θεατών, όχι τόσο για τις διόλου αμελητέες υποκριτικές τους ικανότητες  όσο για τη σπιρτάδα και τη λάμψη τους. Κι αυτό είναι η μεγάλη τους επιτυχία.

Η καταπληκτική αυτή παράσταση παίχτηκε στις 29 και 30 Ιουνίου 2015 στο ανοιχτό θέατρο της «Χρυσαλλίδας» του δήμου Αγιάς.

Για την ιστορία, οι συντελεστές ήταν:

Σκηνοθεσία-Κείμενα-Διασκευή: Δέσποινα Μπουνίτση

Σκηνικά-Κοστούμια:Μάχη Ζούκα

Επιμέλεια ορχήστρας -Διδασκαλία τραγουδιού-: Ευαγγελία Μπεϊνά

Μεταλλόφωνο : Θεοδώρα Σταμούλη

Κιθάρα: Θεόφιλος Μπακιρτζίδης

Συμμετέχει ο : Δημήτρης Αρχοντής

Ο μικρός μας θίασος

Τα παιδιά: Έλενα Αμπελακιώτη, Αντώνης Δεληαργύρης, Εβίτα Δημηνίκου, Κωσταντίνα Δρόσου, Κομνηνός Λ. Ζιούλης, Κομνηνός Μ. Ζιούλης, Δήμητρα Κατσίκα, Μυρτώ Κοντού, Βασίλης και Στέλιος Κουτσογιάννης, Θεοδώρα Μάρκου, Στέλιος Μπίμπος, Βασιλική Παπαϊωάννου, Απόστολος Παπακώστας, Δημήτρης Σιάφης, Αντώνης Ψαρόπουλος Μαρίλια Ψαροπούλου

Πάτερ Ραφαήλ: Μαριάνθη Ανδρίτσου

Δασκάλα: Ειρήνη Βελησσαρίου

Δήμαρχος Αλέξης Κωστογιωργάκης: Γιώργος Γουργιώτης,

Μαριγούλα, η γυναίκα του Παπά: Άννα Δημολιού,

Μαρούλα, η υπηρέτρια: Αγγελική Ζιούλη

Παγωτατζής: Άκης Ζέικος

Φανή η κομμώτρια: Μελίνα Ζέικου

Ζαν Γάλλος ζωγράφος: Κατερίνα Καρνάβα

Αννιώ Κωστογιωργάκη: Λυδία Καρνάβα

Σμαρώ τσιγγάνα χορεύτρια: Μαρία Καρνάβα

Ποδοσφαιριστής: Σταύρος Καρνάβας

Κούλα Κωστογιωργάκη: Εβελίνα Κατσίκα

Κυρά Κατίνα: Μαρία Κατσίκα

Νικόλας, ο καφετζής Λουκάς Λάκκας

Κυρία Βούλα: Λίνα Νικολάου

Νικολέτα, η μοδίστρα Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου,

Μήτσος ο γαλατάς: Κατερίνα Τσιμπούκα

Κωστάκης ο λουστράκος: Τζωρτζίνα Τσικρίκη

Καραγκιόζης: Γιάννης Ριζούλης

Χατζηαβάτης: Σταυριάννα Δολμέ

Κολλητήρι: Ειρήνη Τσικρίκη

Σβούρας: Φίλιππος Αρχοντής

Μπιρικόκος: Λώρα Τσικρίκη

Αγλαϊα: Χριστιάννα Ανδρίτσου

Σταύρακας: Ελεάννα Γιαννακούλη

Μπαρμπαγιώργος: Νίκος Γουργιώτης

Μορφωνιός: Ιωάννα Δάμου

Φατμέ: Δήμητρα Σιμούλη

Χατμέ: Μαρία Μποτζιόρλου

Πασάς: Θανάσης Δεληαργύρης

Νιόνιος: Ειρήνη Σιμούλη

Γοργόνα: Βασιλική Τσακνάκη